"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.9 C
Trikala

Βίκυ Φλέσσα: Παρουσίαση του βιβλίου της «Γιατί ψυχανάλυση κύριε Γιωσαφάτ;» στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το βιβλίο της δημοσιογράφου και  υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ. Βίκυς Φλέσσα με τίτλο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ» παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη.

Στην εκδήλωση έγινε δημόσια συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα.

Οι ομιλητές συζήτησαν μαζί με το κοινό με αφορμή τις  απαντήσεις που έχει δώσει ο αείμνηστος διάσημος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, για την οικογένεια, τους εφήβους, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, την αγάπη και άλλα πολλά.

Η ψυχή, οι σχέσεις, η οικογένεια και ο Φρόιντ

Το βιβλίο αναφέρεται σε ζητήματα όπως η οικογένεια, το ασυνείδητο, το διαδίκτυο, την αγάπη και άλλα πολλά, όπου το ιδιωτικό διαπλέκεται με το κοινωνικό, της Ελλάδας που αλλάζει, αλλά και με το πολιτισμικό, ψυχικό και μια δέσμη από σοβαρά ζητήματα.

Είμαστε όλοι «τραυματισμένοι» από τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής μας; Υπάρχει ασυνείδητο; Πώς είναι οι καλές μητέρες με τα κορίτσια τους και πώς με τα αγόρια τους; Ποιο είναι το «τρίτο πόδι» στη σχέση του ζευγαριού; Μαθαίνεται η αγάπη; Γιατί απατάμε τους συντρόφους μας; Γιατί μας αρέσει το «τζάμπα»; Είναι το διαδίκτυο μια τοξική μήτρα; Γιατί παραμένουμε σε κακοποιητικές σχέσεις; Πού σκοντάφτουμε στην εφηβεία; Τι συμβαίνει με τα μοναχοπαίδια και τα πρωτότοκα παιδιά; Πώς επιλέγουμε ψυχοθεραπευτή; Έχει ξεπεραστεί ο Φρόιντ; Γιατί δεν ερωτεύονται οι ώριμοι άνθρωποι;

Αυτές και πολλές άλλες απορίες από την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον ψυχικό μας βίο, είχε συζητήσει ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ με τη Βίκυ Φλέσσα, στη γνωστή και μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση, όπου έχουν φιλοξενηθεί  κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο του πνεύματος και της επιστήμης, διανοητές από τον ελλαδικό χώρο και τον Ελληνισμό της Διασποράς, καθώς και πρόσωπα του δημόσιου βίου, που με τον λόγο τους κομίζουν γνώσεις και στοχασμούς.

Η ίδια η συγγραφέας σημειώνει στον πρόλογό της: «Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από τη δική σας αγάπη για τον Ματθαίο Γιωσαφάτ. Φτάσαμε μαζί του Στα Άκρα τρεις φορές αυτά τα 20 χρόνια βίου της τηλεοπτικής μου εκπομπής στην ΕΡΤ. Τελικά δεν ήταν αρκετές αυτές οι τρεις συνεντεύξεις. Πολλές οι αναπάντητες απορίες. Πέρασαν τα χρόνια κι ακόμη συναντώ ανθρώπους, οι οποίοι θυμούνται φράσεις του Ματθαίου Γιωσαφάτ από την εκπομπή και, κυρίως, πόσο ευεργετικός στάθηκε σε εκείνη την περίοδο της ζωής τους».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι στην Ψυχανάλυση με όχημα τις λέξεις και οδηγό έναν έμπειρο επιστήμονα, ο οποίος στο έργο του «ομνύει στον Σίγκμουντ Φρόιντ, στον ιατρό-νευρολόγο, που άλλαξε από τον 20ό αιώνα και μετά τη θέασή μας προς την Ψυχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης