Ασφαλέστερη παράκαμψη της Καρδίτσας Reviewed by Momizat on .   Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο της ολοκλήρωσης της Δυτικής Παράκαμψης Καρδίτσας, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής από τον περιφερειάρχη   Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο της ολοκλήρωσης της Δυτικής Παράκαμψης Καρδίτσας, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής από τον περιφερειάρχη Rating: 0

Ασφαλέστερη παράκαμψη της Καρδίτσας

Ασφαλέστερη παράκαμψη της Καρδίτσας

 

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο της ολοκλήρωσης της Δυτικής Παράκαμψης Καρδίτσας, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και της νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας «ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΔΟΜΙΚΗ ΑΡΤΑΣ Α.Τ.Ε.» κας. Σοφίας Χατζηγάκη. Ειδικότερα η υπογραφείσα σύμβαση, για εργασίες δαπάνης ποσού 7.766.328,92€ (με Φ.Π.Α.), αφορά την ολοκλήρωση της διαλυθείσας εργολαβίας: “Κατασκευή οδικού τμήματος της Δυτικής Παράκαμψης Καρδίτσας από διασταύρωση οδού προς Φανάρι έως διασταύρωση οδού προς Τρίκαλα”, την κατασκευή του οδικού τμήματος από Ι/Κ Τρικάλων έως Ι/Κ Αγ. Βησσαρίου,  καθώς και την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου στα ανωτέρω τμήματα δηλαδή από διασταύρωση οδού προς Φανάρι έως Ι/Κ Αγ. Βησσαρίου. Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και Φορέας Υλοποίησης η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ένα έργο που ήταν σταματημένο για μεγάλο διάστημα, εισέρχεται ξανά στη φάση της υλοποίησης ώστε να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας, τόσο για την πόλη της Καρδίτσας και τους κατοίκους της, όσο και για τη διερχόμενη κυκλοφορία, καθόσον ολοκληρώνει το τμήμα αυτό της παράκαμψης της πόλης. Με τις συμπληρωματικές μελέτες και έργα που προβλέπονται, αίρονται τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με τη σύνδεση των παρόδιων περιοχών στην πόλη της Καρδίτσας. Στόχος όλων μας πλέον πρέπει να είναι η αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται, ώστε έγκαιρα να παραδοθεί για χρήση ένα έργο πνοής για την Καρδίτσα. Για την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου ζητούμε την συνεργασία των ανθρώπων μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις ».

 

 

Με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ Βασίλειος Τσιάκος δήλωσε « Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, που θα λύσει το πρόβλημα  κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη της Καρδίτσας και θα συμβάλει στην δημιουργία ενός περιφερειακού δρόμου όπως έχουν όλες οι σύγχρονες πόλεις»

Αναλυτικότερα, τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι:

  • Η ολοκλήρωση της αρτηρίας του τμήματος από διασταύρωση οδού προς Φανάρι έως διασταύρωση οδού προς Τρίκαλα μήκους 1.950 μ. περίπου. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των κόμβων Φαναρίου, Αγ. Σεραφείμ και Τρικάλων καθώς και η κατασκευή του κόμβου Τεμπονέρα,
  • Η κατασκευή της αρτηρίας στο τμήμα Ι/Κ Τρικάλων έως Ι/Κ Αγ. Βησσαρίου μήκους 500 μ. περίπου. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται η κατασκευή του κόμβου Τσιόπουλου και του κόμβου Αγ. Βησσαρίου.
  • Η κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου στα ανωτέρω τμήματα δηλαδή από τη διασταύρωση προς Φανάρι έως τον Ι/Κ Αγ. Βησσαρίου καθώς και οι απαιτούμενες οδικές συνδέσεις με το υφιστάμενο δίκτυο, συνολικού μήκους 7.850μ.

Προβλέπεται η εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών έργων και η τοποθέτηση μονόπλευρων στηθαίων ασφαλείας σε όλο το μήκος της οδού, στη νησίδα καθώς και στις δύο πλευρές της οδού. Στις παράπλευρες οδούς θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας μόνο στα τμήματα της οδού στα οποία απαιτείται όπως σε αυτά με παρακείμενη τάφρο με απότομα πρανή. Επίσης, προβλέπεται ο ηλεκτροφωτισμός σε όλο το μήκος της αρτηρίας και η φωτεινή σηματοδότηση της συμβολής της περιφερειακής οδού με τις οδούς Φαναρίου, Αγ. Σεραφείμ, Τεμπονέρα, Τρικάλων και Αγ. Βησσαρίου.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις το τμήμα της Δυτικής Παράκαμψης Καρδίτσας από την διασταύρωση της οδού προς Φανάρι έως Ι/Κ Αγ. Βησσαρίου, συνολικού μήκους αρτηρίας 2.430 μ. και παράπλευρου οδικού δικτύου 7.850m, ολοκληρώνεται και πρόκειται να αποσυμφορήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται το Κέντρο της πόλης της Καρδίτσας από τη διερχόμενη κυκλοφορία, εξασφαλίζοντας πλήρως την εγκάρσια κυκλοφορία από και προς το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς και την πρόσβαση των παροδίων ιδιοκτησιών με τη δημιουργία ισόπεδων κόμβων και παράπλευρου οδικού δικτύου. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η πλήρης λειτουργικότητα του έργου στη συμβολή του με την Εθνική οδό Καρδίτσης – Τρικάλων και το τμήμα προς Καρδιτσομάγουλα, με την κατασκευή των έργων σε όλο το εύρος που απαιτείται. Τέλος, προβλέπεται και η χρηματοδότηση των πρόσθετων απαλλοτριώσεων που απαιτούνται, προεκτιμώμενου κόστους 3,4 κ.ευρώ.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 11.600.000,00€ και η προσφερθείσα έκπτωση είναι 35,60%.  Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και χρηματοδοτείται  από το  ΕΣΠΑ μέσω του Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ. Το ποσό της υπογραφείσας σύμβασης ανέρχεται σε 7.766.328,92€ (με Φ.Π.Α.) και η προθεσμία περαίωσης του έργου είναι (24) μήνες.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο κ. Κωνσταντίνος Μέγας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε το σχόλιο σας