"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Γιατί αυτή η μεροληπτική στάση;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Aris fanostatis
Αγαπητή ΤΡΙΚΚΗ pres,

Χαιρόμαστε που προβάλλετε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που γίνονται στα Τρίκαλα για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη.
Εκδηλώσεις οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν 70 χρόνια τώρα.
Με την ευκαιρία θέλουμε να υπενθυμίσουμε την πρωτοβουλία την οποία πήραμε πέρυσι το φθινόπωρο, να συλλέξουμε και να καταθέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων εκατοντάδες υπογραφές με το αίτημα να μετονομαστεί κεντρική οδός του Δήμου σε οδό «Άρη Βελουχιώτη», να μεταφερθεί ο φανοστάτης από το βυζαντινό φρούριο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και να τοποθετηθεί στη βάση η οποία υπάρχει ακόμα, και να υψωθεί προτομή ή ενθυμητική πλάκα που να αναφέρεται στο ιστορικό γεγονός (στο γεγονός ότι εκεί κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα) και στον σημαντικό ρόλο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της χώρας από τους φασίστες-κατακτητές και στον αγώνα του λαού για να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

Η πρωτοβουλία μας αυτή αποτέλεσε την αφορμή και έδωσε το έναυσμα για να δημιουργηθούν και άλλες πρωτοβουλίες και κινήσεις για να τιμηθεί ο Άρης στα Τρίκαλα, να προγραμματιστούν και να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Πράγμα για το οποίο φυσικά χαιρόμαστε.
Θέλουμε όμως με αυτή την επιστολή να διαμαρτυρηθούμε σε εσάς, διότι με ανυπόγραφο ρεπορτάζ με τίτλο «Με τοποθέτησης αναμνηστικής πλακέτας η δεύτερη εκδήλωση για τον Άρη στα Τρίκαλα» παίρνετε θέση σχετικά με αυτή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και κρίνετε ως θετική ενέργεια την τοποθέτηση πλακέτας στη βάση του φανοστάτη στον οποίο κρεμάστηκαν τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα και ταυτόχρονα κρίνετε και χρεώνετε άδικα ευθύνες σε μέλος της επιτροπής μας επειδή διαμαρτυρήθηκε για την τοποθέτηση πλακέτας στο συγκεκριμένο ιστορικό σημείο, στη βάση του φανοστάτη, ο οποίος τόνισε ότι: «…Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο προβοκατόρικο εν` όψει της συζήτησης για την επιστροφή του φανοστάτη και την ονοματοδοσία στο δημοτικό συμβούλιο σε λίγες ημέρες. Στη βάση του ιστορικού φανοστάτη δεν μπορεί να κάνει ο καθένας που περνά ό,τι θέλει, να χτίζει, να βάφει αυθαίρετα και χωρίς ευθύνη απέναντι στην ιστορική μνήμη.

Ο Άρης πρέπει να τιμηθεί συλλογικά και να του αποδοθεί η δέουσα ιστορική τιμή. Η ενθυματική πλάκα θα μπει πάνω στο φανοστάτη όταν τοποθετηθεί στη θέση που ιστορικά αρμόζει και όχι κατάχαμα…»
Εσείς παίρνεται αρνητική θέση πάνω σε αυτή την τοποθέτηση και γράφεται συγκεκριμένα: «…Βέβαια στα Τρίκαλα την άλλη μέρα, ασκήθηκε κριτική από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, για το ότι τοποθετήθηκε η αναμνηστική αυτή πλάκα, θεωρώντας ότι για κάποιον λόγο πρέπει να μεταφερθεί στο σημείο ένας φανοστάτης που χωρίς καμία απολύτως απόδειξη –έχει αποδειχθεί ήδη το αντίθετο από την κ. Μαρούλα Κλιάφα – θεωρείται ότι είναι ο φανοστάτης στον οποίο κρέμασαν τα δυο κεφάλια. Κυρίως, όμως, ενόχλησε το ότι δεν υπήρξε αναμονή για υλοποίηση της απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων, να τοποθετηθεί πλάκα από τον Δήμο (η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται).

Αλλά το θέμα είναι μάλλον πολιτικό και αφορά το ότι δεν ανέμεναν να γίνει κάτι που…. δεν ανέμεναν. Προβάλλεται η άποψη ότι βασικά, μπορεί να είναι μέχρι και προβοκατόρικη ενέργεια, εν όψει συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν πρέπει να είναι… κάτω η πλάκα και ότι δεν μπορεί ο καθένας να χτίζει ό,τι θέλει.»
Αλήθεια, θεωρείτε ότι δεν μας πέρασε από το μυαλό να υψώσουμε εμείς μια τέτοια ή διαφορετική πλακέτα; Φυσικά και το σκεφθήκαμε!

Απορρίψαμε όμως μια τέτοια ιδέα και ενέργεια διότι έχουμε την βαθειά πεποίθηση ότι ο Άρης και ο Τζαβέλας ανήκουν σε όλο το λαό και δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός συγκεκριμένου ατόμου ή κάποιας οργάνωσης!
Όπως δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός και το ιστορικό μνημείο, η βάση του φανοστάτη. Και μόνο άνθρωποι που έχουν βαθειά ριζωμένη μέσα τους την ιδέα της ιδιοκτησίας, αστοί και μικροαστοί, μπορούν να συμπεριφέρονται με τέτοια λογική στα μνημεία που αποτελούν κοινό κτήμα του λαού και να οικειοποιούνται τους αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Όσο μας αφορά, σεβαστήκαμε το ιστορικό μνημείο, πληρώσαμε και φτιάξαμε σε μουσαμά την εικόνα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και κατόπιν το διπλώσαμε και το πήραμε μαζί μας για να αφήσουμε το χώρο ελεύθερο και το μνημείο ανέπαφο, για κάθε συλλογικότητα, ή πρόσωπο, που επιθυμεί να τιμήσει τον Άρη!

Πράγμα που δεν έκαναν αυτοί τους οποίους υπερασπίζεστε!
Όσον αφορά δε στην κατηγορία που μας απευθύνετε, ότι δηλαδή θεωρούμε, αυθαίρετα, ότι ο φανοστάτης που βρίσκεται στο βυζαντινό φρούριο είναι ο ίδιος με αυτόν στον οποίο κρεμάστηκαν τα κεφάλια των αγωνιστών, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η κατηγορία αυτή βαραίνει αυτούς που υπερασπίζεστε. Και αν ανατρέξετε στην ανακοίνωσή τους για την εν λόγω εκδήλωσή τους, θα το διαπιστώσετε πολύ εύκολα.

Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες διότι παραπληροφόρησαν τους επισκέπτες που ήρθαν από αλλού, τους οποίους ξενάγησαν στο φρούριο της πόλης και τους έδειξαν τους δύο φανοστάτες που βρίσκονται εκεί λέγοντάς τους ότι σε έναν από αυτούς ήταν κρεμασμένα τα κεφάλια των δύο αγωνιστών (!!!!) ενώ είναι γνωστό και το οποίο και εμείς αναγνωρίζουμε πλέον ότι οι δύο φανοστάτες που έχουν εγκατασταθεί στο βυζαντινό κάστρο είναι πανομοιότυποι με αυτούς της πλατείας, πλην όμως διαφορετικοί, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι φανοστάτες της πλατείας Ρήγα Φεραίου κατεδαφίστηκαν για «ευνόητους», για την άρχουσα τάξη της πόλης, λόγους.

Πρέπει επίσης να σας ενημερώσουμε και να σας πληροφορήσουμε ότι, δεν υπάρχει από εμάς κάποια αναμονή για «υλοποίηση της απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων, να τοποθετηθεί πλάκα από τον Δήμο», όπως λανθασμένα εσείς γράφετε, για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοια απόφαση δεν υπάρχει! Αντίθετα, η Δημοτική κοινότητα αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, αρνητικά στο αίτημά μας, όπως επίσης και η επιτροπή ονοματοθεσίας που ελέγχεται από τη δημοτική πλειοψηφία.

Γεγονός όμως είναι ότι άμεσα το θέμα της τοποθέτησης του φανοστάτη και της ονοματοδοσίας θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά ενέργειες σαν την τοποθέτηση της εν λόγω πλάκας αν μη τι άλλο δεν διευκολύνουν την προσπάθειά μας.
«Και ο νοών νοείτω.»

Τέλος, σας καλούμε να αποκαταστήσετε στις πραγματικές διαστάσεις τους τα γεγονότα και να συνεχίσετε να προβάλετε τις εκδηλώσεις απόδοσης ιστορικής τιμής και μνήμης στον Άρη Βελουχιώτη και την παλλαϊκή συγκέντρωση-εκδήλωση τιμής που θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιούνη στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Επιτροπή Τρικαλινών για την απόδοση τιμής στον Άρη Βελουχιώτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης