Αχελώος: Οι Αιτωλοακαρνάνες πανηγυρίζουν, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σωπαίνει Reviewed by Momizat on . Κι ενώ υπάρχει πλήρης νηνεμία από τη θεσσαλική πλευρά – την Περιφέρεια βασικά, αλλά και τους βουλευτές – για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου (εδώ), από τη δυτι Κι ενώ υπάρχει πλήρης νηνεμία από τη θεσσαλική πλευρά – την Περιφέρεια βασικά, αλλά και τους βουλευτές – για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου (εδώ), από τη δυτι Rating: 0

Αχελώος: Οι Αιτωλοακαρνάνες πανηγυρίζουν, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σωπαίνει

Αχελώος: Οι Αιτωλοακαρνάνες πανηγυρίζουν, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σωπαίνει

Κι ενώ υπάρχει πλήρης νηνεμία από τη θεσσαλική πλευρά – την Περιφέρεια βασικά, αλλά και τους βουλευτές – για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου (εδώ), από τη δυτική Ελλάδα οι δηλώσεις είναι πανηγυρικού χαρακτήρα.

Αρχικώς, την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υπόθεσης της εκτροπής του Αχελώου, εξέφρασε την Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάστηκε στο παρελθόν με λογικές προηγούμενων δεκαετιών, όμως οι λογικές αυτές πλέον έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και από τις σημερινές συνθήκες.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η κλιματική αλλαγή έχουν διαμορφώσει την ανάγκη για μια νέα εποχή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πλέον, τα όποια μέτρα διαχείρισης, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας και να βασίζονται στην αρχή της αειφορίας» επισήμανε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:

«Αντιλαμβάνομαι την οικονομική, οικολογική και κοινωνική διάσταση του νερού και, κατά συνέπεια, το εγγενές δικαίωμα πρόσβασης σε νερό που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Όμως, δεν υπάρχει καμία λογική στον να χρησιμοποιούνται τα σημαντικότερα ποτάμια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την εξυπηρέτηση άλλων Περιφερειών και όχι των τοπικών κοινωνιών».

Καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε:

«Όλα δείχνουν ότι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποτελεί μια δικαίωση, όμως δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Έχουμε δει και άλλες φορές οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας να αγνοούνται ή να παρακάμπτονται από την Κεντρική Διοίκηση, επειδή δεν εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της.

Εμείς παρακολουθούμε προσεκτικά την υπόθεση.

Βασική μας διεκδίκηση είναι, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές – που εκφράζουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών που εκπροσωπούν – πρέπει να έχουν συμμετοχή στον καθορισμό των πολιτικών κατευθύνσεων και διαχειριστικών προτεραιοτήτων, βάσει των επιμέρους αναγκών τους».

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου

Νωρίτερα, είχε εκφραστεί θετικά και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός:

«Η σημερινή (της Πέμπτης) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού προς τη Θεσσαλική πεδιάδα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του Δήμου Αγρινίου και των Φορέων της περιοχής, που με συνέπεια και συνέχεια αντιτάχθηκαν στην κατασκευή ενός καταστροφικού για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία έργου.

Η Κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη απόφαση, οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κοστοβόρου, φαραωνικού έργου, που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη και δεν εξυπηρετεί τίποτε περισσότερο παρά μόνο την ικανοποίηση εργολαβικών συμφερόντων.

Το πρόβλημα άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με άλλους τρόπους και όχι με την εκτροπή του Αχελώου, που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ως εκτροπή της  λογικής.

Τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου και οικονομικά αντιπαραγωγικού έργου, ας κατευθυνθούν σε τομείς επωφελείς για την τοπική και εθνική οικονομία.

Εμείς, Δήμος και Φορείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Πότε θα μιλήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας;

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή