"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Αύριο στη Βουλή οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τη Συνταγματική αναθεώρηση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Δημοκρατική Αριστερά στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει διατυπώσει, για τις συνταγματικές διατάξεις που άμεσα πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο, με σκοπό την  ενδεχόμενη αναθεώρησή τους, κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Επερώτηση, η οποία θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Η Δημοκρατική Αριστερά, προκρίνει μία σειρά θεμάτων, όπως είναι:

  • Η ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα περιλαμβάνει και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
  • Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
  • Η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
  • Η οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας.
  • Η πλήρης διάκριση των εξουσιών.
  • Η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Η καθιέρωση των δημοψηφισμάτων και μιας λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
  • Ο έλεγχος της λειτουργίας των ΜΜΕ, με επανεξέταση σειράς διατάξεων με στόχο τη διαφάνεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία των Νέων Μέσων (new media).
  • Η ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με την Επίκαιρη Επερώτηση τίθενται θέματα, που αφορούν  στη Συνταγματική καθιέρωση, όπως ο  αριθμός των βουλευτών, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.

Προκειμένου να γίνουν σαφή και ξεκάθαρα κάποια ζητήματα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι:

Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν υπηρετεί καμιά άλλη σκοπιμότητα, παρά μόνον μια διεκδίκηση: να εκσυγχρονισθεί ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας, να αποκατασταθεί η πολιτική νομιμοποίηση του συστήματος διακυβέρνησης και να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Ως προς τις αρμοδιότητες του ΠτΔ (άρθρα 30-50 Σ) η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι συμβάλλει στην ισορροπία του πολιτεύματος η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς το πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα οδήγησε σε πολλές στρεβλώσεις.

Λόγω της πολιτειακής και θεσμικής σπουδαιότητας του θέματος στο σημείο αυτό απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων.

Η αλλαγές αυτές θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του Καταστατικού μας Χάρτη, στην αποκατάσταση της πολιτικής νομιμοποίησης του συστήματος διακυβέρνησης και στη βελτίωση της λειτουργίας τόσο του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος όσο και των δημοκρατικών μας θεσμών.

Επειδή η προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση ολοκληρώθηκε με το ψήφισμα της 27ηςΜαΐου 2008 της Η’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων είναι φανερό ότι έχει παρέλθει εδώ και ένα χρόνο η απαγορευτική πενταετία. Άρα οποιαδήποτε στιγμή είναι δυνατή η έναρξη, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Δεδομένου μάλιστα ότι η διαδικασία αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται για απαράδεκτα πολύ χρόνο. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, από τη στιγμή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν διαπιστώσει αδυναμίες και ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων, βαίνει τελικά σε βάρος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Εκτός των παραπάνω όμως, υπάρχει και το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Και για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή είναι αναγκαία η κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες. Έτσι ώστε να ενισχυθεί το προστατευτικό πεδίο των εργαζόμενων, ενώ ως προς τα εργασιακά δικαιώματα η ΔΗΜΑΡ προτείνει τη συνταγματική θωράκιση της συλλογικής αυτονομίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης