"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

”Γαλλική Ξάγρυπνη Νύχτα” – Ο ”Γαλλικός Μάης” είναι και πάλι εδώ…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε σαν μια απλή διαμαρτυρία στην Place de la République ενάντια στη λιτότητα. Μέσα σε λίγες ημέρες εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το Παρίσι. Σήμερα ολόκληρη η Γαλλία ζει στους ρυθμούς του νέου Μάη του ’68…

Παρίσι, Μάης του ’68… Παρίσι, Φλεβάρης του ’16…
Ο τόπος κοινός όπως κοινός είναι και ο αντίπαλος των εξεγερμένων Γάλλων. Σχεδόν μισό αιώνα μετά το Παρίσι ξεσηκώνεται και θυμάται και πάλι την ταυτότητα του παίζοντας τον ρόλο που του αναλογεί στην ιστορία ανοίγοντας μια χαραμάδα στα τείχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφήνει να περάσει λίγο φως και να φωτίσει το θεοσκότεινο δωμάτιο της σύγχρονης Ευρώπης.

Δημοκρατία, αλλαγή, δικαιοσύνη… Λέξεις που έμοιαζαν ξεχασμένες και που τώρα βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια.
Δίχως ηγέτες και καθοδηγητές, ένα κίνημα αυθόρμητο που αρχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και πέρα από τα σύνορα της και να περνάει νοτιότερα, στους πάντοτε έτοιμους για αγώνες Ισπανούς.

Η αφορμή για να βγουν στους δρόμους και στις πλατείες της Γαλλικής πρωτεύουσας ήταν η μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση του François Hollande. Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μονάχα η αφορμή, η σπίθα που έβαλε φωτιά στους Γάλλους.
Εργασιακές σχέσεις, λιτότητα, φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, περιορισμός των ατομικών ελευθεριών με πρόσχημα την τρομοκρατία, στοχοποίηση των αδύναμων ομάδων, κοινωνική ανισότητα, διαρκώς αυξανόμενη αυθαιρεσία των δυνάμεων καταστολής στο όνομα της ”ασφάλειας” μπήκαν πια στην ατζέντα των διαδηλωτών που μοιάζουν να διεκδικούν το ”ανέφικτο” για δεύτερη φορά στην ιστορία…

Στις γαλλικές πλατείες βρίσκονται πια όλοι.
Άνεργοι που νιώθουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται στο βωμό του υπερκέρδους των λίγων, μαθητές και φοιτητές που βλέπουν πως προορίζονται για απλά γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής του κιμά, πρόσφυγες και μετανάστες που στοχοποιούνται και βιώνουν τον ρατσισμό καθημερινά.
Εργάτες που βλέπουν πως μετατράπηκαν σε σύγχρονους σκλάβους δίχως κανένα δικαίωμα, πανεπιστημιακοί που αντιλαμβάνονται πως η διάλυση της Παιδείας πανευρωπαϊκά μόνο τυχαία δεν είναι, καλλιτέχνες που πνίγονται στο ασφυκτικό περιβάλλον του νεοφιλελευθερισμού, καθημερινοί άνθρωποι που αγωνιούν για μέλλον των παιδιών τους…

”Πρέπει να γκρεμίσουμε για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια” είναι το σύνθημα στα χείλη τους. Νιώθουν να πνίγονται σ’ έναν κόσμο που φτιάχτηκε από λίγους για τους λίγους.

Απέναντι σε όλους αυτούς βρίσκεται η ”γενιά του Μάη του ’68”. Όλοι εκείνοι που βρέθηκαν μέσα στις φλόγες του Γαλλικού Μάη και που αντάλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου τη συνείδηση τους με μια θεσούλα σε κάποια πολυεθνική ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι εκείνοι που τρέμουν μήπως χάσουν τα ψίχουλα που τους πετάνε τόσα χρόνια τώρα.

Το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα, τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. αγνοούν παντελώς αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία. Μικρές έως ανύπαρκτες αναφορές στα δελτία ειδήσεων που, όταν γίνονται, εστιάζουν στα επεισόδια ”ξεχνώντας” να αναφέρουν τις αιτίες που έβγαλαν τους Γάλλους στους δρόμους, απλές αναφορές στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων και γενικά μια σιωπή που το μόνο που υποδηλώνει ο τρόμος της εξουσίας στη χώρα μας μην τυχόν και το ”μικρόβιο” της ”Nuit Debout” είναι κολλητικό όπως το αντίστοιχο των ισπανικών πλατειών μερικά χρόνια πριν…
Είναι γνωστή πια η τακτική της ”ησυχίας” για να μην ξυπνήσουν οι Έλληνες…

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δυο μήνες από την πρώτη εκείνη γαλλική νύχτα. Η εξέγερση αρχίζει να εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρώτα στις γειτονικές της Γαλλίας χώρες.
Θα έχει διάρκεια ικανή ώστε να φέρει αποτελέσματα; Και αν ναι, ποια θα είναι αυτά; Μονάχα η Ιστορία το γνωρίζει…

enfo.gr

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δοκιμασαν και στην Γαλλια την ”ελληνικη” συνταγη λιτοτητας. Ειπαν οι ανθρωποι , οι Ελληνες τα δεχονται αδιαμαρτυρητα, δεν θα τα δεχθουν και οι Γαλλοι;;; Η Ελλαδα θα τους χρησιμευσει σαν αποστομωτικο παραδειγμα , την μιμουνται ολοι. Αυτος ειναι ο κομβικος λογος , που η αρχη της καταλυσης του μεταπολεμικου τροπου ζωης και του κρατους προνοιας εγινε στην Ελλαδα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης