“Βρες ποιον περιφερειάρχη θα ψηφίσεις” Reviewed by Momizat on . «Είσαι ο κλασικός αναποφάσιστος; Εκείνο το κρίσιμο 18% που ρυθμίζει τις τύχες μας; Είσαι πρώην ταγμένος/στρατευμένος σε κόμμα, αλλά νυν εκνευρισμένος και απογοη «Είσαι ο κλασικός αναποφάσιστος; Εκείνο το κρίσιμο 18% που ρυθμίζει τις τύχες μας; Είσαι πρώην ταγμένος/στρατευμένος σε κόμμα, αλλά νυν εκνευρισμένος και απογοη Rating: 0

“Βρες ποιον περιφερειάρχη θα ψηφίσεις”

“Βρες ποιον περιφερειάρχη θα ψηφίσεις”

«Είσαι ο κλασικός αναποφάσιστος; Εκείνο το κρίσιμο 18% που ρυθμίζει τις τύχες μας;
Είσαι πρώην ταγμένος/στρατευμένος σε κόμμα, αλλά νυν εκνευρισμένος και απογοητευμένος;
Είσαι μπερδεμένος και βαριέσαι να πας να ψηφίσεις, για να μην μπεις στον κόπο να σκεφτείς;

Τώρα ήρθε η ώρα να βρεις λύση!»…

Κάπως έτσι θα μπορούσε να διαφημιστεί μια δικτυακή εφαρμογή για τον συνδυασμό που στις περιφερειακές εκλογές βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις και τις απόψεις του καθενός. Είναι ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου, Choose4Greece. Μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε με σκοπό να μετρήσει την απόσταση των χρηστών από τις θέσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε με συμμετοχή τρικαλινής, που σεμνά αποφεύγει να δημοσιοποιήσει το όνομά της, από τον ακαδημαϊκό οργανισμό, Preference Matcher σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο υπό την επιστημονική ευθύνη του Επίκουρου Καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Βασιλικής Γεωργιάδου (Πάντειο Πανεπιστήμιο).

«Η εφαρμογή περιλαμβάνει 30 ερωτήματα, τα οποία αναφέρονται στα πιο επίμαχα σημεία της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ο χρήστης καλείται να τοποθετηθεί απέναντι στα συγκεκριμένα ερωτήματα και στο τέλος λαμβάνει την περιγραφή της πολιτικής του τοποθέτησης, δηλαδή λαμβάνει τα ποσοστά συσχέτισης των θέσεών του με τις θέσεις όλων των υποψήφιων περιφερειαρχών της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία ανήκει. Έχουν μελετηθεί τόσο οι κομματικές υποψηφιότητες, δηλαδή εκείνες οι οποίες χαίρουν της στήριξης ενός ή περισσότερων πολιτικών κομμάτων, αλλά και οι ανεξάρτητες, οι οποίες δεν υποστηρίζονται από κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Οι θέσεις των κομμάτων έχουν κωδικοποιηθεί μέσω της μελέτης και της ανάλυσης του πολιτικού προγράμματός τους και των δημόσιων τοποθετήσεων επιφανών στελεχών τους. Οι θέσεις των ανεξάρτητων υποψηφίων κωδικοποιήθηκαν με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».
Υπάρχουν βασικές ερωτήσεις για την οικονομία, την ανεργία, ζητήματα αιχμής, αλλά και θέματα που θα μπορούσαν να εκληφθούν παντροιοτρόπως, αφού σε αρκετά ζητήματα, το «όχι» ή το «ναι» έχει σημασία υπό ποια οπτική λέγονται. Για παράδειγμα, αλλιώς λέει το «όχι στις νέες ταυτότητες» ο αριστερός, αλλιώς το μέλος παραχριστιανικής οργάνωσης.

choose1Πάντως, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «η σημασία των Ηλεκτρονικών Συμβούλων Ψήφου έχει ενισχυθεί μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, καθώς αποτέλεσαν έναν χρήσιμο οδηγό για τους πολίτες. Οι συνθήκες πολιτικοποίησης έχουν μεταβληθεί, καθώς φαινόμενα, όπως η κομματική ταύτιση ή η κομματική οικογενειακή παράδοση φαίνεται να μην κυριαρχούν ως μεταβλητές στη διαδικασία διαμόρφωσης της εκλογικής προτίμησης.

Ο πολιτικός διάλογος στο διαδίκτυο έδωσε το πρόσφορο έδαφος για τη λειτουργία και την επιτυχία εργαλείων, όπως το Choose4Greece. Ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου, το οποίο περιλαμβάνει όσο το δυνατό πιο επικαιροποιημένες ερωτήσεις και κομβικά σημεία της πολιτικής αντιπαράθεσης σε κάθε πολιτικό σύστημα ελκύει το χρήστη να τοποθετηθεί και να λάβει την περιγραφή του πολιτικού του προφίλ. Πρόκειται τόσο για μια καθ’ αυτό διαδικασία συνειδητής διερεύνησης του προσωπικού πολιτικού προφίλ, όσο και για μια ευκαιρία στο διαδίκτυο να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος και η σχετική συζήτηση ανάμεσα στους χρήστες, πολλές φορές με διασκεδαστικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με στιγμές ενίσχυσης της πολιτικής ενασχόλησης».

Επιπροσθέτως, αν δεν έχει κάποιος αποκρυσταλλωμένη άποψη, θα μπορούσε, με αφορμή την εφαρμογή, να αρχίσει να ψάχνει και να μη μείνει στο στάδιο του «παιχνιδιού». Βεβαίως, η εφαρμογή με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συμμετοχή στα κοινά, με οποιονδήποτε τρόπο. Κυρίως, είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας και όχι η αρχή της. Αν είναι η αρχή της, τότε δεν θα είναι μόνο εργαλείο, αλλά και μέσο. Αν, όμως, καταστεί μέσο, τότε, η κλασική προώθηση της πολιτικής, αλλάζει. Αν, όμως αλλάζει, κατευθύνεται προς τη «δημοκρατία του καναπέ»; Ορίστε ένα θέμα για την επόμενη μέτρηση….

 

Θανάσης Μιχαλάκης

 

 

Μπορείτε να αναζητείτε και να απαντάται στις ερωτήσεις του Choose4Greece εδώ, http://www.choose4greece.com/

Η σελίδα του Choose 4 Greece στο Facebook και στο Twitter: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008229188690&fref=ts, https://www.facebook.com/Choose4Greece?fref=ts

https://twitter.com/c4g2014

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας