"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Γαλάζιο πρόγραμμα (φθηνής) εξαγοράς συνειδήσεων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τις τελευταίες πινελιές σε μία προεκλογική εκστρατεία εξαγοράς συνειδήσεων και μάλιστα …φθηνά, βάζει το Μέγαρο Μαξίμου, που ετοιμάζεται να «μπεί» στην τελική ευθεία για τις επερχόμενες εκλογές. Αυτές που οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα διεξαχθούν τον Απρίλιο. Δίχως πάντως να αποκλείεται και μεταγενέστερη ημερομηνία μιας και οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαρτώνται από τις συνεχείς κρυφές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται.

Ο επικοινωνιακός στόχος της Νέας Δημοκρατίας για τους επόμενους μήνες είναι να παρουσιάσει μια εικόνα του είδους «το αφεντικό τρελάθηκε» ανακοινώνοντας συνεχείς παροχές. Στην πραγματικότητα όμως θα πρόκειται ουσιαστικά για μια «μόχλευση» αφού στην πραγματικότητα με ελάχιστα κονδύλια το επικοινωνιακό επιτελεί θα προσπαθεί να δώσει την εικόνα της γενικευμένης στήριξης της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό το πρόγραμμα για την στέγαση των νέων ζευγαριών το οποίο βασίζεται σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και αφορά την επιδότηση επιτοκίου για τραπεζικό δανεισμό και πρόκειται άμεσα να εφαρμοσθεί.

Παρότι έχει παρουσιαστεί ως γενναιόδωρο πρόγραμμα στην πραγματικότητα δεν αφορά παρά 10.000 φυσικά πρόσωπα με μόνα πραγματικά κερδισμένα τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία θα αποκτήσουν νέους δανειολήπτες που η …συνέπειά τους θα έχει την εγγύηση του κράτους. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η ανακοίνωση για τη νέα αύξηση του κατώτερου μισθού που δεν θα ξεπεράσει το 2-3% ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί από 19 έως 40% λόγω της ακρίβειας.

Όσον αφορά την περιφέρεια η Νέα Δημοκρατία θα βασιστεί στην αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Ήδη από τον Δεκέμβριο τους νομούς επισκέπτονται κλιμάκια αποτελούμενα από τον τοπικό βουλευτή ή βουλευτές, ένα κομματικό στέλεχος και τον γραμματέα ενός παραγωγικού υπουργείου (Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονομίας). Με τον τρόπο αυτό προσαρμόζονται ευέλικτα κοινοτικά προγράμματα σχεδόν σε …ατομικό επίπεδο σε μία διευρυμένη επιχείρηση εξαγοράς ψήφων η οποία αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η διαμοίραση κονδυλίων για τις φωτιές του καλοκαιριού στην Πελοπόννησο ή η έγκριση έκτακτων αγροτικών κονδυλίων για την Θεσσαλία. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία «τρέχει» και ένα πρόγραμμα στοχευμένων προσλήψεων στο δημόσιο, με στόχο ειδικά κοινά κυρίως στα «δεξιά της».

Την επιχείρηση εδώ έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που στο τελευταίο νομοσχέδιό του «άνοιξε θέσεις» στην δημοτική αστυνομία καθώς και σε πρώην απόστρατους αξιωματικούς προκειμένου να στελεχώσουν τα τμήματα των υπουργείων που συνεργάζονται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την περίπτωση πολέμου.

Παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει και σειρά νομοσχεδίων που θα έχουν σαφή ψηφοθηρικό χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι στα επόμενα νομοσχέδια που πρόκειται να ψηφιστούν δύο εξ αυτών αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ζητήματα αστικής ανάπτυξης. Δηλαδή θα δημιουργήσουν ένα άκρως ρουσφετολογικό πεδίο, που θα περιλαμβάνει νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, κλείσιμο υποθέσεων οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς και «διευκολύνσεις» σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την πολεοδομία ή τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος ένα ακόμη τμήμα της επικοινωνιακής πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου είναι η «αναστήλωση» του προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό θα …κοπούν πολλές κορδέλες, αφού για τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται δεκάδες εγκαίνια έργων. Με έμφαση μάλιστα σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Βόρεια Πελοπόννησος τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές για το εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις λεγόμενες «μονοεδρικές» περιφέρειες που αυξάνονται μάλιστα από 17 σε 19 μετά την τελευταία απογραφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης