"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Γερμανία: «Ναι» στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από το υπουργικό συμβούλιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή αναμένεται να γίνει από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Συμμαχίας το Φεβρουάριο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο, δεν θα ενδυναμώσει απλώς τη διατλαντική κοινότητα, αλλά θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για «μια πραγματικά καλή είδηση για την Ευρώπη και για τη διατλαντική Συμμαχία».

Σε μια αναδρομή στην εξέλιξη του ζητήματος, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «προϋπόθεση για την επικείμενη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ήταν να μπορέσει να επιλυθεί η μακροχρόνια διένεξη για την ονομασία με την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, αλλά αυτό (το Πρωτόκολλο) πρέπει ακόμη να υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα δε, με τις δικές του πληροφορίες, αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο.

«Η ένταξη θα τεθεί σε ισχύ μόλις όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα έχουν κοινοποιήσει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης. Στην Γερμανία είναι απαραίτητος ένας “νόμος για την Συμφωνία” κι εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα το προωθήσουμε ώστε αυτός ο νόμος να εγκριθεί γρήγορα. Από την στιγμή που το Πρωτόκολλο θα έχει υπογραφεί στις Βρυξέλλες, η Βόρεια Μακεδονία θα απολαμβάνει το καθεστώς παρατηρητή στην Συμμαχία», συμπλήρωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ότι είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη από την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Για τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει, όπως για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική, έχουν δηλαδή τη συγκατάθεση να ενταχθούν στην Ε.Ε. μόλις θα έχουν πληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για αυτό», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει σχετικά το νωρίτερο τον Ιούνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης