"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Γαλλία: Με θρίαμβο ο Φιγιόν υποψήφιος της δεξιάς για την προεδρία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο πρώην πρωθυπουργός συγκέντρωσε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Αλέν Ζιπέ – Θα κέρδιζε άνετα την Λεπέν σύμφωνα με δημοσκόπηση – Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου πίστευε πάντα ότι «θα ήταν ένας καλός αντίπαλος για την ίδια»

Γαλλία: Με θρίαμβο ο Φιγιόν υποψήφιος της δεξιάς για την προεδρία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν πήρε το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης της Γαλλίας ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του 2017 επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών, που έγινε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016.

Ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφάλισε το 66,5% των ψήφων βάσει των αποτελεσμάτων από το 98% των εκλογικών κέντρων, είπαν οι διοργανωτές της αναμέτρησης. Ο αντίπαλός του Αλέν Ζιπέ συγκέντρωσε το 33,5% των ψήφων.

Φιγιόν: Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας

Ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας όπου τον περίμεναν οι οπαδοί του, παίρνοντας το λόγο ο Φρανσουά Φιγιόν, χαιρέτησε κατ’αρχάς τους εκλογείς που μαζικά κινητοποιήθηκαν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

«Η νίκη την οποία μοιράζομαι με όλους εσάς και τις χιλιάδες των εθελοντών που εργάσθηκαν μαζί μου, είναι μια «νίκη πεποιθήσεων» υπογράμμισε.

«Η Γαλλία κατανόησε τους στόχους μου, η Γαλλία δεν αποδέχεται άλλο την υποβάθμιση, θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την αξιολύπητη πενταετία και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με ένα τρόπο που δεν τον τολμήσαμε εδώ και 30 χρόνια» τόνισε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα της αίθουσας. «Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας» πρόσθεσε.

Με στόχο τη συσπείρωση της δεξιάς οικογένειας γύρω του ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι αυτές τις ώρες έχει «μια ιδιαίτερη σκέψη για τον Σαρκοζί», ενώ παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα «φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού» προς τον Αλέν Ζιπέ. « Αυτό το βράδυ τείνω ένα χέρι προς όλους όσους θέλουν να συνεργασθούν μαζί μου για την ανάδειξη της χώρας» υπογράμμισε.

Ζιπέ: Θα υποστηρίξω τον Φιγιόν στο έργο του

Αναγνώρισε την ήττα του ο Αλέν Ζιπέ, συγχαίροντας τον Φρανσουά Φιγιόν. “Τελειώνω την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να εγκαταλείψω τις πεποιθήσεις μου” δήλωσε ενώπιον των οπαδών του. Αναγνώρισε ότι οι προκριματικές εκλογές έγιναν κάτω από “καλές συνθήκες” και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στο έργο του. Εξήγησε ότι θα συνεχίσει τη θητεία του ως δήμαρχος στην πόλη Μπορντώ.

Ο Σαρκοζί συνεχάρη τον Φιγιόν για τη νίκη του

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς, συνεχάρη τον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη. «Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη που κατήγαγε σήμερα και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη» που θα δώσει, επισήμανε ο Νικολά Σαρκοζί σε μία ανακοίνωση.

Ο ίδιος εξήρε τον αντίπαλο του Φιγιόν, Αλέν Ζιπέ, διότι υπερασπίστηκε τις ιδέες του και πρόσθεσε ότι η στιγμή έχει φθάσει προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να ενωθεί γύρω από τον Φιγιόν προκειμένου να «εγγυηθεί μια αλλαγή που η Γαλλία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το 2017».

Θυμίζουμε ότι ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί (2007-2012), ο άνθρωπος που ο Νικολά Σαρκοζί αποκαλούσε σε ιδιωτικές συζητήσεις «κακομοίρη», ο πολιτικός στον οποίο δεν πόνταρε κανείς ως και πριν από λίγες ημέρες, συνέτριψε τους αντιπάλους του στον πρώτο γύρο των primaires της γαλλικής κεντροδεξιάς σε μια από εκείνες τις θεαματικές ανατροπές που κάνουν τόσο γοητευτική την πολιτική. Με 44,1% των ψήφων, και ενώ πριν από δεκαπέντε ημέρες οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν πάνω από 11%, ο Φρανσουά Φιγιόν ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και ήταν πλέον ο πιθανότερος υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς για την προεδρία.

Κανείς δεν το είχε προβλέψει. Ούτε οι δημοσκόποι, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε βέβαια όλοι εκείνοι που χλεύαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εικόνα του δαρμένου σκυλιού που παρουσίαζε συχνά ο πρώην πρωθυπουργός. Η τρελή κούρσα του Φιγιόν στις δημοσκοπήσεις (πάνω από τριάντα μονάδες σε δεκαπέντε ημέρες) έχει κάτι το μεταφυσικό γι’ αυτόν τον πιστό καθολικό.

Τώρα ίσως να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβερνώσα αριστερά κινδυνεύει να μην περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών των Απρίλιο 2017, αφήνοντας τη θέση της για μία μονομαχία στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον υποψήφιο της δεξιάς και την επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον υποψήφιο της δεξιάς νικητή, αλλά η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές των ΗΠΑ και η επικράτηση της επιλογής του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα προκαλούν επιφυλακτικότητα.

Ο Φιγιόν θα κέρδιζε άνετα την Λεπέν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο Φιγιόν θα νικούσε με άνεση την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017, δείχνει δημοσκόπηση του Harris Interactive, η οποία διεξήχθη μέσω διαδικτύου χθες, την ημέρα που ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα του κόμματός του.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα επικρατούσε της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 67%, έναντι 33% για την Λεπέν.

Άσχημες οι προβλέψεις για το σοσιαλιστικό κόμμα. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα εξασφάλιζε στον πρώτο γύρο μόλις το 9% των ψήφων, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθετε υποψηφιότητα, θα λάμβανε επίσης το 9% των ψήφων.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν θα συγκέντρωνε ποσοστό 13% έως 14% των ψήφων. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα εξασφάλιζε ποσοστό μεταξύ 13-15% των ψήφων.

Η ίδια η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι πάντα πίστευε ότι ο Φιγιόν θα ήταν ένας πολύ καλός αντίπαλος για την ίδια.

«Όσο θα μαθαίνετε το πρόγραμμά του τόσο θα συνειδητοποιείτε ότι είναι η φωνή της χειρότερης εκδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ιδεολογία» είπε σε ομιλία της στην περιοχή La Réunion.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης