Αχελώος: Ημερίδα έγινε, η Περιφέρεια ακόμη σιωπά Reviewed by Momizat on . Με ένα τυπικό δελτίο Τύπου, η ΕΘΕΜ αναφέρεται στην προ δεκαημέρου πραγματοποίηση ημερίδας για τα έργα του Αχελώου. Αναφέρει, βεβαίως, ότι τα συμπεράσματά της θα Με ένα τυπικό δελτίο Τύπου, η ΕΘΕΜ αναφέρεται στην προ δεκαημέρου πραγματοποίηση ημερίδας για τα έργα του Αχελώου. Αναφέρει, βεβαίως, ότι τα συμπεράσματά της θα Rating: 0

Αχελώος: Ημερίδα έγινε, η Περιφέρεια ακόμη σιωπά

Αχελώος: Ημερίδα έγινε, η Περιφέρεια ακόμη σιωπά

Με ένα τυπικό δελτίο Τύπου, η ΕΘΕΜ αναφέρεται στην προ δεκαημέρου πραγματοποίηση ημερίδας για τα έργα του Αχελώου. Αναφέρει, βεβαίως, ότι τα συμπεράσματά της θα δημοσιευθούν συντόμως, αλλά αυτό που επείγει να μάθουν οι Θεσσαλοί, είναι, εάν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξαναρχίσουν τα έργα ή εάν η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε άλλες λύσεις (και ποιες είναι αυτές). Φυσικά, δεν είναι αρμόδια η ΕΘΕΜ να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία λάμπει επί 15 σχεδόν ημέρες διά της απουσίας της από τις ανακοινώσεις για το όλο θέμα. Σαν να μην υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, σαν να μην αφορά τη Θεσσαλία το έργο. Πλήρης σιωπή. Αντιθέτως, μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε στα έργα επανασύστασης της λίμνης Κάρλας. Η δε Περιφέρεια, ίσως θα έπρεπε να μάθει και το τι ειπώθηκε στην ημερίδα της ΕΘΕΜ, αφού παρέστησαν στελέχη της ΠΑΣΕ, ακούστηκαν απόψεις και υπήρξε ευρεία συζήτηση. Αλλά, πέραν αυτών, τίποτε.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών:

 

ethem1Πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετική επιτυχία, η ημερίδα με θέμα «ΕΡΓΑ ΑΧΕΛΩΟΥ: Η συμβολή του Συμβουλίου της Επικρατείας στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την ολοκλήρωση και λειτουργία τους με σεβασμό στο περιβάλλον», που διοργάνωσε η Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον απόηχο και της προ ημερών έκδοσης της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ.

Κατά την ημερίδα αναδείχθηκαν οι πραγματικές διαστάσεις των έργων Αχελώου και ειδικότερα η ενεργειακή και η γεωργική, ενώ αναπτύχθηκε και το πλαίσιο των περιβαλλοντικών στόχων για τις λεκάνες του Πηνειού και του Αχελώου, κάτι που θα καθορίσει και τους όρους ολοκλήρωσης των έργων. Έγινε αναδρομή στις παλαιότερες αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ και τέλος αναλύθηκαν τα βασικά σημεία της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ και αναδείχθηκαν οι ενέργειες που απαιτούνται για την συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων.

Στην ημερίδα μετά την τοποθέτηση του Ιωάννη Καλλέ, δικηγόρου, προέδρου της ΕΘΕΜ, παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:

  • «Έργα Αχελώου: Αντιπαράθεση σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ή διαμάχη για τις αναπτυξιακές επιλογές στη χώρα μας;»

Αλεξάκος Φώτης, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, πρώην Νομάρχης Καρδίτσας.

Γκούμας Κώστας, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε., μέλος Δομής Υδατικών Πόρων ΤΕΕ/ΚΔ Θεσσαλίας.

Μπαρμπούτης Τάσος, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, μέλος Δομής Υδατικών Πόρων ΤΕΕ/Κ.Δ. Θεσσαλίας.

  • «Βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων: Εναλλακτικές δυνατότητες για την Θεσσαλία».

Παπαγρηγορίου Σπύρος, Πολιτικός Μηχανικός Περιβάλλοντος, DiPl, M.Sc., M.LSH.

  • «Οι δικαστικές περιπέτειες του Θεού Ποταμού»,

Τροβά Ελένη, Δικηγόρος

  • «Βιώσιμη Διαχείριση του Αχελώου: Παρελθόν – Παρόν και Μέλλον».

Σιούτη Γλυκερία, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση με παρεμβάσεις των παρευρισκομένων κατά τις οποίες διατυπώθηκαν πολύ σημαντικές προτάσεις για την περαιτέρω πορεία των έργων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποδόθηκε τιμητική διάκριση στους κ.κ. Κώστα Παπαστεργίου και Λάζαρο Λαζαρίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο κ. Μ. Ταμήλος, βουλευτής Τρικάλων (Ν.Δ.), η κ. Δ. Μανωλάκου, μέλος της Κ.Ε. (ΚΚΕ) και βουλευτής Β΄Πειραιά, ο κ. Δ. Σιούφας, πρ. πρόεδρος της Βουλής και πρ. υπουργός, ο κ. Ν. Κατσαρός, πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής, εκπρόσωπος του υπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Χρυσοχοίδη, εκπρόσωπος του Βουλευτή Μαγνησίας κ. Π. Μουτσινά, ο κ. Β. Κεδίκογλου, πρ. βουλευτής και υπουργός, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ν. Καλλές, Β. Μπρακατσούλας, ο κ. Β. Έξαρχος, πρ. βουλευτής και πρόεδρος ΕΛΓΑ, ο κ. Β. Αναγνωστόπουλος, πρ. Νομάρχης Καρδίτσας, ο κ. Ντίνος Διαμάντος, πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Δ. Θεσσαλιας, ο οποίος συντόνισε την συζήτηση, ο Σ. Αναγνώστου, πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας, οι κ.κ. Κουτσογιάννης και Στεφανάκος, καθηγητές από το Τμήμα Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ, ο κ. Κ. Σαββίδης, στέλεχος του ΤΕΕ και πρ. πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ, ο κ. Στ. Κούτρας, πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ», εκπρόσωποι και μέλη Δ.Σ. πλείστων Θεσσαλικών Συλλόγων καθώς και πλήθος Θεσσαλών της Αθήνας.

Η ΕΘΕΜ ευχαριστεί το ΤΕΕ (Κ.Δ. Θεσσαλίας και Μαγνησίας) για την συμβολή του στην εκδήλωση.  Επίσης ευχαριστεί θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και υπόσχεται να παρακολουθεί από κοντά και να αναδεικνύει επιστημονικά και κοινωνικά κάθε πλευρά των αναπτυξιακών θεμάτων της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους, τους φορείς και τις οργανώσεις του τόπου.

Θα ακολουθήσει, σύντομα, δημοσίευση των ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ της Ημερίδας.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΘΕΜ

 

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Καλλές

Η Γενική Γραμματέας Μαρία Ζησούλη

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας