Ασφαλιστική βόμβα απειλεί να τινάξει στον άερα όλα τα Ταμεία Reviewed by Momizat on . Τρύπα 10 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές απειλεί να κλονίσει συθέμελα τα ασφαλιστικά Ταμεία όλης τη χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφα Τρύπα 10 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές απειλεί να κλονίσει συθέμελα τα ασφαλιστικά Ταμεία όλης τη χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφα Rating: 0

Ασφαλιστική βόμβα απειλεί να τινάξει στον άερα όλα τα Ταμεία

Ασφαλιστική βόμβα απειλεί να τινάξει στον άερα όλα τα Ταμεία

Τρύπα 10 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές απειλεί να κλονίσει συθέμελα τα ασφαλιστικά Ταμεία όλης τη χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής το κύριο πρόβλημα προέρχεται από 833 μεγαλοοφειλέτες που όμως χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χρεών που υπονομεύουν το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης έχει δημιουργηθεί από οφειλέτες οι οποίοι ξεκίνησαν να χρωστούν προ κρίσης.

Πρόκειται για το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν διαβιβαστεί από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κι αφορούν εργοδότες κι ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες) που είχαν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν χρέη μέχρι το 2009.

Αυτοί χρωστούν σήμερα τα 9 δισ. ευρώ από το τεράστιο ποσό των 10 και πλέον δισ. που βαρύνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κι έχει περάσει στο ΚΕΑΟ τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Αντίθετα οι υπόλοιποι, που ήταν συνεπείς μέχρι το 2009, ευθύνονται για το 17% του χρέους.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, μέχρι τις 31 Ιουλίου στο ΚΕΑΟ είχαν ενταχθεί χρέη 213.234 εργοδοτών/ασφαλισμένων, ύψους 10,472 δισ. ευρώ από τέσσερα Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Μεγάλος ασθενής είναι το ΙΚΑ με 7,87 δισ. «φέσια» από χρωστούμενες εισφορές, αν και ο ΟΑΕΕ διεκδικεί την πρωτιά σε πλήθος οφειλετών (99.140 έναντι 87.647 του ΙΚΑ) που συνολικά όμως χρωστούν λιγότερα (2,34 δισ.).

Αφήστε το σχόλιο σας