Βασίλη Τσιτσάνη, είσαι για πάντα μαζί μας Reviewed by Momizat on . Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 30 χρόνια, ο Βασίλης Τσιτσάνης άφησε το μπουζούκι στην άκρη για πάντα. Μας άφησε όμως την εσαεί παρουσία του, μέσα από εκατοντάδες τραγ Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 30 χρόνια, ο Βασίλης Τσιτσάνης άφησε το μπουζούκι στην άκρη για πάντα. Μας άφησε όμως την εσαεί παρουσία του, μέσα από εκατοντάδες τραγ Rating: 0

Βασίλη Τσιτσάνη, είσαι για πάντα μαζί μας

Βασίλη Τσιτσάνη, είσαι για πάντα μαζί μας

Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 30 χρόνια, ο Βασίλης Τσιτσάνης άφησε το μπουζούκι στην άκρη για πάντα. Μας άφησε όμως την εσαεί παρουσία του, μέσα από εκατοντάδες τραγούδια που εκφράζουν πόνο, ελπίδα, ντέρτια, αγάπες, έρωτες χαμένους, καημούς, λύπες, συνέπειες της σκλαβιάς, πόθο για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.  Αριστουργήματα συνθετικά, ανύψωσαν το ρεμπέτικο σε λαϊκό τραγούδι, δηλαδή σε τραγούδι του κάθε Ελληνα που βίωνε όσα βίωνε εκείνα τα δύσκολα χρόνια  – γι’ αυτό και παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμη.
Με στίχο που κατ’ ευθείαν ενεργοποιούσε το συναίσθημα σε πλήθος εκφάνσεών του, άγγιζε τις μύχιες σκέψεις και έβγαζε στην επιφάνεια αυτά ακριβώς που ήθελε να πει ο ερωτευμένος, να ακούσει ο απορριφθείς, να κρααυγάσει ο πονεμένος.
Κι έτσι, στίχο τον στίχο, τραγούδι το τραγούδι, από του Αλευρά τη μάντρα και τα πέριξ των στρατώνων στα Τρίκαλα, στο Τάγμα Τηλεγραφητών, στο Μπαξέ Τσιφλίκι, στο ουζερί Τσιτσάνης (το της Θεσσαλονίκης), στην Αθήνα, στο Χάραμα… και από εκεί, στις καρδιές, τον νου και την ψυχή όλων των Ελλήνων.
Μνημειώδη απαυγάσματα του σύγχρονου ελληνικου πολιτισμού, χιλιοτραγουδισμένα και αγαπημένα, για πλήθος περιστάσεων, τα τραγούδια  του Τσίλα έδειξαν ότι ένας λαϊκός δημιουργός, βαδίζοντας πλάι με τον λαό, μπορεί να αναδειχθεί σε πραγματικό εκφραστή του.

Θανάσης Μιχαλάκης

Και συναυλία!

Μεγάλη συναυλία για τον κορυφαίο Έλληνα λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας, διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, με τη συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών και εισαγωγική παρέμβαση από τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Σορβόννης, εικαστικό και ποιητή Δημοσθένη Δαβέτα, με θέμα την ποιητική διάσταση του στιχουργικού έργου του Τσιτσάνη.

Synavlia_TsitsaniΣτο πρώτο μέρος της συναυλίας η Βούλα Σαββίδη, 39 χρόνια μετά την ηχογράφηση, ερμηνεύει τα “Πέριξ” στην αυθεντική ενορχήστρωση του συνθέτη. Πρόκειται για ενορχηστρώσεις – διασκευές του Μάνου Χατζιδάκι πάνω σε παλιά ρεμπέτικα, με έναν πολύ ιδιαίτερο και κεφάτο τρόπο. Το έργο αυτό δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, παρά μόνο αποσπάσματα στις παραστάσεις στο “Πολύτροπον” το 1974 και για πρώτη φορά παρουσιάζεται το έργο στο σύνολο του σε αυτή την συναυλία στην πόλη των Τρικάλων.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιασθεί ένα απάνθισμα από τα σπουδαιότερα και αναλλοίωτα στο χρόνο τραγούδια του Τσιτσάνη με τη συνοδεία της ορχήστρας «Βασίλης Τσιτσάνης» από τα Τρίκαλα την πόλη που είναι γεμάτη από τη μορφή και τη δημιουργία του και ερμηνευτές τον γνωστό τραγουδιστή Δημήτρη Κοντογιάννη, την Ασπα Τσίνα και τη Μαρία Πουλιανίτη.

Η εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, δίνει την ευκαιρία στο κοινό που λάτρεψε τα τραγούδια του και κρατά ακόμα ζωντανή τη μνήμη της δημιουργίας του, αλλά και στους νεότερους που γνώρισαν και αγάπησαν το έργο του, να συμμετέχει σε μια συναυλία που θα εξελιχθεί σε μια γιορτή με κύριο υλικό τη διαχρονική δημιουργία του Βασίλη Τσισάνη.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή