"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

29.1 C
Trikala

Αφοί Σαράντη: «Ενέσεις» 22 εκατ. στην Κλιάφας – Την απορροφά η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις οικονομικές χρήσεις μετά την εξαγορά της απ’ την Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδερφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και ένα φιλόδοξο σχέδιο τοποθέτησης των προϊόντων της στα ράφια των σούπερ μάρκετ με “όχημα” την διαπραγματευτική ισχύ της μητρικής, η θεσσαλική εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών Κλιάφας εξακολουθεί να πασχίζει να ισορροπήσει διεκδικώντας μία αξιοσημείωτη θέση στην αγορά.

Ο στόχος, που ανακοινώθηκε μάλιστα κατά την πανηγυρική εκδήλωση των εγκαινίων του ανανεωμένου εργοστασίου στα Τρίκαλα προ διετίας, να αποκτήσει διψήφιο μερίδιο αγοράς διψήφιο το 2025, εξακολουθεί να είναι μακρυά. Το ίδιο μακρυά επίσης φαντάζει η κερδοφορία της εταιρείας μιας και το 2023 έκλεισε στο “κόκκινο” ανεβάζοντας το ύψος των συσσωρευμένων ζημιών πλέον στα 12,34 εκατ. ευρώ. Ζημιές που καλύπτονται από διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Μόνο που τα 22 εκατ. ευρώ περίπου που οι αδερφοί Δημήτρης (αριστ. στη φωτ.) και Μιχάλης (δεξ.) Σαράντη έχουν ρίξει μέσα από διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ως το τέλος του 2023 – και άλλα 3,5 εκατ. ευρώ που είχαν γνωστοποιήσει ότι θα ρίξουν σε μία ακόμα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Απρίλιο – φαίνεται δεν είναι ακόμα αρκετά, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί πλέον η πλήρης απορρόφηση της εταιρείας απ’ την μητρική Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ.

Μία κίνηση που τουλάχιστον απαλλάσσει απ’ τα γραφειοκρατικά μπερδέματα τις δύο εταιρείες αλλά και τους μετόχους που κάθε τόσο και λιγάκι κινούσαν τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου… Κι αυτό καθώς θα καταστεί μία απ’ τις αρκετές δραστηριότητες της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ που έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία γάλακτος – και όχι μόνο – στη χώρα με τα brands Όλυμπος, Ροδόπη, ΤΥΡΑΣ, έναν κύκλο εργασιών σε επίπεδο Ομίλου στα 600 εκατ. ευρώ περίπου και μία σημαντική κερδοφορία.

Ήδη χθες αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η απαραίτητη έκθεση αποτίμησης της Κλιάφας πριν την απορρόφηση της. Την αποτίμηση διενήργησε η PKF, η οποία αποφάνθηκε πως η λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Κλιάφας, που σαν εταιρεία σε δύο χρόνια θα έκλεινε έναν αιώνα ζωής, φθάνουν τα 12,02 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση στις 31 Δεκεμβρίου 2023 η εταιρεία εμφάνιζε συσσωρευμένες ζημιές 12,34 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμα δάνεια 10,29 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια περίπου 2 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα περίπου 275 χιλ. ευρώ και σύνολο καθαρής θέσης 12,02 εκατ. ευρώ.

Μία εικόνα που επιβεβαιώνει και τις φωνές που αναφέρουν πως η αγορά των αναψυκτικών στη χώρα μας είναι μία δύσκολη αγορά με μεγάλο ανταγωνισμό που δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες παρά το πλήθος των επενδύσεων που γίνονται σε αυτή τα τελευταία χρόνια.

Σημειωτέον πως το project της Κλιάφας το «τρέχουν» ως σήμερα τα ξαδέρφια Στέλιος και Γιώργος Σαράντης, γιοι των Μιχάλη και Δημήτρη αντίστοιχα.

newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης