Βραβεύονται στν Βόλο οι νεαροί αστρονόμοι Reviewed by Momizat on . Την ερχόμενη Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου, και ώρα 19:30, στην αίθουσα τελετών του κτιριακού συγκροτήματος Τσαλαπάτα της συνοικίας Παλαιών, βραβεύονται από την Ετ Την ερχόμενη Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου, και ώρα 19:30, στην αίθουσα τελετών του κτιριακού συγκροτήματος Τσαλαπάτα της συνοικίας Παλαιών, βραβεύονται από την Ετ Rating: 0

Βραβεύονται στν Βόλο οι νεαροί αστρονόμοι

Βραβεύονται στν Βόλο οι νεαροί αστρονόμοι

Την ερχόμενη Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου, και ώρα 19:30, στην αίθουσα τελετών του κτιριακού συγκροτήματος Τσαλαπάτα της συνοικίας Παλαιών, βραβεύονται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, οι 2 μαθητές που μετέβησαν στη NASA για αστροναυτική εκπαίδευση και οι 9 μαθητές που κέρδισαν τιμητικές διακρίσεις (1 αργυρό μετάλλιο, 4 χάλκινα και 4 επαίνους) κατά την 7η Διεθνή Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα 2013, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στο Βόλο.

Οι μαθητές που μετέβησαν στη NASA και ειδικά στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Huntsville της Αλαμπάμα για μια εβδομάδα του Ιουλίου, είναι ο Γιασεμής Φώτης – Ιωάννης των λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου Αγίας Άννας Εύβοιας και η μαθήτρια Τσαπράζη Ελένη των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης. Τους συνόδευσε ο φυσικός Γουναρόπουλος Χαρίλαος, μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας. Εκεί συγκεντρώθηκαν και άλλοι μαθητές και καθηγητές, που μετείχαν όλοι μαζί στα προγράμματα εκπαίδευσης των αστροναυτών, με ειδικούς εκπαιδευτές και έμπειρους αστροναύτες, οι οποίοι ταξίδευσαν στο Διάστημα. Κατά την τελετή βράβευσής τους θα αναφερθούν στην εκπαίδευση αυτή και στις εντυπώσεις που αποκόμισαν.

Οι Ολυμπιονίκες μαθητές, εφέτος, έμειναν και διαγωνίστηκαν στην πατρίδα τους, την Ελλάδα και μάλιστα στο Βόλο, μαζί με τους άλλους 180 μαθητές που ήρθαν από 37 χώρες της υφηλίου, μαζί με τους 80 περίπου καθηγητές τους. Οι διαγωνισμοί ήταν δύσκολοι, τα θέματα πανεπιστημιακά στην ύλη της αστρονομίας και της αστροφυσικής και από τους 10 που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό οι 9 ανέβηκαν στο βάθρο της επιτυχίας.

Ήσαν δε αυτοί: Οκαλίδης Περικλής, του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης (αργυρό μετάλλιο), Κουκουφίλιππας Νικόλαος των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» Αττικής, Κουκουλεκίδης Νικόλαος του 1ου Λυκείου Κολεγίου «Ανατόλια» Θεσ/νίκης, Μαρούδα Κρινιώ του Λυκείου Λεχαινών Ηλείας, και Καραμπίτσος Νικόλαος, του 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας Αθηνών (χάλκινα μετάλλια), Πράπας Ευθύμιος – Αλκιβιάδης, του 2ου Λυκείου Κολεγίου «Ανατόλια» Θεσ/νίκης, Σκοκέας McKellen Νίκολας του Μουσικού Λυκείου Καλαμάτας, Γιασεμής Φώτης – Ιωάννης, των Λυκειακών τάξεων Αγίας Άννας Εύβοιας και Παλάσκος Αχιλλέας, των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης (έπαινοι).
Όλοι αυτοί οι μαθητές αναδείχθηκαν από τον 18ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διενεργήθηκε με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας σε όλα τα Λύκεια της χώρας, ύστερα από τετραπλές εξετάσεις, κατά την περίοδο του περασμένου Χειμώνα και της Άνοιξης. Μετά την ανάδειξή τους αυτή, οι υποψήφιοι μαθητές της Ολυμπιάδας εκπαιδεύτηκαν εντατικά, με μαθήματα πρωί – απόγευμα – βράδυ (στο ύπαιθρο) επί 15ήμερο κατά τη διάρκεια του 14ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Βόλο.

Οι πρώτοι βραβευόμενοι μαθητές του πανελληνίου διαγωνισμού θα λάβουν και χρηματικά βραβεία που είναι: 300 € για τον πρώτο, 200 € για τον δεύτερο και 150 € για τον τρίτο. Παράλληλα θα βραβευθούν και οι τρεις μαθητές του Γυμνασίου, που ήρθαν πρώτοι στον ίδιο διαγωνισμό με διαφορετικά θέματα και θα λάβουν: 200 € ο πρώτος, 150 € ο δεύτερος και 100 € ο τρίτος.
Συνολικά 28 μαθητές από όλη την Ελλάδα θα βραβευθούν, 18 του Λυκείου και 10 του Γυ-μνασίου, θα φιλοξενηθούν δε από την Εταιρεία, σε ξενοδοχεία του Βόλου. Την τελετή έχουν κληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους οι γονείς και οι καθηγητές των μαθητών, οι συμμαθητές τους, οι αρχές της πόλης του Βόλου και πλήθος κόσμου. Εντάχθηκε δε η τελετή στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα του Ερευνητή, που διοργανώνεται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσ-σαλίας, την ίδια ημέρα.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή