Βασίλης Γιαγιάκος : θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων Reviewed by Momizat on . Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών (Ευκλείδη Τσακαλώτο) και Οικονομίας και Ανάπτυξης (Δημήτριο Παπαδημητρίου) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών (Ευκλείδη Τσακαλώτο) και Οικονομίας και Ανάπτυξης (Δημήτριο Παπαδημητρίου) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Rating: 0

Βασίλης Γιαγιάκος : θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων

Βασίλης Γιαγιάκος : θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών (Ευκλείδη Τσακαλώτο) και Οικονομίας και Ανάπτυξης (Δημήτριο Παπαδημητρίου) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος ζητά τη θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων.

Στην επιστολή που κοινοποιείται επίσης στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κ. Μίχαλο και τους βουλευτές του νομού αναφέρονται τα εξής:


“Κύριοι Υπουργοί,
Η αναγκαστική κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως εισπρακτικό μέσο των οφειλών του ελληνικού δημόσιου και των ασφαλιστικών οργανισμών, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την οικονομία μιας και σχεδόν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς γεγονός που καθιστά προβληματική και αμφίβολη τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Το συγκεκριμένο μέτρο υποχρεώνει κατ’  ουσίαν την επιχείρηση είτε να λειτουργεί εκτός τραπεζικού συστήματος, ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία είτε, εναλλακτικά, να διακόψει τη λειτουργία της αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος διακίνησης του τζίρου της. Και στις δύο περιπτώσεις ζημιώνονται τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου.
Για το λόγο αυτό εκτιμάμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνία και την οικονομία, η θέσπιση λογαριασμού με ακατάσχετο όριο για τις επιχειρήσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται για άλλες κατηγορίες πολιτών (συνεπώς και για λόγους ισονομίας), προκειμένου οι επαγγελματίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να διασφαλισθούν τα ελάχιστα για τη διαβίωσή τους.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε να περιλαμβάνονται σε αυτό το λογαριασμό βασικές υποχρεώσεις  των επιχειρήσεων, όπως μισθοδοσία, ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σκοπιμότητά του ακατάσχετου.
Κύριοι Υπουργοί,
Υπ’ αυτές τις συνθήκες με τη μειωμένη αγοραστική ικανότητα και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να παράσχει ρευστότητα στην αγορά, είναι καταστρεπτικό για την επιχειρηματικότητα αλλά και μακροπρόθεσμα ατελέσφορο για τα δημόσια οικονομικά, να επιχειρείται η αφαίμαξη των επιχειρήσεων και το άδειασμα των λογαριασμών όψεως από τα ούτως ή άλλως χαμηλά υπόλοιπα που εμφανίζουν, στερώντας από τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης στις εισπράξεις τους και επομένως τη στοιχειώδη λειτουργία τους.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς όψεως, το ύψος του οποίου θα μπορούσε να καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς.
Με εκτίμηση,
Βασίλειος Γιαγιάκος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων” 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή