"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Γιαννακόπουλος: Καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στα σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γιαννακόπουλου: “Καταρρέει καθημερινά το Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της τραγικής υποστελέχωσης και της συνεχούς υποχρηματοδότησης.

Αποχωρούν οι γιατροί κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης (350 περίπου), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων είναι 60 έτη. Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του ΠΙΣ και της ΟΕΝΓΕ, τα αμέσως επόμενα χρόνια, ο αριθμός των γιατρών που θα αποχωρήσουν θα αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, επειδή οι γιατροί αυτοί αποτέλεσαν τον κορμό του ΕΣΥ το διάστημα 1983-1993 και μέχρι το 2020 θα συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια και πρέπει να συνταξιοδοτηθούν.

Μόνο στο δικό μας νοσοκομείο (Γ.Ν.Λ.) έφυγαν έξι (6) και από τα Κ.Υ. δύο (2) γιατροί, λόγω συνταξιοδότησης από διευθυντικές θέσεις που κατείχαν.

Η δρομολόγηση της ανανέωσης των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όσων υπηρετούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ , αποτελούν λύσεις «μπαλώματα» και δεν μπορούν επ’ ουδενί να αντικαταστήσουν τις προσλήψεις μόνιμου μάχιμου ιατρικού προσωπικού.

Απ’ την άλλη μεριά, οι ειδικευόμενοι, είναι «είδος» προς εξαφάνιση, ειδικά σε ορισμένους ειδικότητες, οι οποίοι αποτελούν τον πνεύμονα κάθε κλινικής και κάθε νοσοκομείου. Θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τις αξιοκρατικές διαδικασίες και μετά τις καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, μεταναστεύουν στο εξωτερικό (brain drain).

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ΕΣΥ 21.000 γιατροί, ενώ οι ελλείψεις που καταγράφονται σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι 6.500 τουλάχιστον.

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση έχει σαν άμεση συνέπεια την αδυναμία συντήρησης και ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που σχεδόν έχει αφεθεί στις Περιφέρειες, οι οποίες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, προσπαθούν να συντηρήσουν το σύστημα. Πολλά δε από τα υλικά είναι δυσεύρετα, ενώ οι διαδικασίες προμήθειάς τους είναι αποτρεπτικές.

Πρόσφατη διερεύνηση της εργασιακής ικανοποίησης του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων (γιατροί και νοσηλευτές), αποδεικνύει ότι όλοι τους είναι δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες και προοπτικές εργασίας, αλλά και τις αμοιβές, οι οποίες ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που το φορτίο που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο κυρίως λόγω της έλλειψης λειτουργίας της περιβόητης νέας ΠΦΥ, αλλά και της μη ανεύρεσης γιατρών ειδικοτήτων, ιδιαίτερα στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υγεία του Ελληνικού λαού και στους λειτουργούς της, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα αλλά και στις υπόλοιπες Δημόσιες Δομές Υγείας.

Η αντιμετώπιση χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό και άμεση χρηματοδότηση, ώστε να επιτευχθεί η ανάταξη της Δημόσιας Περίθαλψης, με σεβασμό πάντοτε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη, αλλά και εργαζόμενου στο τομέα της υγείας.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης