"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

36.6 C
Trikala

Γαλλία: Επικράτηση της Λεπέν με 33-34% δείχνουν τα exit poll

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πρωτιά για την παράταξη της Μαριν Λεπέν, όπως εξάλλου αναμενόταν, δίνουν τα πρώτα exit poll από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BFMTV σε συνεργασία με το Elabe δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν 33%, ενώ στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τον συνασπισμό του Κέντρου και της Αριστεράς το 28,5%.

Τρίτη και από απόσταση είναι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 22%.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, οι Ρεπουμπλικανοί είναι στο 10,5%, ενώ από 0,5% έως 2% έχουν κόμματα της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς που κατέβηκαν στις εκλογές εκτός συνασπισμών.

Παραπλήσια είναι τα αποτελέσματα του exit poll του Le Monde, που δίνει στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν το 34%, στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο το 28,1% και το Μαζί του Μακρόν το 20,3%.

Η πρόβλεψη του TF1 δίνει 34,2% στον Εθνικό Συναγερμό, το 29,1% στο Μέτωπο και 21,5% στην παράταξη του Μακρόν.

Η κατανομή των εδρών

Το σημαντικό είναι το πώς μεταφράζονται αυτά τα αποτελέσματα σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Η παράταξη της Λεπέν έχει 260-310 έδρες ενώ χρειάζεται 289 για την αυτοδυναμία. Το Μέτωπο θα έχει περίπου 115-145 και η παράταξη του Μακρόν περίπου 90-120 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές.

Η προβολή των αποτελεσμάτων που μετέδωσε το BFMTV αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας για την παράταξη της Λεπέν και από τον πρώτο γύρο, ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία και την Ευρώπη. Αντίθετα, πανωλεθρία είναι τα αποτελέσματα για την παράταξη του Μακρόν που από 245 έδρες που είχε σήμερα συρρικνώνεται μόλις στις 90-120 έδρες, κάτω και από το ένα τρίτο της δύναμης του.

Αντίθετα η Ipsos προέβλεψε εύρος 230-280 εδρών για το RN της Λεπέν  και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Σημαντική παράμετρος που ίσως αποδέχτηκε καθοριστική για το αποτέλεσμα ήταν η υψηλή συμμετοχή που άγγιξε το 70%. Είναι ενδεικτικό ότι στις 5 το απόγευμα (ώρα Γαλλίας) ήταν περίπου στο 60% ή 20 και πλέον μονάδες πάνω από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για ποσοστό που είναι ρεκόρ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης