"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.9 C
Trikala

Βραδιά όπερας για τη «θεϊκή» Μαρία Κάλλας στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το σπουδαίο έργο της «θεϊκής» Μαρίας Κάλλας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν φιλόμουσοι/ες τρικαλινοί/ες το βράδυ του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2023. Στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» θα τιμηθούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης Ελληνίδας και θα εμφανιστούν η  διακεκριμένη υψίφωνος και Πανεπιστημιακή καθηγήτρια κ. Teresa Cardace, η υψίφωνος κ. Francesca Campanella και η μέτζο σοπράνο κ. Ester Ferraro. Οι τρεις τους θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες των Gluck, Bellini, Saint, Catalani, Bizet, Gounod, Puccini, Boito, Mascagni, Cilea, Verdi, Delibes και Offenbach, με τη συνοδεία στο πιάνο της καθηγήτριας κ. Maria Sarli.
Η συναυλία ξεκινά στις 20:00 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για όλους και όλες. Με τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων, διοργανώνεται από τον σύλλογο «Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, ενώ συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.
Η συναυλία ξεκινά στις 20:00 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για όλους και όλες. Διοργανώνεται, δε, από τον σύλλογο «Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, ενώ συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, με τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων.

Αλέξης Κωστάλας
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, παρουσίασαν στοιχεία για τη συναυλία.
Ο Αλέξης Κωστάλας, παρουσιαστής της βραδιάς, ήταν σαφής: Το να μιλήσει κανείς για την Κάλλας είναι πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί υπήρξε μια πραγματικά παγκόσμια μορφή της μουσικής. Και δεν ήταν μόνο η φωνή. Υπάρχουν πολλές ωραίες φωνές. Ήταν η βαθιά γνώση του αντικειμένου και κατ’ επέκταση π απόλυτος σεβασμός στο έργο του συνθέτη». Επικαλέστηκε παλιότερη δήλωση της Αμερικανίδας υψιφώνου Λεοντίν Πράις, ότι η Κάλλας  «είναι η μόνη που ξέρει και μπορεί να τραγουδά πέρα από τις νότες», σημειώνοντας  ο ίδιος, πως η Ελληνίδα ήταν «φαινόμενο, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού φωνής, βαθιάς γνώσης, βαθύτατου σεβασμού στο έργο του συνθέτη και ιδιαίτερης ευαισθησίας. Ηξερε να βρίσκει και να μεταδίδει στο κοινό της τη βαθύτερη αλήθεια των πραγμάτων, αυτό που κρύβεται πίσω από τις νότες πίσω από τον λόγο». Και μετέφερε ο κ. Κωστάλας στιγμές από την τύχη, όπως τόνισε που είχε, να την ακούσει στην πρώτη της μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα συναυλία, στο Ηρώδειο, στις 5 Αυγούστου 1957.

Οι Ιταλίδες

Από την πλευρά των Ιταλίδων καλλιτέχνιδων, η κ. Teresa Cardace μετέφερε το ότι είναι ευτυχείς και οι τέσσερις που εκπροσωπούν την Ιταλία στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι τιμή η συμμετοχή σε αυτή τη βραδιά για τη θεϊκή Μαρία Κάλλας, την πιο μεγάλη μορφή και τραγουδίστρια της όπερας που αναδείχθηκε παγκοσμίως. Επεσήμανε, ακόμη, πως ήταν «ένας μύθος, που δεν μπορεί να τη φτάσει ή να την ξεχάσει κανείς».
 

 
 Οι Μιχ. Λάππας  – Εφη Λεβέντη
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, ευχαρίστησε τον σύλλογο για την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις, και εν προκειμένω, «αγγίζουμε τη μαγεία με τη συναυλία για τη μεγάλη Μαρία Κάλλας στην αίθουσα Δημήτρη Καβράκου, του μεγάλου τρικαλινού τραγουδιστή της όπερας». Τόνισε μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη μουσική έχει οικουμενικότητα και προσδίδει ιδιαίτερο συμβολισμό, «όχι μόνο ως προς τον λυρισμό και τη τέχνη αλλά και ως προς τα μηνύματα που εκπέμπει, ενώνοντας πολιτισμούς».
Ευχαριστίες στον σύλλογο, τον κ. Κωστάλα και τις καλλιτέχνιδες εξέφρασε και η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, τονίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, «απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές για το λυρικό τραγούδι στα Τρίκαλα».

Ο κ. Ευθυμιάδης

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων» κ. Νίκος Ευθυμιάδης, επεσήμανε την υπερηφάνεια που διακρίνει τον σύλλογο, «όταν συμβάλλουμε και συνεισφέρουμε με τέτοιες εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη στα Τρίκαλα, με μια άλλη προσέγγιση της μουσικής», με πνευματική προσφορά για εξύψωση αισθητικού κριτηρίου και πνευματικού επιπέδου Ευχαρίστησε, δε, τον Δήμο Τρικκαίων για τη συνεισφορά του, τον κ. Αλέξη Κωστάλα και τις καλλιτέχνιδες για την παρουσία τους, υπενθύμισε την ελεύθερη είσοδο για όλους/ες και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του συλλόγου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης