"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.9 C
Trikala

Ασπροπόταμος : Αιολικές μπίζνες στα απομεινάρια της θεομηνίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μία από τις περιοχές που πλήγηκε ιδιαίτερα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν και ο ορεινός Ασπροπόταμος: τα ρέματα της περιοχής που υπερχείλισαν ‘κατέβασαν’ τεράστιους όγκους νερού και φερτών υλικών που κυριολεκτικά διέλυσαν μεγάλο μέρος του κύριου και δευτερεύοντος οδικού δικτύου, καθώς και δίκτυα κοινής ωφελείας σε οικισμούς της περιοχής, όπως η Κρανιά και το Στεφάνι.

Ακόμη και σήμερα, η αποκατάσταση των ζημιών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και η αγωνία και απογοήτευση του τοπικού πληθυσμού είναι διάχυτη σχετικά με το μέλλον των χωριών τους.

Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, κάποιοι (που κατά τα άλλα «κόπτονται για το περιβάλλον») σκέφτηκαν πως είναι ευκαιρία να προχωρήσουν τα σχέδια τους να γεμίσουν τις βουνοκορφές του Ασπροπόταμου με ανεμογεννήτριες! Πρόκειται για τη -γνωστή για πολλούς αρνητικούς λόγους- εταιρεία KIEFER, που υπέβαλε για αδειοδότηση φάκελο για την έγκριση πέντε (5) Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στην κορυφογραμμή της Τριγγίας και γειτονικών ορεινών όγκων, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μέτρα!

Υπό κανονικές συνθήκες, οι εικόνες και μόνο από αυτή τη, σχεδόν αλώβητη από την ανθρώπινη παρέμβαση, φυσική περιοχή, θα επαρκούσαν για να αντιληφθεί κανείς πόσο παράλογα είναι τα σχέδια μετατροπής της σε βιομηχανική ζώνη. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και αρκετοί πρόσθετοι λόγοι που επιβάλλουν την απόρριψη της ΜΠΕ:

 • Τα βουνά του Ασπροπόταμου αποτελούν τεκμηριωμένα κρίσιμα ενδιαιτήματα για απειλούμενους γύπες, όπως το Όρνιο και ο Ασπροπάρης, ενώ επιβεβαιωμένη είναι και η παρουσία άλλων σημαντικών αρπακτικών, όπως ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, το Διπλοσάινο – άλλωστε η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά και ανάμεσα σε προστατευόμενες περιοχές για τα πουλιά. Για όλα τα παραπάνω, οι συντάκτες των μελετών δεν έχουν αφιερώσει ούτε μία ώρα εργασίας πεδίου για την καταγραφή των πουλιών και την εκτίμηση των επιπτώσεων με βάση πραγματικά δεδομένα, καθιστώντας πραγματικά άχρηστα και αναξιόπιστα τα συμπεράσματά τους.
 • Η μελέτη παρουσιάζει πολύ σοβαρή ανεπάρκεια και στην καταγραφή και εκτίμηση των επιπτώσεων και για άλλα σημαντικά είδη (πλην πουλιών) της περιοχής NATURA «Ασπροπόταμος». Τα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Καφέ Αρκούδα, για την οποία η περιοχή αποτελεί πυρήνα διαβίωσης – άλλωστε οι παρατηρήσεις αρκούδας ή/και των βιοδηλωτικών ιχνών της είναι σύνηθες φαινόμενο για τους κάτοικους και επισκέπτες του Ασπροπόταμου: παρ’ όλα αυτά στη ΜΠΕ «κατάφεραν» σε 5 διαφορετικές θέσεις της περιοχής μελέτης να μην καταγράψουν ούτε ένα ίχνος αρκούδας! Η ΜΠΕ, επίσης, αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη στην περιοχή της σπάνιας Πεταλούδας Απόλλων Parnassisus apollo, η οποία πλέον προστατεύεται με Υπουργική Απόφαση και για την οποία οι διανοίξεις δρόμων και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ορεινούς βιότοπους αποτελεί πίεση υψηλής σημασίας.
 • Πέρα από τα αμιγώς περιβαλλοντικά, εξαιρετικά προβληματικό, φυσικά, είναι και το γεγονός πως ο φορέας του έργου ταυτίζεται με τον περιβαλλοντικό μελετητή! Με λίγα λόγια, η εταιρεία KIEFER θα αξιολογήσει (sic) τις επιπτώσεις ενός έργου που πρόκειται να κατασκευάσει μία θυγατρική της. Μάλιστα, η εταιρεία φρόντισε να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πόσο «αντικειμενική» και «αξιόπιστη» είναι η ΜΠΕ, παρουσιάζοντας τον μοναδικό εταίρο και διαχειριστή του φορέα υλοποίησης ως μέλος της μελετητικής ομάδας της ΜΠΕ! Πρόκειται, προφανώς, για άλλη μία ακραία περίπτωση ευτελισμού της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πλέον η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ θα ζητήσει επίσημα με επιστολή από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) να πάρει θέση σχετικά με ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και συχνότερα.

Η παραπάνω επιχειρηματολογία περιλαμβάνεται στο έντυπο σχολιασμού Δ11 που υπέβαλε η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ μαζί με το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία του Ασπροπόταμου στη δημόσια διαβούλευση του έργου, η οποία είναι ανοιχτή μέχρι 5/7 στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (απαιτείται απλή σύνδεση ή εγγραφή στην πλατφόρμα). Η συμβολή όλων είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση ενός ακόμα πολύτιμου φυσικού καταφυγίου!

Τα βουνά του Ασπροπόταμου αποτελούν τεκμηριωμένα κρίσιμα ενδιαιτήματα για απειλούμενους γύπες, όπως το Όρνιο και ο Ασπροπάρης, ενώ επιβεβαιωμένη είναι και η παρουσία άλλων σημαντικών αρπακτικών, όπως ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, το Διπλοσάινο – άλλωστε η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά και ανάμεσα σε προστατευόμενες περιοχές για τα πουλιά.

 

202406 Kiefer Aspropotamos 5 ASPHE

Πέρα από τα αμιγώς περιβαλλοντικά, εξαιρετικά προβληματικό, φυσικά, είναι και το γεγονός πως ο φορέας του έργου ταυτίζεται με τον περιβαλλοντικό μελετητή! Με λίγα λόγια, η εταιρεία KIEFER θα αξιολογήσει (sic) τις επιπτώσεις ενός έργου που πρόκειται να κατασκευάσει μία θυγατρική της.

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.314 MW (43%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 671 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%).

  Στον αντίποδα στις τελευταίες θέσεις σχετικά με τις αιολικές εγκαταστάσεις βρίσκεται η Θεσσαλία που φιλοξενεί 46 MW, το Βόρειο Αιγαίο με 41 ΜW και η Αττική με 35 MW.

  Κατά το Α’ εξάμηνο του 2024 εγκαταστάθηκαν νέες ανεμογεννήτριες μόνο σε έξι Περιφέρειες της χώρας: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιονίου και Βορείου Αιγαίου.

  Η μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων βοηθά τη βέλτιστη συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που λειτουργεί προς όφελος του ενεργειακού συστήματος και του καταναλωτή.”

  • Ο κάθε μπουραχλάδας μας αναπαράγει αυτά που έγραψε ένας αμπλαούμπλας δημοσιογράφος, που προωθεί τα συμφέροντα του αφεντικού του…
   ΥΓ. Έχετε άγνωστες λέξεις στο κειμενάκι αυτό και γνωρίζετε από ΑΠΕ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης