Βαθιά ύφεση και υψηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη βλέπει η Deutsche Bank με νέα της έκθεση. Οι αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους και από -0,3% για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, βλέπουν πλέον μείωση -2,2%. Η τράπεζα σημειώνει πως στις αρχές Σεπτεμβρίου ο αγωγός Nord Stream 1 έκλεισε επ’αόριστον, με αφορμή την ύπαρξη προβλημάτων, ωστόσο «αυτή η εξέλιξη έφερε σοκ στην αγορά φυσικού αερίου, στην προσφορά ενέργειας και οδήγησε τον πληθωρισμό υψηλότερα».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ευρωζώνη είναι πολύ εκτεθειμένη στους «εκβιασμούς» της Ρωσίας, ενώ η χώρα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα είνια η Γερμανία. Για την οποία βλέπουν το 2023 πτώση στην ανάπτυξη έως 4%, από 1% σε προηγούμενη εκτίμηση.
Μάλιστα, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να θωρακιστούν δημοσιονομικά, καθώς το χρέος ανεβαίνει σε πολλές εξ’αυτών, ενώ παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σοκ στην ανταγωνιστικότητα και στον πληθωρισμό, που οφείλονται στη στάση της Ρωσίας και στην ενεργειακή κρίση.
Σχετικά με την πρόβλεψη της τράπεζας για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2022 και το 2023 έχει μειωθεί σε 6,2% από 8,2%. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές «παραμένει υψηλός και επίμονος, ενώ η μείωση αυτή οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου».
Η Deutsche Bank αναμένει από τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκιά τους με στόχο να πέσει μακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός στο 2%. «Πρόκεται για ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο όμως θα πλήξει την οικονομία και την ανάπτυξη. Προβλέπουμε πως το τελικό επιτόκιο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα φτάσει στο 2,5%. Ωστόσο, πρέπει να δούμε και την επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων στην αγορά εργασίας, στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη» προσθέτουν οι αναλυτές.
Η τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ιταλία, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων και το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει το πρόγραμμα TPI της ΕΚΤ. Για αυτό και πρέπει η χώρα να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Παράλληλα, οι αναλύτές βλέπουν μείωση της εξάρτησης των χωρών της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, η οποία όμως παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η Ελλάδα ανήκει στο μπλοκ των χωρών που εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό αέριο.
Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι την επίτευξη του στόχου τόνισε ο πρόεδρος της FED κος J. Powel
Τη δέσμευση της Federal Reserve να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κος J. Powel.
Ο επικεφαλής της Fed τόνισε, ωστόσο ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν και να πλήξει την αγορά εργασίας. Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό κατώτερο της τάσης, και πολύ πιθανόν άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, τόνισε ο Powel κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Σημειώνεται ότι η FOMC προχώρησε σήμερα στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3,00%-3,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών που είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει το πόδι στο γκάζι προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτα.
Ο επικεφαλής της Fed υπαινίχθηκε μάλιστα ότι ένα πλήγμα στην αγορά εργασίας μπορεί να αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα, επαναλαμβάνοντας ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα διατηρήσει την τρέχουσα πορεία για να επιτύχει τον στόχο της!!!
Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί το έδαφος για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα, ανέφερε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια της μέχρι του σημείου που θα επιβραδύνουν την οικονομία και θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες προς το παρόν επιμένουν.
Συμπλήρωσε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα τόσο όσο περίμενε η Fed. Προσδοκούσαμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να μειώνεται, κυρίως λόγω της επούλωσης σε επίπεδο προσφοράς, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει μειωθεί.
Ανέφερε ότι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, οι τιμές προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, σε τριμηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση είναι στο 4,8%.
Αυτή είναι μια εικόνα του πού βρισκόμαστε με τον πληθωρισμό και δεν είναι εκεί που θέλαμε, πρόσθεσε. Πρέπει να συνεχίσουμε, κάνοντας σήμερα άλλη μια μεγάλη αύξηση με στόχο το επιθυμητό επιπεδο το οποίο ακόμη δε γνωρίζουμε.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έσπευσε, μάλιστα, να κατευνάσει τις προσδοκίες για επιστροφή κάποια στιγμή σε ορατό ορίζοντα σε καθεστώς αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει η πρόωρη μείωση τους.
Επίσης πρόσθεσε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση του από την ομιλία του στο Jackson Hall τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η νομισματική σύσφιξη έως ότου υπάρξουν “αδιάσειστα στοιχεία” ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες ενδείξεις για “ψύχρανση” της αγοράς εργασίας, αναφερόμενος ειδικότερα στην ήπια υποχώρηση των ανοικτών θέσεων εργασιών, στις απολύσεις που κινούνται πολύ κάτω του ιστορικού υψηλού αλλά και στον ρυθμό αύξησης των μισθών, ο οποίος “όπως τόνισε” έχει περιοριστεί ελαφρώς.
Ο επικεφαλής της Fed πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ήξερε εξαρχής ότι μπορεί να είναι δύσκολο να επιτύχει την “ήπια προσγείωση” της οικονομίας, εν μέσω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων στην προσπάθειά της να “δαμάσει” τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, τόνισε ότι κανείς δεν ξέρει εάν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ύφεση και πόσο βαθιά θα είναι αυτή. Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς και στις τιμές, από το εάν οι προσδοκίες θα παραμείνουν σταθερές και από το εάν θα υπάρξει αύξηση της προσφοράς εργασίας.
Σημείωσε, πάντως, ότι οι πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας θα περιοριστούν εάν η νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει ακόμη πιο περιοριστική ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% που έχει θέσει η Fed, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα θα προκαλούσε μεγαλύτερο πόνο.
Εν τω μεταξύ η Wall Street σημειωνει πτώση της τάξης του 14% τις τελευταίες 3 εβδομαδες εν μεσω ολων αυτων των αναταραχων. Οπως ειχα τονισει στην αναλυση μου την ανοιξη, το χειμωνα αναμενεται Αρμαγεδωνας στις χρηματαγορες παγκοσμιως, κι ειμαστε ακομη στο Σεπτεμβρη.
Παρακατω επισυναπτω σε διαγραμματα τις εκτιμησεις για τις χρηματαγορές.