"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.2 C
Trikala

Γιατί αντιδράτε κύριοι για το φιλανθρωπικό gala;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Nατάσσα Γρατσάνη

Προκαλεί πραγματικά εντύπωση πως, ειδικά το φετινό αντικαρκινικό γκαλά του παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, δημιούργησε τόσο αρνητικά σχόλια από την τρικαλινή κοινωνία και όχι μόνο.

 

Αρχικά να εξηγήσουμε πως η ίδια η λέξη «γκαλά»-που σημαίνει μια επίσημη δεξίωση ή δείπνο και σε πολλές περιπτώσεις έχει εορταστικό/πανηγυρικό χαρακτήρα-είναι από μόνη της οξύμωρη στην οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προκειμένου να υπάρξει μια συλλογική κοινωνική στήριξη στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς συνανθρώπους μας που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη και τώρα σε αυτήν την τόσο δύσκολη, σωματικά και ψυχικά, κατάσταση.

Κατά την άποψη μου, «επίσημη» πρέπει να είναι η ίδια η στήριξη του κράτους και η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση από τέτοιου είδους μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Καμία άλλου είδους επισημότητα και καμιά άλλου είδους γιορτή ή πανηγυρισμό δεν χρειάζονται οι άνθρωποι που βιώνουν είτε οι ίδιοι είτε κάποιο οικείο τους πρόσωπο αυτόν τον Γολγοθά.

Ποιος ο λόγος όμως που ειδικά το φετινό γκαλά συγκέντρωσε πληθώρα αρνητικών σχολίων όταν τις προηγούμενες χρονιές διαβάζαμε διθυραμβικά σχόλια και τίτλους γι’ αυτό το gala;

Αρχικά, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, αυτού του είδους οι «φιλανθρωπικές» δεξιώσεις στις οποίες παρευρίσκονται «εκλεκτοί» καλεσμένοι της κοινωνίας των Τρικάλων έχουν πέρα από την «φιλανθρωπία» και ως σκοπό τις δημόσιες σχέσεις.

Αυτό, κατά την άποψη μου, είναι αδιαμφισβήτητο.

Οι δημόσιες σχέσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, γνωστών ονομάτων τη πόλης βρίσκουν χώρο ν’ αναπτυχθούν μέσα σε τέτοιου είδους «gala».

Και οι δημόσιες σχέσεις απαιτούν εκ των πραγμάτων την δέουσα ενδυμασία, το όμορφο περιβάλλον, τους εκλεκτούς καλεσμένους και γενικά ότι σε πιο «glamorous» υπάρχει.

Και να ξεκαθαρίσω ότι, δεν χρειάζεται ν’ απολογηθεί κάποιος για τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί, για την στάση ζωής του ή τελοσπάντων για το ποιες είναι οι επιλογές του ενδυματολογικές ή άλλες.

Δεν υπάρχει στο παρόν άρθρο καμία διάθεση κουτσομπολίστικη ή lifestyle κριτικής.

Αυτό στο οποίο θα εστιάσω, είναι ότι είναι πολύ υποκριτικό να κατακρίνεις, τώρα, όλο αυτό ενώ τις προηγούμενες χρονιές δεν σ’ ενοχλούσε ή τουλάχιστον δεν σε αφορούσε.

Αφού δεν σου φαινόταν όλο αυτό προκλητικό και ενοχλητικό πριν, γιατί σου φαίνεται τώρα;

Μήπως γιατί δεν σου επιτρέπεται να ασκήσεις σε κάποιους άλλους κριτική και σου φαίνεται πιο εύκολο να το κάνεις σε μία ακριβά πληρωμένη ενδυμασία που είδες σε μία κυρία σ’ένα «αντικαρκινικό gala»;

Μήπως γιατί πριν είχες μεν προβλήματα αλλά λίγο από εδώ, λίγο από εκεί τα διαχειριζόσουνα και τώρα δεν μπορείς; Και αφού δεν μπορείς, φωνάζεις να «μαζευτούν» κάποιες κυρίες που προάγουν τον νεοπλουτισμό και μάλιστα σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις;

Μα αυτές οι κυρίες είναι οι ίδιες που βλέπεις σε τέτοιου είδους επίσημες μαζώξεις «φιλανθρωπικού» περιεχομένου και τώρα και πριν.

Η΄ μήπως γιατί περίμενες την κατακραυγή από τον τάδε ή τον δείνα τοπικό δημοσιογράφο που μέχρι πριν το θεωρούσε φυσιολογικό ενώ τώρα του κακοφαίνεται όλο αυτό σαν να μην υπάρχουν και άλλα που μας κακοφαίνονται και δεν ακούμε καμία κριτική από εκείνους που έχουν δημόσιο βήμα σε αυτή εδώ την πόλη;

Θα κλείσω, λέγοντας πως οι καρκινοπαθείς σήμερα δεν βρίσκουν φάρμακα που απαιτούνται για την θεραπεία τους, δεν βρίσκουν ραντεβού για χημειοθεραπείες, δεν βρίσκουν κράτος για την οικονομική τους στήριξη, δεν βρίσκουν Υπουργό που να ενδιαφέρεται για το τι πραγματικά βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι σήμερα.

Και σίγουρα δεν ψάχνουν ούτε πανηγυρισμούς, ούτε εορτασμούς, ούτε ακριβοπληρωμένα gala για να τους τιμήσουν. Γιατί κάθε άλλο παρά τιμή προς αυτούς τους ανθρώπους είναι όλο αυτό το «πανηγύρι».

Χειροκροτήματα, «γελάκια» και ψευτοπανηγυρισμοί μπροστά στην αρρώστια και στον θάνατο δεν χωρούν.

Όπως δεν χωρούν και κάποια υποκριτικά «ΕΛΕΟΣ».

Η΄ στηλιτεύεις εξ’ αρχής ή δεν το κάνεις καθόλου αν θες απλά να αντιδράσεις εκεί μόνο που μπορείς.

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σου παίρνουν το σπίτι και δεν μιλάς, γιατί δεν μπορείς να τα βάλεις με τα funds…
  Σου παίρνουν τη ζωή (εφόσον δεν μπορούν να σου προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και δεν μπορείς να κάνεις κάτι, απλά περιμένεις…
  Ε κάποιοι να το πανηγυρίζουν κιόλας, με τη δικαιολογία της φιλανθρωπίας και της αγάπης, πάει πολύ…
  Και για πολλά άλλα που απασχολούν τον καθημερινό απλό πολίτη, υπήρξε και αυτή η έντονη αντίδραση αγαπητή Νατάσσα.
  Σημάδι θετικό κατ εμέ, γιατί πίστευα πως ήμασταν σε κώμα.
  Αντίδραση σημαίνει ότι υπάρχει μια δυναμική, υπάρχει κάτι…

 2. Έχω την εκτίμηση ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αρκετοί συμπολίτες μας αντιδρουν στα συγκεκριμένα γκαλά της αντικαρκινικής. έχει συζητηθεί ευρέως στην κοινωνία μας για το πραγματικό αποτύπωμα

 3. Σοβαρά μιλάτε? Καρκίνος δεν είναι ούτε πεδίο δημοσίων σχέσεων,ούτε πεδίο κουτσομπολίστικων συζητήσεων,ούτε πεδίο ικανοποιήσης ναρκισσισμού και εγωκεντρικών συμπεριφορών ,ούτε πεδίο ανάδειξης στιλιστικών και ενδυματολογικών τάσεων ,ούτε πεδίο λαμπερών botoξαρισμένων εμφανίσεων ,ούτε πεδίο επίδειξης μόδας,ούτε πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης,ούτε πεδίο φιλανθρωπίας και ζητιανιάς..Γιατί οι καρκινοπαθείς δεν ενδιαφέρονται για τίποτα από τα παραπάνω. Γιατί είναι άνθρωποι πονεμένοι και αξιοπρεπείς που δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση και το μόνο που ζητάνε ,είναι η πολιτεία να τους αντιμετωπίσει με σεβασμό και αξιοπρέπεια .Δεν έχουν ανάγκη καμμία εταιρεία που σαν στόχο έχει την αυτοπροβολή των ψωνισμένων και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου..Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για αυτούς τους τους ανθρώπους ,σας παρακαλούμε θερμά να μην τους ξανά προκαλέσετε με αυτά τα γελοία “gala” του δήθεν και της αστραφτερής χρυσόσκονης..

 4. Υποκρισία η φιλανθρωπία.Κοινωνικη εκδήλωση ήταν και επίδειξη πλούτου.Αν ήθελαν τα χρήματα που ξόδεψαν για την εμφάνιση να τα έδιναν σε κάποιο σύλλογο καρκινοπαθών να πάρουν καμιά περούκα δωρεάν.Αν νομίζουν αυτές οι κυρίες ότι προσφέρουν έργο λυπάμαι

 5. Πολύς λόγος έγινε για τις ενέργειες της αντικαρκινικης εταιρίας στα Τρίκαλα.
  Ποια Γκαλά; ποιες προσωπικότητες; ποια γεγονότα; Απλες συνηθειες της ψωροεπαρχιας. Αν εξαιρεθουν 5 με 10 παρευρισκομενοι άξιοι πολίτες οι υπόλοιποι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα. Απλά πηγαίνουν εκεί που πηγαίνουν και οι άλλοι, οι δήθεν υψηλή κοινωνία μήπως γίνουν κι αυτοί αριστοκράτες. Άλλοι που γλύφουν γενικώς, υπουργούς, δημάρχους και όποιον θεωρούν ανώτερο από το εαυτό τους, άλλοι που είναι ” καψούλια” και πολλά πολλά “ψωνια” να τους δείξει ο φακός. Όσο για το ντύσιμο τους, οι περισσότεροι σκέτη αναγούλα. Τόσο κιτσ και κακογουστιά δεν υπάρχει…
  Αν τους ρωτήσεις τι είναι ο καρκίνος θα σου λένε για τα ζώδια, αν τους μιλήσεις για την πρόληψη του παχέος εντέρου θα σε κοιτάνε με το βλεμμα της αγελάδας.
  Αφαν κατε ( enfant gate) 4ης διαλογής.
  Πολύς λόγος για το τίποτα, μάλλον κατι χειρότερο γιατί το τίποτα, το μηδέν έχει την αξία του. Πολύς λόγος λοιπόν για κάτι χωρίς αξία.
  Αφηστε τα πράγματα όπως είναι. Οποίος θέλει πάει, οποίος δεν θέλει δεν πάει. Γιατί και κάποιοι πρέπει να πηγαινουν ωστε να ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι που δεν έχουν ανάγκη κανέναν, δεν χρωστάνε σε κανέναν, που έχουν την ελευθερια των επιλογών ζωης, χωρίς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και φιμωτρα.

 6. Ίσως, θιγμένη galistria του χρόνου αντί να αγοράσετε καινούρια ρούχα, στολίδια,ιαλουρονικα οξέα, υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπισμού να συγκεντρωσετε αυτό το ποσό και να το διαθέσετε στους καταπονημένους συνανθρώπους μας ενημερώνοντας και όλους τους υπόλοιπους agalistous για την περίφημη αυτήν πράξη σας έτσι πετυχαίνουμε και μείωση του διοξειδίου του άνθρακα για το καλό του πλανήτη, πολύ λιγότερα έξοδα και φυσικά λιγότερο μπόουλινγκ σχετικά με το gala σας….

 7. Κατ’ αρχάς τα αρνητικά σχόλια αυτή την φορά ήρθαν και έδεσαν και με τα ΑΡΝΗΤΙΚΆ των προηγουμένων ετών,που μου κάνει εντύπωση ότι δεν τα γνωρίζετε ή τα αγνοείτε, γιατί ο κόσμος μπάφιασε από “ανιαρές ” φιγούρες και μάλιστα τέτοιους καιρούς που η ΕΝΣΥΝΕΊΔΗΣΗ θα έπρεπε να υπάρχει στο ΈΠΑΚΡΟ. Κατά δεύτερον η επίσημη μετάφραση της λέξης gala είναι ” εορταστική, επίσημη εκδήλωση “. ….. Να ξέρετε ότι ο ΚΑΡΚΊΝΟΣ ΠΟΝΆΕΙ ΠΟΛΎ ΠΟΛΎ ΚΑΙ ΣΕ ΣΗΜΑΔΕΎΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΉ ΨΥΧΙΚΆ και ΣΩΜΑΤΙΚΆ. Λίγος ΣΕΒΑΣΜΌΣ δεν βλάπτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης