Βαρνάβας: Τώρα θυμήθηκαν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων Reviewed by Momizat on . Τον φόβο του ότι η απαραίτητη – αλλά μετεκλογικών παρεπομένων – ανακοίνωση για νοσηλεία των ανασφάλιστων, θα μετακυλισθεί στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, Τον φόβο του ότι η απαραίτητη – αλλά μετεκλογικών παρεπομένων – ανακοίνωση για νοσηλεία των ανασφάλιστων, θα μετακυλισθεί στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, Rating: 0

Βαρνάβας: Τώρα θυμήθηκαν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων

Βαρνάβας: Τώρα θυμήθηκαν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων

Τον φόβο του ότι η απαραίτητη – αλλά μετεκλογικών παρεπομένων – ανακοίνωση για νοσηλεία των ανασφάλιστων, θα μετακυλισθεί στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, εκφράζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, ως γνωστόν, ότι με υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) θα ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε όλη τη χώρα. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι κάθε ανασφάλιστος κάτοικος της χώρας, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης, θα μπορεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, με την προϋπόθεση να έχει, προηγουμένως, εξασφαλίσει σχετικό παραπεμπτικό για νοσηλεία από γιατρό του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο στη συνέχεια θα εγκρίνεται από τριμελή επιτροπή, που θα συγκροτείται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα του ΕΣΥ με τη συμμετοχή του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Ιδρύματος και δύο γιατρούς ειδικότητας. Οι υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ θα καταγράφουν το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών και θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν κρίνεται απαραίτητο. Παρότι και αυτό είναι μια άκρως γραφειοκρατική διαδικασία, γίνεται αποδεκτό, διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «μία αδικία την οποία προκάλεσε η βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, αδικία η οποία τώρα διορθώνεται, καθώς δεν τιμά την Ελλάδα του 21ου αιώνα να υπάρχει μία μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας, η οποία να νιώθει αποκλεισμένη από τις υπηρεσίες υγείας»

Όμως αυτές τις «αδικίες» τις προώθησε η κυβέρνησή του… Γι’ αυτό και ο κ. Βαρνάβας ανακοίνωσε για το μέτρο ότι «ως νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούσαμε επίμονα και επικροτούμε την εφαρμογή του, αν και η ανακοίνωσή του έγινε για ευνόητους λόγους λίγες μόλις ημέρες μετά το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών προς τη συγκυβέρνηση».

Από κει και πέρα, όμως, αρχίζουν τα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών:
1. Έχει άραγε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κοστολογήσει το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, εξασφαλίζοντας και το ανάλογο κονδύλιο στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας; Φαίνεται  πως όχι. Και τούτο επειδή σκέφτονται να μετακυλήσουν το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται στο κόκκινο και σύντομα θα καταρρεύσουν.

2.- Εισάγουν ανεπίτρεπτα εμπόδια στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στα Νοσοκομεία, τα οποία δεν ισχύουν για όσους διαθέτουν ασφάλιση. Υποχρεώνουν λοιπόν όσους ανασφάλιστους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας να επισκεφτούν υποχρεωτικά γιατρό του ΠΕΔΥ, ενώ είναι γνωστό ότι το ΠΕΔΥ στερείται γιατρούς σε αρκετές ειδικότητες. Εάν βρεθεί γιατρός του ΠΕΔΥ, τότε αυτός, αφού εξετάσει τον ανασφάλιστο ασθενή θα τον παραπέμψει σε τριμελή επιτροπή γιατρών Νοσοκομείου, η οποία θα τον εξετάσει εκ νέου για να γνωμοδοτήσει –με ποια κριτήρια άραγε;- εάν πρέπει να εισαχθεί ή όχι.

3.- Δεν εξασφαλίζει το υπουργείο Υγείας ότι οι ανασφάλιστοι θα έχουν τα φάρμακα και την απαραίτητη μετεγχειρητική νοσηλεία όταν λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, με κίνδυνο ορισμένοι να επιστρέφουν πίσω σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που προκάλεσε την εισαγωγή τους.

Η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει την κάλυψη των ανασφάλιστων απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα εξοφλεί άμεσα τα Νοσοκομεία για τις δαπάνες νοσηλείας τους. Θεωρεί πως δεν πρέπει να παρεμβάλλεται κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και πρέπει να εξασφαλίζεται η μετεγχειρητική νοσηλεία του ασθενούς, ώστε να ολοκληρώνεται η θεραπεία.

Φοβούμαστε πως η απόπειρα της κυβέρνησης να δείξει «ανθρώπινο πρόσωπο» σ΄ ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που η ίδια γέννησε και γιγάντωσε, θα οδηγήσει μια ώρα νωρίτερα τα Νοσοκομεία σε κατάρρευση, αφήνοντας απροστάτευτη ολόκληρη την κοινωνία.

Θανάσης Μιχαλάκης

Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 2-6-14

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή