«Αφαντοι» 281 Θεσσαλοί φορολογούμενοι… Reviewed by Momizat on . Άφαντοι εξακολουθούν να παραμένουν 281 Θεσσαλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κληθεί από πέρυσι να προσκομίσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά της φορολογικής δ Άφαντοι εξακολουθούν να παραμένουν 281 Θεσσαλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κληθεί από πέρυσι να προσκομίσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά της φορολογικής δ Rating: 0

«Αφαντοι» 281 Θεσσαλοί φορολογούμενοι…

«Αφαντοι» 281 Θεσσαλοί φορολογούμενοι…

Άφαντοι εξακολουθούν να παραμένουν 281 Θεσσαλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κληθεί από πέρυσι να προσκομίσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσής τους προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους… Συνολικά από τις έξι εφορίες της Θεσσαλίας είχαν κληθεί 21.035 άτομα και όπως φαίνεται από το σχετικό πίνακα που παραθέτουμε το 98,5% των φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Υπ. Οικονομικά. Συνολικά σε όλη τη χώρα είχαν κληθεί για επανέλεγχο των δηλώσεων περίπου 346.000 φορολογούμενοι και από αυτούς οι ασυνεπείς είναι προς το παρόν 6.451…

Να σημειώσουμε πως στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει από πέρυσι μία διαδικασία επιλογής φορολογικών δηλώσεων για τις οποίες οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία και να εμφανίσουν τα δικαιολογητικά – συνοδευτικά έγγραφα της δήλωσης από τη στιγμή που καταργήθηκε η υποχρεωτική αποστολή τους με φάκελο στις αρμόδιες Εφορίες.

Ωστόσο για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις ο αριθμός των πολιτών που θα κληθούν να επισκεφθούν την εφορία είναι αρκετά περιορισμένος λόγω του γεγονότος ότι τόσο για μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες ήταν προσυμπληρωμένοι οι βασικοί κωδικοί της δήλωσης.

Για το περσινό οικονομικό έτος 2013 (με τα εισοδήματα του 2012 δηλαδή) στην εφορία είχαν κληθεί 346.774 φορολογούμενοι προκειμένου να δικαιολογήσουν μέσω των απαραίτητων εγγράφων – παραστατικών όλα στοιχεία που έχουν αναγράψει στους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεών τους. Δηλαδή το 6% επί του συνόλου των φορολογούμενων που υπέβαλαν δηλώσεις. Από αυτούς ένας μικρός αλλά ουσιαστικός αριθμός δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των εφόρων και τώρα αντιμετωπίζουν φορολογικούς ελέγχους σε βάθος όχι μόνο για το 2013 αλλά και για προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, από τις δύο Εφορίες της Λάρισας είχαν κληθεί να περάσουν από έλεγχο 7.226 φορολογούμενοι και μόνο 118 παραμένουν ακόμη άφαντοι και οι εκτιμήσεις είναι ότι πρόκειται για πολίτες που ζουν σήμερα στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι αρκετοί φορολογούμενοι με την υποβολή της δήλωσης ενημερώνονταν ηλεκτρονικά ότι για να ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή των φορολογικών εντύπων τους πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία φάκελο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια που υπέβαλαν δήλωση χειρόγραφα μέσω του ταχυδρομείου.

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, υποβλήθηκαν 5.811.933 φορολογικές δηλώσεις και είναι προφανές πως την πόρτα της εφορίας θα περάσουν για εξηγήσεις πολύ μικρότερος αριθμός. Λόγω του ότι οι δηλώσεις ήταν προσυμπληρωμένες

όσοι κληθούν για έλεγχο, θα συμβεί γιατί τα εισοδήματα τους θα είναι μικρότερα από την πραγματική οικονομική κατάσταση τους. Εννοείται πως όλοι όσοι κληθούν θα περάσουν από έναν δεύτερο έλεγχο και εφόσον διαπιστωθούν φορολογικές παραβάσεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο μεταξύ δεν έγινε δεκτή χθες από τη Βουλή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. για τις φορολογικές δηλώσεις δεν έγινε δεκτή από το υπ. Οικονομικών. O ΣΥΡΙΖΑ να σημειώσουμε πως ζητούσε να μην ισχύσουν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις δηλώσεις

που θα κατατεθούν μέχρι την 31η Ιουλίου και τις τροποποιητικές που θα κατατεθούν μέχρι την 30η Αυγούστου. Την τροπολογία υπέγραφε και ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Δημ. Γελαλής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή