Βασιλική – Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς Reviewed by Momizat on . Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς ήταν το μήνυμα που ακούστηκε την Κυριακή το πρωί στην εκδήλωση τιμής για τους 24 εκτελεσθέντες  Βασιλικιώτες από τα Γερμαν Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς ήταν το μήνυμα που ακούστηκε την Κυριακή το πρωί στην εκδήλωση τιμής για τους 24 εκτελεσθέντες  Βασιλικιώτες από τα Γερμαν Rating: 0

Βασιλική – Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς

Βασιλική – Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς ήταν το μήνυμα που ακούστηκε την Κυριακή το πρωί στην εκδήλωση τιμής για τους 24 εκτελεσθέντες  Βασιλικιώτες από τα Γερμανικά στρατεύματα στην θέση «Προφήτης Ηλίας» στην Καλαμπάκα πριν 72 χρόνια.

 

Οι 24 εκτελεσθέντες ήταν: Θεόδωρος Φιλ. Βλαχοδήμος, Αθανάσιος Σπ. Έξαρχος, Μαρία Αθ. Εξάρχου, Θεόδωρος Γεωργ. Καντζούρας, Βασίλειος Χρ. Καραγιάννης, Κων/νος Γεωρ. Καραθανάσης, Βασίλειος Ιωάν. Κολώνας, Αθανάσιος Απ. Κώτσιας, Κυριάκος Αθ. Κώτσιας, Νικόλαος Κυρ. Κώτσιας, Ευάγγελος Γεωρ. Λίτος, Απόστολος Δημ. Λύπας, Θωμάς Μιχ. Μπουρλιάκας, Χαρίλαος Μιχ. Μπουρλιάκας, Ευάγγελος Νεσ. Μυτούλας, Αχιλλέας Αθ. Ντελλής, Νικόλαος Ιωαν. Ντελλής, Θεόδωρος Στυλ. Οικονόμου, Αχιλλέας Θεοδ. Παπαθανασίου, Αθανάσιος Θεοδ. Παπαθεοδώρου, Κων/νος Αθαν. Παπίας, Θεόδωρος Αντ. Τσέλιος, Σπυρίδων Αχ. Τρίμμης και Θεόδωρος Ιωαν. Φούσιας.

 Τιμήθηκαν στη Βασιλική οι εκτελεσθέντες του 1944
Ειδικότερα ο Δήμος Καλαμπάκας και οι κάτοικοι του χωριού με μια σεμνή τελετή τίμησαν και φέτος τους ηρωικούς συμπατριώτες οι οποίοι έπεσαν στις 24 Σεπτεμβρίου 1944 από τα πυρά των Γερμανών κατακτητών γράφοντας ακόμη μια σελίδα δόξης στην τοπική ιστορία και της χώρας γενικότερα.
Μετά την λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του χωριού στο μνημείο των πεσόντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο π. Σωτήριο Χαρίση, ιερείς της περιοχής και ακολούθησε ομιλία σχετικά με το ιστορικό της εκτέλεσης των 24 Βασιλικιωτών από την  κ. Ζιάκα  τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 1944 μια γερμανική φάλαγγα δέχθηκε πυρά, όταν περνούσε έξω από τη Βασιλική.

Την επομένη το πρωί ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις κατάκλυσαν το χωριό και προέβησαν σε συλλήψεις. Στις 24 Σεπτεμβρίου ακολούθησε η εκτέλεσή τους.
Στον χώρο που έχει στηθεί το μνημείο στη Βασιλική και ονομάζεται Πλατεία Κλαυθμώνος, συγκεντρώνονταν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και θρηνούσαν για τους νεκρούς τους.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, κ. Σινάνης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή στις μνήμες μας τη θυσία των συμπατριωτών μας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η θυσία τους πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και γνώση ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν εκ μέρους της Περιφέρειας ο κ. Αναγνωστόπουλος και η κ. Κολώνα πρέοδρος του χωριού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο και παραβρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κολίτσας και Μπάρδας, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κατοίκων της Βασιλικής αλλά και συγγενείς των εκτελεσθέντων. meteoravoice

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή