Βλαχογιάννης καλεί Αδωνι για τα φάρμακα των καρκινοπαθών Reviewed by Momizat on .   Ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΗ, από κοινού με ακόμη 19 Βουλευτές της ΝΔ, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, με θέμα «Εξαίρεση καρκινοπαθ   Ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΗ, από κοινού με ακόμη 19 Βουλευτές της ΝΔ, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, με θέμα «Εξαίρεση καρκινοπαθ Rating: 0

Βλαχογιάννης καλεί Αδωνι για τα φάρμακα των καρκινοπαθών

Βλαχογιάννης καλεί Αδωνι για τα φάρμακα των καρκινοπαθών

 

Ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΗ, από κοινού με ακόμη 19 Βουλευτές της ΝΔ, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, με θέμα «Εξαίρεση καρκινοπαθών και άλλων βαριά πασχόντων από το πλαφόν που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμάκων».

            Στην εν λόγω ΕΡΩΤΗΣΗ περιγράφεται η αναστάτωση στους ασφαλισμένους και ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο που έχει προκαλέσει το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων το οποίο είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. (2δις από τα 2,34 δις στα οποία ήταν πέρυσι).

            Πλαφόν, που έχει ως συνέπεια, η τεράστια πλειοψηφία ιατρών όπως παθολόγοι και ουρολόγοι να αδυνατούν να παράσχουν συνταγές σε όλους τους ασθενείς τους, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μένουν χωρίς φάρμακα επειδή δεν μπορούν να βρουν γιατρό ο οποίος να μην έχει ξεπεράσει το όριο στις συνταγές του.

            Οι Βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον Υπουργό, να υπάρξει μέριμνα για την ΕΞΑΙΡΕΣΗ από το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης:

Α)    των καρκινοπαθών και των άλλων βαριά πασχόντων.

Β) συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών που έχουν τεράστιο όγκο συνταγογράφησης σε βαριά πάσχοντες.

Γ)    τουλάχιστον των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, που διατίθενται μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

 

            Παραθέτουμε την ΕΡΩΤΗΣΗ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: Εξαίρεση καρκινοπαθών και άλλων βαριά πασχόντων από το  πλαφόν που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμάκων

 

            Κύριε  Υπουργέ,

            Μεγάλη αναστάτωση στους ασφαλισμένους αλλά και σε ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει το πλαφόν που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους γιατρούς, το οποίο και είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

            Το εν λόγω μέτρο, το οποίο εισήχθη προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ σε σύγκριση με τα 2,37 δις το 2013, δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στους βαριά πάσχοντες, αφού όπως διαφαίνεται από το μέτρο του πλαφόν, ελάχιστοι θα είναι οι γιατροί που θα εξαιρεθούν, κυρίως όσοι άνοιξαν πρόσφατα το ιατρείο τους ή όσοι είχαν εξαιρετικά χαμηλή συνταγογράφηση την περσινή χρονιά.

            Με τον τρόπο αυτό, «δικαιώνονται» ή ευνοούνται μόνο όσοι ιατροί υπερσυνταγογράφησαν το προηγούμενο έτος, ενώ παράλληλα έρχονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση οι ιατροί που λόγω ειδικότητας καλούνται να δίδουν συνταγές σε βαριά πάσχοντες (π,χ. ουρολόγοι, καρδιολόγοι), αφού η δαπάνη της συνταγογράφησης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά υψηλή και από μόνη της καλύπτει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το όριο που τίθεται στους Ιατρούς.

            Αποτέλεσμα αυτής της αδικίας, είναι να αδυνατεί η τεράστια πλειοψηφία των ιατρών αυτών των ειδικοτήτων να παράσχουν συνταγές σε όλους τους άλλους ασθενείς τους και οι ίδιοι οι ασθενείς να μένουν χωρίς φάρμακα επειδή δεν μπορούν να βρουν γιατρό ο οποίος να μην έχει ξεπεράσει το όριο στις συνταγές του.

            Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

            Α) Θα υπάρξει μέριμνα για την ΕΞΑΙΡΕΣΗ των καρκινοπαθών και των άλλων βαριά πασχόντων από το μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση από τους ιατρούς;

            Β) Θα υπάρξει μέριμνα για την ΕΞΑΙΡΕΣΗ συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών που έχουν τεράστιο όγκο συνταγογράφησης σε βαριά πάσχοντες από το μέτρο του πλαφόν ή έστω αύξησης του πλαφόν τους κατά τρόπο ώστε να διευκολύνεται δραστικά η παροχή συνταγογράφησης;

            Γ) Θα υπάρξει μέριμνα για την ΕΞΑΙΡΕΣΗ από το πλαφόν συνταγογράφησης τουλάχιστον των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, που διατίθενται μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή