Α, υπάρχει και ο Αχελώος…. Reviewed by Momizat on . Χωρίς το θέμα να έχει συζητηθεί στην προεκλογική περίοδο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Υποδομών για τα έργα στον Αχελώο. Η σύσκ Χωρίς το θέμα να έχει συζητηθεί στην προεκλογική περίοδο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Υποδομών για τα έργα στον Αχελώο. Η σύσκ Rating: 0

Α, υπάρχει και ο Αχελώος….

Α, υπάρχει και ο Αχελώος….

Χωρίς το θέμα να έχει συζητηθεί στην προεκλογική περίοδο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Υποδομών για τα έργα στον Αχελώο.

Η σύσκεψη θεωρητικώς αφορούσε, στο τι θα γίνει από δω και πέρα. Δηλαδή, με βάση τα δεδομένα, πώς θα προχωρήσει ή δεν θα προχωρήσει το έργο. Το ένα δεδομένο είναι ότι έργα έχουν γίνει και έχουν κοστίσει πολύ. Το δεύτερο, ότι υπάρχει απαγόρευση συνέχισης εργασιών από το ΣτΕ. Και από εδώ και μετά, αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι υφίσταται ήδη συζήτηση, τι ακριβώς απαγόρευσε το δικαστήριο να συνεχιστεί (ποια ακριβώς έργα), τι θα γίνει με όσα έχουν ήδη κατασκευαστεί, τι θα γίνει με το ζήτημα των υδατικών σχεδίων, τι θα γίνει με τους αγρότες, τόσο ως μέλλον βάσει της νέας ΚΑΠ, όσο και ως ανάγκη άρδευσης. Αυτά όλα δεν συζητήθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Τυπικώς, ο Κ. Αγοραστός μπορεί να λέει ότι «με ψήφισαν, ψήφισαν Αχελώο». Το ίδιο και ο κ. Τσιλιμίγκας (ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην αναφερθεί στο όλο ζήτημα).
Μετά όμως; Πώς προχωράμε; Μια απάντηση, δόθηκε από τη συνάντηση στο υπουργείο: «βούληση του Υπουργείου είναι να συνεχιστούν τα έργα μεταφοράς νερού. Για το λόγο αυτό εκπονείται «οικολογικής μελέτης βάσης» στην περιοχή κατασκευής των έργων, η οποία έχει σαν στόχο την καταγραφή πρόσφατων στοιχείων φυσικού περιβάλλοντος με μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ορνιθοπανίδας, κατηγοριών βλάστησης, ειδών χλωρίδας, είδη θηλαστικών, ιχθυoπανίδας, ερπετών και αμφιβίων. Η ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης πρόκειται να αξιοποιηθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο των ενεργειών, που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη συνέχιση των έργων του Αχελώου». Αυτό ανέφερε το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και είναι αυτό ακριβώς που προ μηνών είχαμε αναδείξει. Ότι, δηλαδή, όπως και στην περίπτωση των παρατηρήσεων (επί Ντ. Ρόβλια!) για τα μη επενδεδυμένα τμήματα, θα βρεθεί τρόπος να προωθηθεί η συνέχιση των έργων.
Εξάλλου, ο κ. Αγοραστός ήταν σαφής στις δηλώσεις του: «Η σημερινή σύσκεψη δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργείου για να συνεχιστούν τα έργα στον Αχελώο και να μην πάνε χαμένα περίπου 1,2 δις ευρώ (με σημερινές τιμές) χρημάτων από το υστέρημα του ελληνικού λαού, για ένα έργο ζωής για τη Θεσσαλία, το οποίο είναι κατά 75% ολοκληρωμένο. Στο σημείο που βρίσκονται τα έργα του Αχελώου, μια λύση υπάρχει, η συνέχιση των έργων. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Η συνέχιση τους είναι περιβαλλοντικά συμφέρουσα, βιώσιμη και θετική για την οικονομία, για το περιβάλλον, αλλά και για τα υδατικά συστήματα της Θεσσαλίας. Τυχόν εγκατάλειψη των έργων θα σημάνει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς το κόστος αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη από την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (υδροηλεκτρικά έργα) εξαιρετικά κρίσιμη. Το έργο αυτό άντεξε πολύ ως σταματημένο. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα με ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη καταστροφή στην περιοχή».
Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει σαφές: τι θέλουμε ως Θεσσαλοί τελικά; Και τι μπορούμε να κάνουμε; Αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, η κρίση θα μας ρίξει στην κρίση…

Θανάσης Μιχαλάκης

Πρώτη δημοσίευση ΕΝΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, 16-10-14

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή