"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Αφιερωμένη η σημερινή μέρα στους υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού – της Mαρίας Κουνή

lafarm

Σχετικά άρθρα

12η Μαΐου Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών/τριών

΄΄Αφιερωμένο το δημοσίευμα στους νοσηλευτές και σε όλους τους υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της παγκόσμιας επιδημίας της νόσου του Κορωνοϊού, μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.΄΄

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Καβάλας: Όχι στους νοσηλευτές δύο ταχυτήτων -  KavalaWebNews.gr

 Η  παγκόσμια κοινότητα βιώνει μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις με τη νόσο του Κορωνοϊού στην   μέχρι τώρα  ιστορία της, με επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Η πανδημία COVID-19 εξαπλώθηκε γρήγορα παγκοσμίως, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινή κλινική πρακτική και φυσιολογική επαγγελματική ζωή των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) στις 30 Ιανουαρίου 2019 κήρυξε την πανδημία ως  “επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς

ενδιαφέροντος” δυνάμει του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (Public Health Emergency of International Concern) μεταξύ άλλων, ώστε να υποστηρίξει τις χώρες με ασθενέστερα συστήματα δημόσιας υγείας να ελέγξουν τυχόν εισαγόμενα κρούσματα, προτού αυτά εγκατασταθούν και εξαπλώσουν την επιδημία.

Ως το Μάρτιο του 2020 η πανδημία επεκτάθηκε παγκόσμια, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης δοκιμάστηκαν όσο ποτέ άλλοτε, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα έπρεπε να αναδιαμορφώσουν τις προτεραιότητές τους,  να αναδιοργανωθούν  τα τμήματα τους, να συγχωνευτούν κλινικές και να καλυφθούν από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη βάση.Ολόκληρες πτέρυγες Νοσοκομείων μετατράπηκαν σε κλινικές Covid.  Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν σύντομα προκειμένω να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η νόσος. Στοίχημα αποτέλεσε για τα Νοσοκομεία η παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης στα επαναλαμβανόμενα κύματα επίθεσης του Κορωνοϊού.

Η χώρα μας όφειλε να προετοιμαστεί για να συνεισφέρει στην παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας, ώστε  να μην αποτελέσει έναν από τους “αδύναμους κρίκους”.

Για την αντιμετώπιση της  πανδημίας η Νοσηλευτική Κοινότητα συνέδραμε και εξακολουθεί να συνδράμει με υπερβάλλοντα ζήλο  μαζί με όλους τους υγειονομικούς κλάδους. Οι συνθήκες εργασίες για το νοσηλευτή επιβαρύνθηκαν  σημαντικά, οι υποχρεώσεις του απέναντι στον άρρωστο πολίτη βάρυναν την πλάτη του, σε σημείο που πολλές φορές ένιωθε  και συνεχίζει  να νιώθει ότι  κουβαλά σταυρό.

Αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του Ε.Σ.Υ ο νοσηλευτικός κλάδος στερούμενος από την έναρξη της πανδημίας κανονικών αδειών ,δουλεύοντας με ένα ρεπό, ο ένας για δύο, ανταποκρίθηκε επάξια στο ρόλο του και στα καθήκοντα του. Δικαιολογημένα η εικόνα των νοσηλευτών εντός του χώρου εργασίας, αποτέλεσε έμπνευση για ζωγράφους, πεζογράφους και σκιτσογράφους.

Πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος  υποκλίθηκαν στους νοσηλευτές και σε ολόκληρο τον υγειονομικό κλάδο.

H δύσκολη καθημερινότητα για το νοσηλευτικό κλάδο περιγράφεται χαρακτηριστικά από τα κάτωθι στοιχεία της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας και της ΠΟΕΔΗΝ στις 10/5/2021 που αναφέρει τα εξής:

  • Σε 11.089 ανέρχονται οι θάνατοι συμπολιτών  μας λόγω του Covid-19 μέχρι σήμερα
  •  από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει πάνω από 5000 υγειονομικοί του ΕΣΥ, ήτοι περίπου το 10% του συνόλου των Υγειονομικών
  • Κατά το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, πάνω από 2000 υγειονομικό προσωπικό νόσησε, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στη Βόρεια Ελλάδα και περίπου 500 στη Αθήνα
  • Με επίσημα στοιχεία πάνω είκοσι έξι (26) συνάδελφοι κατέληξαν μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έως σήμερα.

Αξίζει επιπρόσθετα να υπογραμμιστεί ότι ακόμα και σήμερα  η κατηγορία του νοσηλευτικού κλάδου στη δημόσια υγεία δεν εντάσσεται καν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, κάτι το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων προς όλους τους κυβερνώντες. Ένα αίτημα που χρονολογείται  σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος από το 1970.

Οι εργαζόμενοι στις κλινικές Covid έχουν φτάσει στα όρια της σωματικής υπερκόπωσης, παρόλα αυτά μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός  της επιβίωσης  σε αριθμούς. Δημογραφικά δεδομένα έως τις 10/5/21, δηλώνουν ότι συνολικά 2.199 συνάνθρωποί μας εξήλθαν από τις ΜΕΘ και μερικές  χιλιάδες επιπλέον πήραν εξιτήριο από τα  τμήματα Covid.

Για τους νοσηλευτές όμως που πάλεψαν στην εντατική και δεν τα κατάφεραν, το χειροκρότημα των μπαλκονιών πρέπει να αντικατασταθεί από ένα έμπρακτο ¨ευχαριστώ¨.

Είθε η θυσία τους να μην πάει χαμένη!

Μαρία Κουνή

Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης