"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.2 C
Trikala

Βόλος : Ποτάμια οι δρόμοι, εκατοντάδες απεγκλωβισμοί – – Δοκιμάζονται Φάρσαλα και Κιλελέρ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πολύ δύσκολες συνεχίζουν να είναι οι ώρες που βιώνουν οι κάτοικοι στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή καθώς στις 6 το πρωί ξεκίνησε εκ νέου η βροχή που είχε κάνει ένα «διάλειμμα» από τις 2 τα ξημερώματα.

Σε αρκετά σημεία της πόλης το νερό φτάνει τα 30-40 εκατοστά σε ύψος ενώ συνολικά μέχρι τις 5:30 τα ξημερώματα είχαν γίνει 420 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στον Βόλο. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης στο MEGA πυροσβέστες μετέφεραν σε ασφαλή σημεία από Αλυκές, Αγριά και Νέα Ιωνία Βόλου.

VOLOS__8_

Για πρωτοφανές φαινόμενο, χειρότερο από των αρχών του Σεπτεμβρίου, μίλησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Βόλου. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Μπέο, ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια «απέραντη λίμνη» με πάνω από το 70% να έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Όταν πάντως ρωτήθηκε για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή, παρέπεμψε και εκείνος στην κλιματική κρίση, αποφεύγοντας ευσχήμως να παραδεχθεί τον ανθρώπινο παράγοντα στο επίπεδο των ευθυνών.

«Τα φαινόμενα στον Βόλο παρουσιάζουν μια εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες. Όμως χθες από το απόγευμα ως αργά το βράδυ, εκδηλωθήκαν έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία και κυρίως στην Μαγνησία, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην πόλη του Βόλου. Υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη, όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά, πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές», δήλωσε στο Mega o εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.

«Στην πόλη του Βόλου, όγκο νερού δέχθηκε και το 2ο νοσοκομείο και πλημμύρισε το δεύτερο υπόγειό του, συνεχίζονται οι αντλήσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις και μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων», συμπλήρωσε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Το φαινόμενο ήταν ισχυρό και απότομο και τις ώρες που εκδηλώθηκε, αρκετός κόσμος ήταν στον δρόμο. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, ενισχυμένες με την παρουσία ομάδων για τη διάσωσή από ορμητικά νερά της 2ης, 7ης και 8ης ΕΜΑΚ, και ερπυστριοφόρα οχήματα, παρείχαν βοήθεια σε 153 συμπολίτες μας και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία, κυρίως στις περιοχές, Αλυκές, Αγριά και νέα Ιωνία Βόλου», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στον Βόλο κυρίως γιατί φερτά υλικά έχουν φράξει το οδικό δίκτυο στην πόλη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η προσπέλαση σε κάποια σημεία είναι δύσκολη. Δεν έχει έρθει μήνυμα για άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, να παρακολουθούν οι κάτοικοι τις ενημερώσεις. Στην Μακρινίτσα, όπως και στον Βόλο, πήραμε κλήσεις και δε χρειάστηκε να κάνουμε μεταφορές ατόμων, ο κόσμος τρόμαξε από το έντονο φαινόμενο. Υπάρχει πρόβλημα στο οδικό δίκτυο προς τη Μακρινίτσα. Στην Εθνική Οδό δεν έχουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Στην Αγριά δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα. Και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών και λάσπης και η περιοχή είναι αγνώριστη. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν από το σημείο.

Εξάλλου, λίγο μετά τις έξι το πρωί άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που δυσχέρανε την κατάσταση, αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων με ο πρώτο φως της ημέρας.

Σημειωτέον, χωρίς ρεύμα παραμένουν οι περισσότερες περιοχές στον Βόλο, όλους τους κόμβους της πόλης να είναι κλειστοί. Δεν επιτρέπεται αλλά και δεν μπορείς να φτάσεις εκεί, αφού όλοι οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, μέχρι και βράχια που είχαν αποκολληθεί και είχαν πέσει στη μέση του δρόμου.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τους χειμάρρους, ενώ παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα οχήματά τους. Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που ήταν έμειναν μέσα στα οχήματά τους μέχρι και εννέα ώρες περιμένοντας βοήθεια. Συνολικά, πάνω από 800 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική μέχρι νωρίς το πρωί.

Στο μεταξύ, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία, ενώ στον Βόλο έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

  • Στη Μαγνησία επιχειρούν 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα καθώς και η 2η, 4η και 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και δύο άρματα, καθώς και η 1η και 2η ΕΜΟΔΕ, ενώ συνδράμει και ο στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer.
  • Στη Λάρισα επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 50 οχήματα, στην Καρδίτσα 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, καθώς και η 5η ΕΜΑΚ και 1 άρμα.
  • Στα Τρίκαλα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα και στη Φθιώτιδα 130 πυροσβέστες με 28 οχήματα.
  • Στην Εύβοια επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα, καθώς και η 7η ΕΜΑΚ με λέμβους και 1 άρμα αλλά και η 7η ΕΜΟΔΕ.

Νέο μήνυμα 112 σε χωριά της Εύβοιας

Εξίσου δύσκολη με τη Μαγνησία είναι η κατάσταση και στη Βόρεια Εύβοια όπου λόγω της κακοκαιρίας ενεργοποιήθηκε το 112, ενώ με εντολή Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πεύκι, Αρτεμίσιο και Γούβες.

Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή του δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Επικαιροποιημένο δελτίο ΕΜΥ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Εκκενώθηκαν χωριά σε Φθιώτιδα και Παλαμά Καρδίτσας

Αγωνία επικρατεί σχετικά με τη ροή των νερών και το ύψος των υδάτων στη Λίμνη Κάρλα και τα παραλίμνια χωριά, ενώ ήχησε πολλές φορές το βράδυ της Τετάρτης η υπηρεσία 112.

  • Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αρμένι και Νίκη απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω πλημμυρικών φαινομένων
  • Αν βρίσκεστε στον οικισμό Κάμπος απομακρυνθείτε προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων
  • Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό_Ευύδριο, Μεγάλο_Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός απομακρυνθείτε προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων
  • Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αχίλλειο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων
  •  Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Αστρίτσα απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά:

Μεγάλο Ευύδριο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρεια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Φάρσαλα εκκενώθηκαν προληπτικά περί τις εννέα το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για χωριά τα οποία βρίσκονται στον Δήμο Κιλελέρ. Από εκεί περνά ο ποταμός Ενιπέας – έχει βρέξει πάρα πολύ και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε σημεία που βρίσκονται ψηλά για παν ενδεχόμενο.

Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί και το χωριό Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ, ενώ όλα τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ που βρίσκονται αριστερά και δεξιά της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, πέρασαν δύσκολη νύχτα, αφού έχουν ήδη πλημμυρίσει τα χωράφια και τα νερά έχουν ήδη φτάσει στα χωριά και μέσα στις αυλές των σπιτιών.

Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σοφιάδα και Πετριλιά, τα οποία βρίσκονται στα σύνορα Φθιώτιδας και Καρδίτσας. Περίπου 80 άτομα απομακρύνθηκαν, ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 να φύγουν προς Νέο Μοναστήρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης