Βρυξέλλες: Μειώστε τα «κόκκινα» δάνεια αλλιώς… κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων Reviewed by Momizat on .   Σε «ανοικτή» πληγή που δεν αφήνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (άρα και την οικονομία) να ορθοποδήσει έχουν εξελιχθεί τα κόκκινα δάνεια. Σε νέο μήνυμα τ   Σε «ανοικτή» πληγή που δεν αφήνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (άρα και την οικονομία) να ορθοποδήσει έχουν εξελιχθεί τα κόκκινα δάνεια. Σε νέο μήνυμα τ Rating: 0

Βρυξέλλες: Μειώστε τα «κόκκινα» δάνεια αλλιώς… κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων

Βρυξέλλες: Μειώστε τα «κόκκινα» δάνεια αλλιώς… κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων

 

Σε «ανοικτή» πληγή που δεν αφήνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (άρα και την οικονομία) να ορθοποδήσει έχουν εξελιχθεί τα κόκκινα δάνεια.

Σε νέο μήνυμα τους οι θεσμοί προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς και γενικότερα τις παρεμβάσεις που έχουν ζητήσει στα κόκκινα δάνεια, δεν θα συμμετέχουν σε νέα κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αν αυτή χρειαστεί.

Οπως έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα, από Βρυξέλλες και Βερολίνο, παρά τις κατά καιρούς σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μη διοχετεύονται μέσω των τραπεζών πόροι στην πραγματική οικονομία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, αυτή θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», που βρίσκεται σε ισχύ από 1.1.2016 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το αποκαλούμενο bail in. Δηλαδή, τη συμμετοχή στο κόστος της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών όλων όσοι έχουν χρηματοδοτήσει, άμεσα και έμμεσα, μια τράπεζα δηλαδή μετόχους, ομολογιούχους ακόμα και καταθέσεις για τις ανασφάλιστες καταθέσεις. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, Βρυξέλλες και Βερολίνο φαίνεται να θεωρούν ότι ο σκόπελος των εργασιακών είναι εύκολο να ξεπεραστεί, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις του ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι δυνατόν να επανέλθει η δυνατότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά με κάποιες σαφείς προβλέψεις για επιχειρησιακές, προκειμένου να προστατευθεί η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που είναι μικρές ή μικρομεσαίες.

Αν και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων συνδέεται άμεσα με την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο παραμένουν πολλές σοβαρές εκκρεμότητες που δημιουργούν αμφιβολίες για τις δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Στο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιρειών. Επιπρόσθετα ακόμα και στα πεδία που έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, όπως στο ζήτημα των πλειστηριασμών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (απεργίες δικηγόρων, κινητοποιήσεις φορέων κ.λπ.) ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Ολα αυτά περιορίζουν τις δυνατότητες των τραπεζών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «στρατηγικών» κακοπληρωτών, δηλαδή δανειοληπτών που ενώ μπορούν, δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εκμεταλλευόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος.

 

Επιπλέον, εξαιρετικά αρνητικά επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα η διοικητική κρίση τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και στις συστημικές τράπεζες. Στο ΤΧΣ σημειώθηκε εμπλοκή στην τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου και η όλη διαδικασία παραμένει στον «αέρα», ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη βάσει ενεργητικού τράπεζα της χώρας, παραμένει εδώ και 10 μήνες με προσωρινή διοίκηση! Αποκορύφωμα της διοικητικής αρρυθμίας αποτέλεσαν οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα. Η προσπάθεια εκλογής νέου προέδρου προκάλεσε την εμπλοκή διάφορων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί συνολικά η διοικητική κατάσταση του ομίλου.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή