Δεν λείπουν τα πετρόχτιστα, τοξωτά γεφύρια στη χώρα μας. Πολλά από αυτά, μάλιστα, είναι πανελλαδικώς διάσημα, έχουν αναγνωριστεί ως παραδοσιακά μνημεία κι έχουν γίνει πόλος έλξης για πλήθη επισκεπτών –ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, όπου κατά τους περασμένους αιώνες έδρασαν ονομαστοί τεχνίτες και συντεχνίες μαστόρων.

Ανάμεσα στα πιο φημισμένα, πάντως, συγκαταλέγεται σταθερά το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς, σε μικρή απόσταση από τα Τρίκαλα. Για πολλούς, μάλιστα, ενδέχεται να είναι το πιο όμορφο από τα πέτρινα, τοξωτά οικοδομήματα του είδους του. Κάτι βέβαια που δεν έχει να κάνει μόνο με την κατασκευή και την καλαισθησία αυτής, αλλά και με το φυσικό κάλλος της τοποθεσίας όπου εντοπίζεται, αφού δίπλα του ρέουν δύο μικροί καταρράκτες.

Και γενικότερα, όμως, ερχόμενοι εδώ, θα βρεθείτε σε μια ειδυλλιακή ορεινή τοποθεσία, όπου (εκτός από το γεφύρι) δεσπόζει η χαράδρα της Παλαιοκαρυάς, οι κορφές Γκρόπα και Καράβα της νότιας Πίνδου, ο ποταμός Πορταϊκός και το πλούσιο δάσος της Κατούνας, που είναι γεμάτο με οξιές.

Το γεφύρι βρίσκεται στη θέση Τσιμπιδέικα.
Τα νερά δημιουργούν πλούσια παρόχθια βλάστηση.

Η Κάτω Παλαιοκαρυά και το διάσημο γεφύρι της

Η ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται νότια της εθνικής οδού που συνδέει τα Τρίκαλα με τα Τζουμέρκα (και την Άρτα, τελικά). Παίρνει το όνομά της από τον μικρό ποταμό Παλαιοκαρίτη –ο οποίος λίγο αργότερα ενώνεται με τον προαναφερόμενο Πορταϊκό– και χωρίζεται σε τρία μικρά χωριά: την Άνω, τη Μέση και την Κάτω Παλαιοκαρυά. Το γεφύρι ανήκει στην επικράτεια της τελευταίας.

Η Κάτω Παλαιοκαρυά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 474 μέτρων στους χαμηλούς πρόποδες της νότιας Πίνδου κι έχει πληθυσμό 82 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το γεφύρι εντοπίζεται γύρω στα 500 μέτρα εκτός των ορίων του οικισμού, στη θέση «Τσιμπιδέικα». Η ονομασία αυτή απηχεί το χάνι του Τσιμπίδα, που βρισκόταν παλιότερα εδώ, ενώ η κατασκευή γεφυρώνει τις δύο όχθες του προαναφερθέντος Παλαιοκαρίτη. Την πλαισιώνουν ψηλοί, απότομοι βράχοι, με τα νερά να τροφοδοτούν την πλούσια, παρόχθια βλάστηση.

Το γεφύρι χτίστηκε γύρω στο 1550.
Η κατασκευή γεφυρώνει τα νερά του ποταμού Παλαιοκαρίτη.

Το πότε ακριβώς κατασκευάστηκε το περίτεχνο γεφύρι δεν είναι σαφές, πάντως το θεωρούμε έργο του 16ου αιώνα, τοποθετούμενο (πιθανότατα) γύρω στο 1550. Είναι μονότοξου τύπου, με το μήκος του να ανέρχεται στα 26 μέτρα και το ύψος στα (περίπου) 12 μέτρα. Το δε άνοιγμα του τόξου του υπολογίζεται σε 19,50 μέτρα. Ιστορικά ήταν κατασκευή με μεγάλη σημασία, καθώς ένωνε την Πύλη Τρικάλων με τα χωριά του Ασπροποτάμου, λειτουργώντας, έτσι, ως σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου –τόσο για την κίνηση των ανθρώπων, όσο και για τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

Το γεφύρι αυτό αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο χάρη στις εργασίες κατασκευής δύο μικρών φραγμάτων στην περιοχή του, το 1975. Το προαναφερθέν χάνι του Τσιμπίδα και ορισμένα σπίτια βρέθηκαν τότε κάτω από τη λίμνη που σχηματίστηκε εκεί, ενώ τα νερά του ποταμού τροφοδότησαν τους δύο καταρράκτες που γοητεύουν σήμερα τους επισκέπτες της περιοχής ήδη πριν τους πλησιάσουν, καθώς από μακριά δίνουν την εντύπωση υδάτινης κουρτίνας. Ο μικρός πέφτει από ύψος 2 μέτρων, ενώ ο μεγάλος είναι πιο εντυπωσιακός, γκρεμιζόμενος από ύψος 12 μέτρων. Στις μέρες μας έχουν διαμορφωθεί και παγκάκια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στάσης και παραμονής στο όμορφο τοπίο.

Τώρα, αν περάσετε το γεφύρι και συνεχίσετε την πορεία σας, μετά από μόλις 5 λεπτά περπάτημα θα φτάσετε στη δριστέλα και στον νερόμυλο της Παλαιοκαρυάς. Η λέξη δριστέλα περιγράφει βασικά τις γνώριμές μας και από άλλα σημεία της Ελλάδας νεροτριβές: κάτι σαν φυσικό πλυντήριο, δηλαδή, όπου οι παλιότεροι άνθρωποι έπλεναν τα ρούχα, τα σεντόνια, ακόμα και τα χαλιά τους. Στον χώρο της έχει πλέον διαμορφωθεί και υποδομή κάτω από τα πλατάνια, όπου μπορείτε να κάτσετε για καφέ ή μπύρα.

Ο παλιός νερόμυλος, πάλι, θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε από πρώτο χέρι την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής αλευριού. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η εγκατάσταση πλήρως λειτουργική, αφού συνεχίζει να παράγει αλεύρι –τόσο από καλαμπόκι, όσο και από ζέα. Αναλαμβάνει όμως να αλέσει και τα λεγόμενα «τάραμα», που προορίζονται για ζωοτροφές.

Πώς θα έρθετε εδώ

Η Κάτω Παλαιοκαρυά απέχει γύρω στα 35 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και προσεγγίζεται εύκολα οδικώς, εάν ξεκινήσετε από την κωμόπολη Πύλη, 10 χιλιόμετρα πιο πέρα. Θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς τα Στουρναρέικα, αλλά, πριν φτάσετε σε αυτά, θα βρείτε μια στροφή με ταμπέλα προς το χωριό Ροπωτό. Εκεί θα συνεχίσετε ευθεία και σε λίγα μέτρα θα δείτε ταμπέλες για Άνω, Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά. Έπειτα, αμέσως μόλις περάσετε ένα μικρό γεφυράκι, θα στρίψετε αριστερά στον χωματόδρομο και σε 100 μέτρα θα βγείτε στο φημισμένο γεφύρι.

Πέρα από τον νερόμυλο και τη δριστέλα, που αναφέραμε πιο πάνω, η περιοχή προσφέρει και συναρπαστικές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας, οι οποίοι θα βρουν και τα κατάλληλα μονοπάτια ώστε να περιηγηθούν ευρύτερα. Μάλιστα, αν διασχίσετε το δάσος της Κατούνας, θα δείτε κι ένα λιβάδι με βιόλες, κρόκους και εντυπωσιακές αποχρώσεις του πράσινου, που προσφέρει θαυμάσια θέα προς τις κορυφές ΜαρόσαΑυγό και Λουπάτα.

Πηγή: travel.gr