Αυξάνονται οι έλεγχοι για μεταλλαγμένα, από οργανισμό που ήθελαν να κλείσουν Reviewed by Momizat on .  Μπορεί μέχρι πριν τρεις μήνες η κυβέρνηση να διέσπειρε σενάρια για κλείσιμο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά τώρα, ο υπουργείο αναθέτει στον Οργανισμό «εργαστηριακές εξε  Μπορεί μέχρι πριν τρεις μήνες η κυβέρνηση να διέσπειρε σενάρια για κλείσιμο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά τώρα, ο υπουργείο αναθέτει στον Οργανισμό «εργαστηριακές εξε Rating: 0

Αυξάνονται οι έλεγχοι για μεταλλαγμένα, από οργανισμό που ήθελαν να κλείσουν

Αυξάνονται οι έλεγχοι για μεταλλαγμένα, από οργανισμό που ήθελαν να κλείσουν

 Μπορεί μέχρι πριν τρεις μήνες η κυβέρνηση να διέσπειρε σενάρια για κλείσιμο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά τώρα, ο υπουργείο αναθέτει στον Οργανισμό «εργαστηριακές εξετάσεις, για την ανίχνευση προσμίξεων γενετικά τροποποιημένων σπόρων σε συμβατικούς σπόρους για την καλλιεργητική περίοδο 2013-2014».

Όπως ανακοίνωσε ο αν. υπουργός, Μ. Χαρακόπουλος, «με την υπογραφή της ανάθεσης της σύμβασης έργου μεταξύ του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ από τον Αναπληρωτή Υπουργό, τίθεται σε εφαρμογή η ΚΥΑ που εξουσιοδοτεί και χρηματοδοτεί τον Οργανισμό να διενεργήσει 984 εργαστηριακές αναλύσεις σε συμβατικούς σπόρους με σκοπό την ανεύρεση πιθανών προσμίξεων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επιπλέον, για τον έγκαιρο έλεγχο του αυξημένου αριθμού δειγμάτων έχει ανατεθεί, κατόπιν σχετικής προκήρυξης, η διενέργεια 572 αναλύσεων σε εξωτερικό εργαστήριο.

Επομένως, την καλλιεργητική περίοδο 2013-2014 αναμένεται να διενεργηθούν συνολικά 1556 εργαστηριακές αναλύσεις. Σημειώνεται ότι, σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, οι έλεγχοι τριπλασιάζονται (549 το 2013).

Οι εργαστηριακές αναλύσεις θα αφορούν σε σπόρους τεύτλων, αραβόσιτου, ελαιοκράμβης, σόγιας, βαμβακιού και τομάτας για μεταποίηση. Οι αναλύσεις θα περιλαμβάνουν:

α) Ποιοτική ανίχνευση,

β) Ποσοτικό προσδιορισμό,

γ) Ταυτοποίηση και

δ) Ανάλυση για παρουσία επιμόλυνσης».

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής:

«Πάγια θέση μας είναι η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των καρπών της ελληνικής γης. Θέλουμε τα αγροτικά μας προϊόντα να παραμείνουν ανόθευτα από προσμίξεις μεταλλαγμένων. Σε αυτό το πλαίσιο, στη νέα καλλιεργητική περίοδο τριπλασιάζουμε τους ελέγχους στους σπόρους, τη βάση, δηλαδή, της πρωτογενούς μας παραγωγής. Έτσι, επιτυγχάνουμε εξ αρχής, την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών τροφίμων».

 

Αφήστε το σχόλιο σας