"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

36.6 C
Trikala

Βγάζει τριετία ο Μητσοτάκης;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ενα από τα δημοσιογραφικά κλισέ που συνοδεύουν τους εκάστοτε ανασχηματισμούς είναι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξεπέρασε κι αυτό.

Το να «γυρίζει» τον ανασχηματισμό πέντε μέρες, να αναβάλει επίσκεψη σε ξένη χώρα για να καταλήξει στην αντικατάσταση του Κώστα Σκρέκα από τον Τάκη Θεοδωρικάκο και της Δόμνας Μιχαηλίδου από τη Νίκη Κεραμέως είναι σε κάθε περίπτωση επίτευγμα.

Ούτε σαρωτικός ούτε δομικός ούτε διαρθρωτικός ήταν ο ανασχηματισμός. Πέντε μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέπραττε αρνήσεις από τους κορυφαίους, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το συμπέρασμα των γαλάζιων στελεχών είναι ότι θέλει σε κάθε περίπτωση να φύγει για ευρωπαϊκό αξίωμα. «Με τέτοιο κυβερνητικό σχήμα δεν διεκδικείς διόρθωση του 28%. Μάλλον με λευκή πετσέτα μοιάζει» λένε.

Αδικίες…

Ο Σταύρος Κελέτσης κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τον απομάκρυνε από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί του αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο όταν τον κάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 16/1/2024. Τώρα βέβαια, ούτε ο Κώστας Καραγκούνης και ο Στέφανος Γκίκας το ψήφισαν και μπήκαν στην κυβέρνηση. Η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γιάννης Παππάς, πάλι, το ψήφισαν, αλλά αυτοί πλήρωσαν την αγάπη που τους έχει μεγαλοεπιχειρηματίας που είναι σε κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σου λέει ο Κυριάκος, μου κάρφωσες δύο υπουργούς που σου έστειλα για να τα βρούμε και αναγκάστηκα να τους απομακρύνω από την κυβέρνηση, θα φάω κι εγώ δύο δικούς σου. Μία σου και μία μου…

Δελφινάριο… Ν.Δ.

Μπορεί η Ντόρα Μπακογιάννη να μίλησε για το «Δελφινάριο του ΠΑΣΟΚ» αλλά και το κόμμα της δεν πάει πίσω. Άλλωστε, όλοι θεωρούν βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και οι ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονται. Ο Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Προφανώς σκέφτηκε ότι αν είναι να πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής -σύντομα ή αργότερα, όταν ο πρόεδρος Κυριάκος θα αποχωρήσει-, δεν μπορεί να έχει μια απαξιωτική απομάκρυνση. Για το ενδιαφέρον του Κωστή Χατζηδάκη να γίνει πρωθυπουργός δεν υπάρχει αμφιβολία.

Παρών και ο Άδωνης

Ετερος που θα διεκδικήσει την ηγεσία είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης – αν ξεμπερδέψει, βέβαια, με κάτι εκκρεμότητες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το έχει πει μάλιστα, λένε τα γαλάζια παρασκήνια, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν θα τον αμφισβητήσει όσο παραμένει, αλλά μετά έχει δικές του φιλοδοξίες και δεν θα στηρίξει τον εκλεκτό του όποιος κι αν είναι. Η μεν εκλογή πρωθυπουργού, εάν και εφόσον προκύψει, θα γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά η εκλογή αρχηγού θα γίνει από έκτακτο Συνέδριο και έπειτα από τη βάση του κόμματος.

Ο Άδωνης θεωρεί πως έχει πιθανότητες και πως, αντίθετα, εκείνος που δεν έχει είναι ο Νίκος Δένδιας. Έχει ενδιαφέρον ότι κάποιοι θεωρούν πως θα έχει την υποστήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη. Τώρα τι σημασία έχει αυτό κι αν έχει ο Γρηγόρης Δημητριάδας δύναμη στην Κ.Ο. της Ν.Δ. θα σας γελάσω. Αλλά από την άλλη, για τις υποκλοπές τον απομάκρυνε ο πρωθυπουργός, όλο και κάτι θα ξέρει. Πάντως, μετά την ταύτισή του με τον πρωθυπουργό και την ένθερμη υποστήριξη του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τα ερείσματα του Γεωργιάδη στην κομματική βάση της Ν.Δ. έχουν μειωθεί. Το βέβαιο επίσης είναι ότι δεν θα τον στηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς, που την προηγούμενη φορά του είχε δώσει υπογραφές για να καταθέσει υποψηφιότητα.

Υποψήφιος για την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος, με τα τωρινά δεδομένα, είναι ο Νίκος Δένδιας, που πέντε χρόνια τώρα κινείται στη σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς να τολμά να διαφοροποιηθεί. Ο Νίκος Δένδιας διεκδικεί την καραμανλική προίκα του κόμματος. Οι σαμαρικοί σίγουρα δεν τον θέλουν και για τους καραμανλικούς είναι αμφίβολο, αλλά δελφίνος είναι, όλο και κάτι θα έχει υπόψη του.

Κι άλλοι δελφίνοι

Ετερος που έχει φιλοδοξίες, λένε τα γαλάζια παρασκήνια, είναι ο από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενος Κυριάκος Πιερρακάκης, που επίσης δεν θέλησε να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Τώρα γιατί η δεξιά βάση του κόμματος να ψηφίσει έναν πρώην πασόκο εκσυγχρονιστή κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει. Πάντως, οι συνομιλητές του μεταφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρά πολιτικά, επιχειρηματικά και μιντιακά κέντρα που θα τον έβλεπαν για διάδοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο που δεν ψηφίζουν τα κέντρα αλλά η δεξιά βάση της Ν.Δ., που τον θεωρεί πάντα «ξένο σώμα». Αντίθετα, ψαλιδισμένη είναι η Νίκη Κεραμέως μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή των e-mails και την υποβάθμισή της στο υπουργείο Εργασίας. Όσο για την Όλγα Κεφαλογιάννη, δεν ακούγεται καν.

Δεξιότερα

Το τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένα θέμα στη γαλάζια παράταξη. Ο πρώην πρωθυπουργός ακύρωσε συνέντευξη που είχε δώσει προεκλογικά, όπως λένε δημοσιογραφικές πηγές από μεγάλη εφημερίδα, για να μην θεωρηθεί πως χτυπάει την κυβέρνηση. Μετά και το 28%, λένε, δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της παράταξης και αναμένεται παρέμβασή του εφ’ όλης της ύλης. Συνεργάτης του εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, εντός και εκτός Ελλάδας, που κατά την άποψή του είναι η στροφή των ευρωπαϊκών κοινωνιών προς τα δεξιά και ένα αντίστοιχο σήμα στις ηγεσίες. Κάνοντας μια ανάλυση των αποτελεσμάτων, δίνει έμφαση στη σύγκριση με τα ποσοστά που είχε πάρει κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς. Λέει ο στενός συνεργάτης: «Τώρα η Ν.Δ. είχε χρήματα για να μοιράζει, είχε τη μέχρι “παρεξηγήσεως” στήριξη των συστημικών ΜΜΕ, την αβάνταραν οι περισσότεροι δημοσκόποι, κι όμως κατάφερε να πάρει λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι ο Σαμαράς τον “εφιαλτικό” για τη χώρα Μάιο του 2012. Τι περισσότερο να πουν οι πολιτικοί αντίπαλοι;». Επίσης, ο ίδιος εκτιμά πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν εκκωφαντικός σεισμός αλλά δεν ήταν ο κύριος σεισμός. Προφανώς έπεται κι άλλος…

Πάλι μέσα έπεσαν οι δημοσκόποι…

Πάλι μέσα έπεσαν οι δημοσκοπήσεις… Στην πρόθεση ψήφου βέβαια κάτι έβρισκαν ότι η Ν.Δ. θα κινηθεί στο 28%-30%, αλλά πάλι δεν ήθελαν να χαλάσουν το χατίρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προχωρούσαν έτσι σε αναγωγές, αυθαίρετα, για να τον εμφανίσουν στο 32% και μετά πρόσθεταν και μία εκτίμηση ψήφου, ακόμη πιο αυθαίρετα, για να προβάλουν ότι έχει στο τσεπάκι το 33% και παλεύει για τον θρίαμβο του 35%. Κάπως έτσι υποστήριζαν το κυβερνητικό αφήγημα. Άξιος ο μισθός τους…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης