Βαρέα για αγρότες ζητούν Βλαχογιάννης και άλλοι 29 της ΝΔ Reviewed by Momizat on . ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ 62 ΕΤΗ, ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ 62 ΕΤΗ, ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖ Rating: 0

Βαρέα για αγρότες ζητούν Βλαχογιάννης και άλλοι 29 της ΝΔ

Βαρέα για αγρότες ζητούν Βλαχογιάννης και άλλοι 29 της ΝΔ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΣΤΑ 62 ΕΤΗ, ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ,

ΖΗΤΗΣΕ Ο ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ 30 ΑΚΟΜΗ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

τονίζοντας πως

«Η φύση του αγροτικού επαγγέλματος είναι τέτοια που καθιστά αδύνατη τη σωματική αντοχή του αγρότη και της αγρότισσας ώστε να δουλεύουν σε αγροτικές δουλειές μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους»

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΗΣ, προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη ΒΡΟΥΤΣΗ, με θέμα «Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αγροτών και χαρακτηρισμός της αγροτικής εργασίας ως βαριάς και ανθυγιεινής», από κοινού με ακόμη 30 Βουλευτές της ΝΔ.

Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ζητά από τον Υπουργό να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τους, στο 62° έτος ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης και να χαρακτηριστεί η αγροτική εργασία, βαριά και ανθυγιεινή.

Σχετικά με την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62°έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης, υπενθυμίζει δέσμευση του Πρωθυπουργού μέσα στην Βουλή.

Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ επισημαίνει πως η αλλαγή στα έτη συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που δεν συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, από το 65° στο 67° έτος, έχει προκαλέσει αναταραχή στους αγρότες που είναι γεννημένοι το έτος 1948 και το 1949 και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν το 2013, σημειώνοντας πως οι αγρότες αυτοί, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές από το 1988, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 8-7-2014

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοϊας, κ. Βρούτση Ιωάννη

Θέμα «Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αγροτών και χαρακτηρισμός της αγροτικής εργασίας ως βαριάς και ανθυγιεινής»

Ο Αγρότης και η Αγρότισσα, είναι σήμερα οι μόνοι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος της ηλικίας τους.

Πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τους, στο 62° έτος ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης και να χαρακτηριστεί η αγροτική εργασία, βαριά και ανθυγιεινή.

Σχετικά με την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62°έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης, υπήρξε δέσμευση του Πρωθυπουργού μέσα στην Βουλή.

Ακόμη, με την αλλαγή στα έτη συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που δεν συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, από το 65° στο 67° έτος, έχει προκληθεί αναταραχή στους αγρότες που είναι γεννημένοι το έτος 1948 και το 1949 και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν το 2013.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες αυτοί, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές από το 1988, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την βαριά και ανθυγιεινή δουλειά που κάνει ο αγρότης και η αγρότισσα και την υποχρέωση, όχι μόνο να πληρώνει εισφορές αλλά μέχρι τα 67 του χρόνια να δουλεύει και να παραδίδει προϊόντα στο όνομα του, δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή ρύθμισης, διότι 67 χρονών καμιά γυναίκα αλλά και άνδρας, δεν μπορεί να κάνει τις επίπονες αγροτικές εργασίες. Εξάλλου, καμιά γυναίκα εργαζόμενη σε οποιαδήποτε δουλειά δεν συνταξιοδοτείται στα 67 της χρόνια.

Αυτή η κατάφορη αδικία εις βάρος του αγρότη και της αγρότισσας πρέπει να σταματήσει.

Μεταξύ 2014 και 2027 (τότε θα συνταξιοδοτηθούν οι αγρότες, εάν ισχύσει νέα διάταξη για 40 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 62 ετών), πρέπει να υπάρξουν

μεταβατικές διατάξεις. Η φύση του αγροτικού επαγγέλματος είναι τέτοια που καθιστά αδύνατη τη σωματική αντοχή του αγρότη και της αγρότισσας ώστε να δουλεύουν σε αγροτικές δουλειές μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

α) Προτίθεσθε να μειώσετε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος ηλικίας τους, με 40 χρόνια ασφάλισης, σύμφωνα με την δέσμευση του Πρωθυπουργού στην Βουλή;

β) Θα προχωρήσετε στον χαρακτηρισμό της αγροτικής εργασίας ως βαριάς και ανθυγιεινής;

γ) Τι προτίθεσθε να πράξετε με τους γεννηθέντες αγρότες του 1948 και την συνταξιοδότηση τους;

δ) Τι προτίθεσθε να πράξετε για την μεταβατική περίοδο από το 2014 έως το 2027, που αναγκάζει τους αγρότες να βγουν στην σύνταξη στα 67 τους χρόνια, ενώ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή