Βάσω Μπακάση: Επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες Reviewed by Momizat on . Κάθε βαρβαρότητα ξεπερνά η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια της «περικοπής κόστους» η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσε Κάθε βαρβαρότητα ξεπερνά η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια της «περικοπής κόστους» η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσε Rating: 0

Βάσω Μπακάση: Επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες

Βάσω Μπακάση: Επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες

Κάθε βαρβαρότητα ξεπερνά η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια της «περικοπής κόστους» η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει το κόψιμο του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες που γεννούν είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Φτάνουν στο σημείο να ζητούν από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού πριν ένα χρόνο να το επιστρέψουν με τόκο μέσα σε 15 μέρες, αλλιώς θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις. Καθημερινά,  αυξάνονται οι καταγγελίες γυναικών που γυναίκες που καλούνται να επι­στρέψουν το επίδομα που έλαβαν

Στις σημερινές συνθήκες της άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος και της επιδείνωσης των όρων ζωής και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια.

Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Δεκέμβρη του 2012 ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια. Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, την πιθανότητα επιπλοκών περιγεννητικά και τις συνέπειες στην υγεία ακόμα και τη ζωή μητέρας – παιδιού. Στην Ολλανδία που ήδη εφαρμόζεται αυτό το «προοδευτικό» μέτρο, τα ποσοστά της περιγεννητικής θνησιμότητας έχουν αυξηθεί.

Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά. Το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει πως από τον περιορισμό των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία για το έτος 2013 θα εξασφάλιζε 15 εκ. ευρώ.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα  το ΚΚΕ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ακολουθώντας τη λογική της υγείας – εμπόρευμα ανέφερε εντελώς ωμά και προκλητικά ότι δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει δύο φορές, μία για το επίδομα και μια για να καλύψει τα έξοδα του τοκετού στο νοσοκομείο. Επίσης δικαιολόγησε πλήρως την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ζητήσει την επιστροφή του επιδόματος από όσες γυναίκες έλαβαν το επίδομα, με το επιχείρημα της «εφαρμογής των νόμων».

Απάντηση ωμή και βάρβαρη. Ενοχοποιεί και από πάνω τις  γυναίκες ότι «έπαιρναν διπλά λεφτά». Τη στιγμή που όλοι ξέρουν ότι  το επίδομα κάλυπτε τα ιατρικά έξοδα αλλά και ορισμένα έξοδα του νεογνού ,ότι  ήταν κάποιου είδους στήριξη για τα νέα ζευγάρια.

Απάντηση που δείχνει την απροκάλυπτη πολιτική βαρβαρότητας που εφαρμόζει κυβέρνηση και ΕΕ για τη μητρότητα. Απόδειξη ότι η μητρότητα στον καπιταλισμό, όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα διώκεται.

Μέσα από τις γραμμές της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας  και των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δε θα σταματήσουμε στιγμή να διεκδικούμε:

  • Οι γυναίκες που δικαιούνται και έλαβαν το επίδομα να μην το επιστρέψουν χωρίς καμιά κύρωση.
  • Το επίδομα τοκετού να δοθεί σε όλες όσες δεν το έχουν πάρει και να καθιερωθεί από και πέρα ανεξάρτητα με το πού θα γεννήσουν και να δίνεται σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες.
  • Να καλύπτονται στο 100% οι υπηρεσίες Υγείας που σχετί­ζονται με την πρόληψη, την προστασία του γυναικείου οργανισμού, με τη μητρότητα, τον προγεν­νητικό έλεγχο μέχρι την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Υ.Γ. Με αφορμή την  8η Μάρτη-Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας  θα ακούσουμε πολλές μεγαλοστομίες για «αξίες που προάγουν την ισότητα» , για «τη γυναίκα πρωταγωνιστή στην ΕΕ της ευημερίας» κ.α. Μπουχτίσαμε από τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων που έπλεκαν και πλέκουν τα εγκώμια της ΕΕ, εφαρμόζοντας γράμμα κατά γράμμα τις οδηγίες της, αλλά και όσων προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν ότι μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο φιλολαϊκή. Δοκιμάσαμε την ΕΕ της «ευημερίας» και γευόμαστε καθημερινά την ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια που μας προσφέρει. Γυρίζουμε τις πλάτες μας σε όλους αυτούς που με τις πολιτικές τους χτυπούνε ακόμη και τη μητρότητα , που έφεραν τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών στην πρώτη θέση της ανεργίας, στην πρώτη θέση της εφήμερης δουλειάς χωρίς δικαιώματα, στη πρώτη θέση της ανέχειας.

 Βάσω Μπακάση

μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

& του ΓΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) .

Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων  με τη  «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή