Αχιλλέας Γραβάνης: Ναι υπό προϋποθέσεις για την 4η δόση του εμβολίου Reviewed by Momizat on . Συζητήσεις έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα για τον εμβολιασμό των ατόμων, ηλικίας 30-59 ετών, με την 4η αναμνηστική δόση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να παραμέ Συζητήσεις έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα για τον εμβολιασμό των ατόμων, ηλικίας 30-59 ετών, με την 4η αναμνηστική δόση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να παραμέ Rating: 0

Αχιλλέας Γραβάνης: Ναι υπό προϋποθέσεις για την 4η δόση του εμβολίου

Αχιλλέας Γραβάνης:  Ναι υπό προϋποθέσεις για την 4η δόση του εμβολίου

Συζητήσεις έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα για τον εμβολιασμό των ατόμων, ηλικίας 30-59 ετών, με την 4η αναμνηστική δόση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να παραμένει επιφυλακτικός. 

Ναι υπό προϋποθέσεις για την 4η δόση του εμβολίου

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση στο Facebook του Λαρισαίου καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος αναφέρει ότι “σε αντίθεση με τους άνω των 60, δεν υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης σε νεότερα άτομα. Η εξαιρετική ασφάλεια της χορήγησης της σε δεκάδες εκατομμύρια στους άνω των 50 (Ισραήλ, Ευρώπη) που έχουν λόγω ηλικίας και μεγαλύτερη πιθανότητα επιβάρυνσης υγείας, συνηγορεί στην ασφάλεια και στους νεότερους ενήλικες.

«Ποιοι θα έπρεπε να κάνουν την 4η δόση από τους άνω των 30 μετά με την πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας; Κατά την γνώμη μου:

ΝΑΙ:

– αυτοί στους οποίους έχουν παρέλθει πάνω από 6-7 μήνες από την 3η δόση,

– τα άτομα με επιβαρυμένη υγεία (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, μεταβολικά νοσήματα)

– οι ανοσοκατεσταλμένοι,

– άτομα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

ΟΧΙ:

– Αυτοί που δεν έχουν περάσει 6 μήνες από την 3η δόση ας περιμένουν την επικαιροποιημένη δόση για τα στελέχη Ο4,5 το φθινόπωρο.

– Αυτοί που μολύνθηκαν μετά την 3η δόση.

Γνωρίζουμε ότι η 4η δόση (όπως και η 3η) δεν περιορίζει δραστικά την μετάδοση του ιού και την πιθανότητα της λοίμωξης, όμως η περαιτέρω ανοσοποίηση θα περιορίσει την πιθανότητα βαριάς λοίμωξης και απώλειας ζωής σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία. Σε πιο ποσοστό αναμένεται από τις σε πρόοδο μελέτες. Δημοσιευμένες πριν ένα μήνα μελέτες έδειξαν ότι η 4η δόση βοηθά στην προστασία των άνω των 60 από βαριά νόσο και από τη μόλυνση από το στέλεχος Όμικρον, η οποία όμως μειώνεται με τον χρόνο”.

Αφήστε το σχόλιο σας