Aπαντες στη χώρα, αλλά και στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένουν εάν το βράδυ της Κυριακής, ο Εμανουέλ Μακρόν από το Champ-de-Mars, θα γιορτάσει την επανεκλογή του ή θα αναγνωρίσει την ήττα του από την Μαρίν Λε Πεν.
Οι ψήφοι των περίπου 7,7 εκατ. πολιτών που επέλεξαν τον Ζαν – Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα, αλλά Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν έχουν στοχύεισει τις τελευταίες ημέρες και στην δεξαμενή των Πράσινων ψηφοφόρων του Γιανίκ Ζαντό, τον οποίον επέλεξαν περισσότεροι από 1,6 εκατ. Γάλλοι. Ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να ενεργοποιηθεί το λεγόμενο “front républicain”, το «δημοκρατικό μέτωπο» δηλαδή που συγκροτείται παραδοσιακά από τους πολίτες που πηγαίνουν στην κάλπη όχι για να ψηφίσουν τον υποψήφιο ή την υποψήφια που επιθυμούν αλλά αντίθετα για να καταψηφίσουν όποιον ή όποια δεν επιθυμούν να εκλεγεί.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών χαρακτηρίστηκε από μεγάλο ποσοστό αποχής και ο δεύτερος θα μπορούσε να ακολουθήσει παρόμοια τάση. Μέχρι την Παρασκευή, μόνο το 72% των Γάλλων δήλωνε ότι θα προσέλθει στις κάλπες. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ποσοστό, η συμμετοχή θα ήταν χαμηλότερη από αυτή που καταγράφηκε το 2017.
Ωστόσο, εδώ και μια εβδομάδα παρατηρείται δυναμική κινητοποίησης των ψηφοφόρων . Αυτή η κινητοποίηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν, οι οποίοι εμφανίζονται όλο και πιο πρόθυμοι να ψηφίσουν την Κυριακή ,καθώς την Παρασκευή, μόλις το 23% των αριστερών ψηφοφόρων δήλωνε ότι θα επιλέξει την αποχή, ποσοστό χαμηλότερο κατά 15 μονάδες μέσα σε μια εβδομάδα.
Αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού. Στους νεότερους (18-24 ετών) καταγράφεται αύξηση 4 μονάδων και στους ψηφοφόρους 65 ετών και άνω αύξηση 7 μονάδων Ωστόσο, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους πολίτες χαμηλότερης μόρφωσης (αύξηση της συμμετοχής τους στις εκλογές κατά 2 μονάδες) και στους αποφοίτους ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, όπου καταγράφεται αύξηση 10 μονάδων.
Περισσότερο όμως από τη συμμετοχή, αυτό που θα παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον την Κυριακή είναι ο αριθμός λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων. Το 13% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει λευκό, ποσοστό ρεκόρ μετά το 11,52% του δεύτερου γύρου του 2017.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο Εμανουέλ Μακρόν , συγκεντρώνει το 57% των προθέσεων ψήφου, αύξηση 4 μονάδων σε δέκα ημέρες. Η διαφορά μεταξύ των δυο φιναλίστ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας υπερδιπλασιάστηκε, από 6 σε 14 μονάδες.
Η δημοφιλία ωστόσο του Εμανουέλ Μακρόν παραμένει αρκετά μακριά από το 66,1% που συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο του 2017, παρόλο που αυξήθηκε κατά 3,9 μονάδες μεταξύ του πρώτου γύρου του 2017 και αυτού του 2022.
Αυτή η δυναμική οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ψηφοφόρους του Ζαν – Λικ Μελανσόν. Ενώ στις 11 Απριλίου μόνο το 33% των ψηφοφόρων του δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Μακρόν, την Παρασκευή 22 Απριλίου περισσότεροι από τους μισούς (54%) εμφανίζονται έτοιμοι να επιλέξουν τον πρόεδρο Μακρόν.
Το 80% των ψηφοφόρων του Πράσινου Γιανίκ Ζαντό δηλώνουν επίσης ότι θέλουν να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς, παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτηρίστηκε από καλές προθέσεις, αλλά μηδαμινές πράξεις, οι θέσεις της κυρίας Λε Πεν για το κλίμα (έχει δεσμευτεί να επιβραδύνει τις προσπάθειες απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, να κλείσει αιολικά πάρκα και να θέσει μορατόριουμ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) τρομάζουν τους περίπου 1,6 εκατ. ψηφοφόρους του κ. Ζαντό. Οι ψηφοφόροι της δεξιάς Βαλερί Πεκρές αναμένεται να επιλέξουν σε ποσοστό 65% (αύξηση κατά 17 μονάδες σε μια εβδομάδα) τον Εμανουέλ Μακρόν.
Σχεδόν 7 στους 10 Γάλλους προβλέπουν νίκη του Εμανουέλ Μακρόν (68%), λιγότερο από το ένα τέταρτο θεωρεί ότι θα κερδίσει η Μαρίν Λε Πεν (24%) ενώ περίπου 3 στους 10 Γάλλους (31%) δεν επιθυμεί κανέναν από τους δύο.
Σε λιγότερο από 24 ώρες οι Γάλλοι θα αποφασίσουν για τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο και παρόλο που οι αριθμοί και οι προβλέψεις ευνοούν τον Εμανουέλ Μακρόν, αυτές οι εκλογές αφορούν περισσότερο στο συναίσθημα παρά στην λογική αποτίμηση της τελευταίας πενταετίας και στα επόμενα πέντε χρόνια για την Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.