"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Γιατί ακόμη μας απασχολεί στα σοβαρά ο Ζαχαριάδης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ποια η σημασία του γεγονότος ότι, κάποιοι εξ όσων μετείχαν στα γεγονότα της Τασκένδης ενάντια στους «Ζαχαριαδικούς», μετά από 12 χρόνια πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του ΚΚΕ εσωτερικού;
Συμβιβάζεται ο κατακριτέος δρόμος της υποταγής στο σοβιετικό κέλευσμα, με τον μαχητικό δρόμο της φυγής από αυτόν;
Μήπως ο Ζαχαριάδης ως πολιτικός είχε σημαντικότερη προσφορά σε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν;

Σειρά ερωτημάτων, κατά βάση αναπάντητων. Διότι το βιβλίο του Αγγελου Τσέκερη «Μια ιστορία αλλιώς» και υπότιτλο: «Ο Ν. Ζαχαριάδης, η Σοβιετική Ένωση και οι κομμουνιστές της Τασκένδης» (εκδόσεις Ταξιδευτής), όπως και ο ίδιος ανέφερε, ανοίγει θέματα, θέτει ερωτήματα. Στο πολυπληθές κοινό διαφόρων τάσεων και απόψεων της Αριστεράς που βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον «Μανδραγόρα», εξέφρασαν τις απόεις τους δύο ομιλητές. Και οι δύο αναφέρθηκαν από διαφορετική σκοπιά στο ζήτημα «Ζαχαριάδης», παρουσιάζοντας το – συμφώνησαν σε αυτό – καλογραμμένο βιβλίο. Ο Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος ιστορικός και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕΤ, κατά βάση έθεσε θέματα που σχετίζονταν με θετική αποτίμηση πλευρών της δράσης του πρώην γραμματέα του ΚΚΕ. Αντιθέτως, ο Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, άσκησε κριτική, θέτοντας ζητήματα της ζαχαριαδικής πρακτικής κυρίως.
Ο ομιλητής, γνωστός συγγραφέας και δημοσιογραφών, αναφέρθηκε στον πλούτο των ζητημάτων που ανοίγονται, και τα οποία μπορούν, ουσιαστικά, να συζητώνται επί ώρες. Τότε, τι νέο φέρνει αυτό το βιβλίο, για θέματα που έχουν χιλιοειπωθεί; Η απάντηση είναι απλή: έναν ψύχραιμο προβληματισμό, ο οποίος συμπυκνώνεται στη άποψη, ότι η δράση του Νίκου Ζαχαριάδη ήταν πολυσχιδής, ότι χρειάζεται συνεξέταση παραγόντων και ότι, βάσει των σοβαρών στοιχείων που παρατίθενται, τα διδάγματα για την Αριστερά, μπορεί να είναι πολλά. Δεν είανι τυχαίο που τμήμα της συζήτησης στράφηκε και σε θέματα σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας με ένα αφαιρετικό άλμα, που μετέφερε το τότε, στο τώρα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «Τύποις» του Δημήτρη Σαριγγαλά (επί της πλατείας Δεσποτικού).

 

Θανάσης Μιχαλάκης

bibl3 bibl bibl1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης