Βυζαντινός τάφος στην Οξύνεια Reviewed by Momizat on . Η ανεύρεση σκελετού από… τρακτέρ, οδηγεί σε σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα   Ο αγρότης με το τρακτέρ πραγματοποιούσε εργασίες στο χωράφι. Κάποια στιγμή το μ Η ανεύρεση σκελετού από… τρακτέρ, οδηγεί σε σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα   Ο αγρότης με το τρακτέρ πραγματοποιούσε εργασίες στο χωράφι. Κάποια στιγμή το μ Rating: 0

Βυζαντινός τάφος στην Οξύνεια

Βυζαντινός τάφος στην Οξύνεια

Η ανεύρεση σκελετού από… τρακτέρ, οδηγεί σε σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα
oxineia1

 

Ο αγρότης με το τρακτέρ πραγματοποιούσε εργασίες στο χωράφι. Κάποια στιγμή το μηχάνημα κάπου χτυπάει. Και ο αγρότης ανακαλύπτει έναν σκελετό! Και παίρνει δημοσιότητα το θέμα και αποκαλύπτονται από τις έρευνες της Αστυνομίας, πολλά ευρήματα. Και η αρχαιολόγος εκτιμά ότι πρόκειται για ταφή της ύστερης βυζαντινής περιόδου (με δεξί κλικ θα δείτε καλύτερα τη φωτό). Σενάριο ταινίας κανονικό στην Οξύνεια! Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές σημαντικές ανακαλύψεις έγιναν τυχαία. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας είναι σαφής:

Προχθές (31-10-2013) το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας βρέθηκαν από 36χρονο ημεδαπό, τμήματα ανθρώπινου σκελετού και πλήθος αντικειμένων που εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων.
Ειδικότερα, προχθές το μεσημέρι, ο 36χρονος κατά τη διαδικασία οργώματος αγροτεμαχίου, ανέσυρε τμήματα ανθρώπινου σκελετού. Αμέσως μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμπάκας, όπου από βάθος 30 έως 50 εκατοστών περισυνέλεξαν ανθρώπινα οστά, τέσσερα (4) χάλκινα βραχιόλια, καθώς και πέντε (5) σκουλαρίκια και τέσσερα (4) δαχτυλίδια, μη προσδιορισμένου μέχρι στιγμής υλικού κατασκευής.
Σύμφωνα με εκτίμηση ειδικού υπαλλήλου – αρχαιολόγου της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα παραπάνω ανευρεθέντα αντικείμενα-κοσμήματα χρονολογούνται στη Βυζαντινή περίοδο (11ος – 12ος αιώνας μ.Χ.) και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Περί αρχαιοτήτων».
Ακολούθησε αυτοψία στο χώρο από τον προαναφερόμενο αρχαιολόγο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λακοειδή τάφο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν επιπλέον ένα (1) χάλκινο δαχτυλίδι, δύο (2) χάλκινα τμήματα από σκουλαρίκι και τρία (3) τμήματα από πήλινο αγγείο.
Τα κοσμήματα θα αποσταλούν για εξέταση στην 19η Εφορεία Βυζαντινών Αντικειμένων, ενώ τα τμήματα του ανθρώπινου σκελετού θα αποσταλούν για εξέταση στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή