Αυτό δηλαδή τον μάρανε τον δήμαρχο. Τίποτα άλλο δεν τον έχει παραξενέψει σ’ αυτή τη ζωή Reviewed by Momizat on . O δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου εκστρατεύει με οργή εναντίον του τσιγάρου και εναντίον των υπουργών που καπνίζουν δημοσίως, όπως ο Σπίρτζης, ο Πολάκης αλλά O δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου εκστρατεύει με οργή εναντίον του τσιγάρου και εναντίον των υπουργών που καπνίζουν δημοσίως, όπως ο Σπίρτζης, ο Πολάκης αλλά Rating: 0

Αυτό δηλαδή τον μάρανε τον δήμαρχο. Τίποτα άλλο δεν τον έχει παραξενέψει σ’ αυτή τη ζωή

Αυτό δηλαδή τον μάρανε τον δήμαρχο. Τίποτα άλλο δεν τον έχει παραξενέψει σ’ αυτή τη ζωή

O δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου εκστρατεύει με οργή εναντίον του τσιγάρου και εναντίον των υπουργών που καπνίζουν δημοσίως, όπως ο Σπίρτζης, ο Πολάκης αλλά και ο βουλευτής του Συριζα Βέττας και άλλοι πολλοί.

Αυτό για τον δήμαρχο συνιστά μέγιστο σκάνδαλο. Αυτό δηλαδή τον μάρανε τον δήμαρχο.

Εάν καπνίζει ο Σπίρτζης με τον Πολάκη. Τίποτα άλλο δεν τον έχει παραξενέψει σ’ αυτή τη ζωή. Μόνον το τσιγάρο τον ανησυχεί.

Οι έλληνες ως γνωστόν είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι.

Ή, πιο ελληνικά, όπως λέει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες, νομίζουμε πως είμαστε γενναίοι.

Έτσι και με τον δήμαρχο.

Αντί να κοιτάζει τη δουλειά του, που είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών και η μείωση των φόρων, κοιτάζει γύρω του ποιος καπνίζει.

Όπως οι γυμνασιάρχες στην εποχή της χούντας.

Όταν σπούδαζα στη Σορβόννη, άκουγα τα σεμινάρια του Ασδραχά μέσα σε σύννεφα καπνού, καθότι ο ιστορικός κάπνιζε αρειμανίως.

Ουδείς φυσικά διανοήθηκε ποτέ να διαμαρτυρηθεί πως καταπατούνται τα ατομικά του δικαιώματα, διότι ήταν σε όλους αποδεκτά από αιώνες τα λόγια του Ουίλλιαμ Θάκερυ: «Οι άνθρωποι με πούρα στο στόμα τους έχουν μεγάλα φυσικά πλεονεκτήματα στις συζητήσεις.

Τα διαλείμματα της σιωπής ποτέ δεν φαίνονται δυσάρεστα, διότι γεμίζουν από το φύσημα του καπνού.

Τα συναισθήματα αποδίδονται με σοβαρό και άμεσο τρόπο.

Το τσιγάρο φέρνει τον κοινωνικό συγχρωτισμό και απαλύνει διαμιάς τον ομιλητή και το θέμα πάνω στο οποίο συνομιλεί.

Ανασύρει σοφία από τα χείλη του φιλοσόφου και κλείνει το στόμα του ανόητου. Γεννά ένα ύφος συζήτησης στοχαστικό, συνετό, καλοπροαίρετο και μη προσποιητό. Είναι ένας ευγενικός σύντροφος, ένα ευγενικό ερέθισμα, ένας δεσμός φιλίας».

Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι απαράδεκτος και επιπλέον γελοίος και πρέπει πάραυτα να καταργηθεί, όπως έγινε στην Αυστρία και όπως φαίνεται να γίνεται και στη Γαλλία, όπου φτάσαμε να μπαίνουμε σε γαλλικό καφέ και αντί να βλέπουμε την εικόνα του Σαρτρ με το τσιγάρο στο στόμα, βλέπουμε βλοσυρούς πελάτες να πίνουν καφέ με σταυρωμένα χέρια, λες και βρίσκονται σε προθάλαμο νοσοκομείου.

Διότι, δεν είναι δυνατόν να είσαι στον πάγκο ενός μπαρ, να παραγγέλνεις ένα μπέρμπον και να μην μπορείς να ανάψεις το τσιγάρο σου και να μην μπορείς επίσης να προσφέρεις τσιγάρο στην κυρία που κάθεται δίπλα σου, δίνοντάς της και φωτιά.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να τρως στο ρεστωράν και να απαγορεύεται να πίνεις στο τέλος έναν εσπρέσο, ανάβοντας το τσιγάρο σου.

Η ένσταση πως αυτό προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων στον διπλανό σου είναι τόσο εξωφρενική, όσο και η απαγόρευση της οδήγησης αυτοκινήτου που καπνίζει ή της χρήσης κινητού από τον διπλανό σου που ακτινοβολεί.

Πρόκειται για κανονικές υστερίες.

Επιπλέον, το κάπνισμα είναι ατομικό δικαίωμα. Όπως και το μη κάπνισμα. Εάν ο Σπίρτζης καπνίζει στο πάνελ είναι δικαίωμά του.

Ποιος υποχρέωσε τον θεατή να κάθεται και να τον ακούει; Ας φύγει. Μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί ομιλίες μη καπνιζόντων ή να πίνει ποτά σε μπαρ χωρίς καπνό.

Ο Σπίρτζης με τον Πολάκη έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν ελευθέρως, δίχως να ρωτάνε τον δήμαρχο Τρικκαίων. Και επίσης έχουν το δικαίωμα να μην συμφωνούν με τον αντικαπνιστικό νόμο και να μην τον εφαρμόζουν, εφόσον τον θεωρούν παράλογο.

Όλοι είμαστε ελεύθεροι στην ανυπακοή. Και από την εποχή του Χριστού ακόμα περισσότερο. Πόσο μάλλον από την εποχή του ατομικού δικαιώματος.

Ένα είναι σίγουρο. Πως το θέμα δεν είναι εάν καπνίζει ή όχι ο Σπίρτζης. Άλλο είναι το θέμα.

Τί ακριβώς κάνουν ως υπουργοί.

Επ’ αυτού του ζητήματος έχει κάτι να μας πει ο κ. Δήμαρχος;

Aπόστολος Διαμαντής 

Σχόλια (1)

 • JP

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι άπειρα τα επιχειρήματα που μπορεί να επικαλεσθεί ένας καπνιστής είτε να δικαιολογήσει στον εαυτό του αυτή ‘βλακώδη’ συνήθειά του και να απαλύνει κατά κάποιο τρόπο τις ενοχές του, είτε για να αντικρούσει τις συμβουλές και τις παροτρύνσεις των πιο αγαπητών προσώπων και της οικογένειάς του που του ζητούν να σταματήσει το κάπνισμα.
  Δείτε όμως μερικά ‘νούμερα’..από το διεθνή χώρο..
  Περισσότεροι από 3,5 εκατ. θάνατοι το χρόνο παγκοσμίως αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ έχει υπολογισθεί ότι με τους σημερινούς ρυθμούς το 2030 οι θάνατοι από το κάπνισμα θα ανέλθουν στα 10 εκατ. το χρόνο.
  Στις ΗΠΑ η δαπάνη υγείας μόνο για το κάπνισμα εκτιμάται ότι αποτελεί το 6%-8% της συνολικής δαπάνης υγείας των ατόμων με πρόσφατη μελέτη να έχει υπολογισθεί ότι η επιβάρυνση που προκαλείται από τη χρήση υπηρεσιών υγείας και την απώλεια παραγωγικότητας λόγω του καπνίσματος αντιστοιχεί σε 10,5 δολάρια για κάθε πακέτο τσιγάρων που πωλείται, ποσό σαφώς μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα έσοδα από τη φορολογία.

  Θάνατοι : 247 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα 11 άτομα πεθαίνουν κάθε ώρα 1 άτομο πεθαίνει κάθε πέντε λεπτά.

  Ποσοστιαία :τα 3 από τα 4 άτομα δεν θα πεθάνουν από το κάπνισμα
  “που βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσβληθείτε από παθήσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι θανατηφόρες όμως σίγουρα είναι βασανιστικές αφού προκαλούν αναπηρίες”.
  και…1 ‘ατομο που Σίγουρα θα πεθάνει από το κάπνισμα ???
  κατα συνέπεια δείτε πόσο τυχερός σταθήκατε μέχρι σήμερα που ζείτε αφού κάθε πέντε λεπτά πεθαίνει και ένας καπνιστής??
  Εσείς λοιπόν, σε ποια κατηγορία θέλετε να ανήκετε ??
  Τα προηγούμενα 5 λεπτά δεν ήταν η σειρά σας.. όμως στα επόμενα 5 λεπτά, την επόμενη ώρα, την επόμενη μέρα θα είσθε το ίδιο τυχερός ?????
  Σας το εύχομαι !!!

  Αν πάλι όλα τα ανωτέρω δεν σε έπεισαν δείτε ακόμα ότι: αν σήμερα 1000 νεαρά στην ηλικία άτομα αρχίσουν να καπνίζουν 20 τσιγάρα ημερησίως τότε τα άτομα αυτά θα πεθάνουν πριν έρθει η ώρα τους.
  1 λόγω εγκληματικής ενέργειας
  6 λόγω τροχαίου ατυχήματος
  250 λόγω καπνίσματος
  Το να επικαλείσθε ”ελευθερία στην ανυπακοή..” επίκληση των ατομικών δικαιωμάτων.., και μια EGOπαθητική ”εξαίρεση στον κανόνα” προκειμένου να ‘κρυφθείτε υστερικά’ και να εντάξετε τον εαυτό σας σε αυτή, είναι το λιγότερο άρνηση της πραγματικότητας και της λογικής.

  Οσον αφορά τον κ.κ. Δήμαρχο, τί να σας/μας πεί .. ??δεν νομίζω να προτείθετε να μας παρέχει δωρεά, για έξοδα νοσηλίων η κηδείας..είμαστε πολλοί !!
  ”Πρώην αρνητής της πραγματικότητας και της λογικής”

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή