"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27.7 C
Trikala

Γιατί βάζουν τα παιδιά τους σε σαπιοκάραβα και τα πνίγουν; Δέκα ερωταπαντήσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γιατί βάζουν τα παιδιά τους σε σαπιοκάραβα και τα πνίγουν;

Το ίδιο ερώτημα έκαναν και για τους γονείς που επιχειρούσαν με τα παιδιά τους να περάσουν παράνομα το Τείχος του Βερολίνου μέχρι το 1989. Είναι πρόσφυγες: παίρνουν όλα τα ρίσκα γιατί είναι πρακτικά μελλοθάνατοι στις χώρες τους και θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν.

2. Γιατί δεν περνάνε νόμιμα από τη στεριά και γίνονται θύματα των διακινητών;

Γιατί η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «ασφαλή χώρα», γιατί είναι σχεδόν αδύνατη η νόμιμη διάσχιση των χερσαίων συνόρων από πρόσφυγες του Νότου (φράκτες στα σύνορα).

3. Είναι σχέδιο της Τουρκίας να στέλνει μουσουλμάνους στην Ευρώπη;

leibadaarh
Νικόλ Λειβαδάρη

Το καθεστώς του Ερντογάν και τα οικονομικά συμφέροντα που το στηρίζουν επωφελούνται από την αύξηση προσφύγων στην Τουρκία: έχουν εργατικό δυναμικό που δουλεύει σε συνθήκες σκλαβιάς και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΕ ως «η χώρα που προστατεύει την Ευρώπη από τους πρόσφυγες». Το καθεστώς Ερντογάν διακαώς επιδιώκει να κρατήσει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες, όχι να τους στείλει στην ΕΕ. Οι «εισβολείς στον Έβρο» είναι η κατάλληλη σκηνοθεσία του καθεστώτος Ερντογάν για να φοβίσει τους πολίτες της ΕΕ και να εξασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση.

4. Αν αυτά ισχύουν για την Τουρκία, γιατί περνάνε βάρκες και καράβια;

Γιατί πολλές βάρκες ξεκινούν απευθείας από τις αφρικανικές ακτές και γιατί οι απελπισμένοι βρίσκουν πάντα τρόπους να ξεφύγουν ακόμα και από τα πιο αυστηρά ελεγχόμενα σύνορα.

5. Και αν αφήνουμε να έρχονται στην Ευρώπη, δεν θα γεμίσουμε «λάθρο»;

Εδώ και τριάντα χρόνια ακούμε για «μιλιούνια λαθρομετανάστες» που μπαίνουν στην Ευρώπη. Καμία απογραφή δεν εντοπίζει μιλιούνια, ούτε οι επίσημες, ούτε αυτές που γίνονται από ερευνητικές ομάδες στο πεδίο. Το ποσοστό των αλλοδαπών στις χώρες της ΕΕ ανέρχονταν το 2021 στο αμελητέο 5,2% του συνολικού πληθυσμού (βλ. Εuropean Commission. 2021. Atlas of Migration) συμπεριλαμβανομένων Ελβετών, Αμερικανών, Καναδών, Νορβηγών κ.α. Άρα, το ποσοστό όσων ήρθαν από χώρες του Νότου είναι μικρότερο και από το 5,2% του πληθυσμού της ΕΕ. Με εξαίρεση το 2015, όταν άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, και τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, ποτέ δεν μας ήρθαν μιλιούνια. Και δεν θα έρθουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων προτιμά χώρες άμεσα γειτονικές με την πατρίδα τους. Για αυτό και οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

6. Γιατί εγώ βλέπω χιλιάδες Αφρικανούς στη γειτονιά μου;

Για τον ίδιο λόγο που αν κάποιος πάει στην Αστόρια στη Νέα Υόρκη θα νομίσει ότι οι μισοί Αμερικανοί είναι ελληνικής καταγωγής… Οι μετανάστες δημιουργούν τις δικές τους χωρικές εστίες στις πόλεις και έτσι αυξάνεται η δημόσια θεατότητά τους. Τους βλέπουμε σε συγκεκριμένες γειτονιές.

7. Και αν τους αφήσουμε να έρχονται δεν θα μας πάρουν τις δουλειές; Θα τους πληρώνουμε για να κάθονται ενώ εμείς έχουμε δικές μας ανάγκες;

Παντού στον κόσμο οι μετανάστες και πρόσφυγες δημιουργούν τα δικά τους οικονομικά δίκτυα, δημιουργούν δικές τους δουλειές, βασικά αναλαμβάνουν τις δουλειές που οι ντόπιοι αρνούνται. Το είδαμε στην Ελλάδα σε κλάδους όπως η κτηνοτροφία στη δεκαετία του 1990 με τους Αλβανούς. Το βλέπουμε τώρα στο γεωργικό τομέα όπου έχουμε τεράστιες ελλείψεις εργατών στη συγκομιδή των προϊόντων λόγω μείωσης των μεταναστών. Πάντα στην ιστορία η μετανάστευση συνέβαλε σε ανάπτυξη που ωφέλησε μετανάστες και ντόπιους. Χωρίς την αύξηση του μεταναστευτικού πληθυσμού τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης και οι οικονομίες της ΕΕ θα καταρρεύσουν.

8. Και αν τους αφήσουμε να έρθουν δεν θα γεμίσουμε εγκληματίες;

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η εγκληματικότητα των μεταναστών και προσφύγων είναι μικρότερη από την εγκληματικότητα των ντόπιων. Απλά και μόνο γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν την παρουσία τους στην Ευρώπη. Το είδος της εγκληματικότητας που υπάρχει σε αυτούς τους πληθυσμούς αφορά κυρίως λιανικό λαθρεμπόριο που ελέγχεται από ντόπιους. Υπάρχουν και μετανάστες που διαπράττουν βαριά εγκλήματα. Η εγκληματικότητα των μεταναστών και των προσφύγων έχει μεγαλύτερη θεατότητα στα ΜΜΕ («ο Αλβανός κλέφτης») και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις.

9. Τι να πούμε σε όποιους υποστηρίζουν ότι δεν τους θέλουν επειδή είναι «μαύροι», «βρώμικοι», μουσουλμάνοι κλπ.;

Όποτε στην ιστορία κυριάρχησε η απέχθεια για τον διαφορετικό, η κατάληξη ήταν ίδια: θανατικό για όλους. Όσοι σήμερα αδιαφορούν για τις ζωές των «λάθρο» προετοιμάζουν το έδαφος απαξίωσης των δικών τους ζωών στα νοσοκομεία (διαλογή ασθενών), στα σχολεία (διαλογή «άριστων» και «μέτριων» μαθητών), στις δουλειές («αξιολόγηση» και απολύσεις), στην κατοικία (πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών «κακοπληρωτών»), στις έμφυλες σχέσεις (δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου), στον κοινωνικό ρατσισμό (δολοφονίες ανήλικων Ρομά), στην οπαδική βία (δολοφονία Άλκη Καμπανού) κλπ. Όσο συνηθίζουμε στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής – («σκατοψυχιά» στο δημώδες λεξιλόγιο) υπονομεύουμε τις δικές μας ζωές («πυροβολούμε τα πόδια μας» στο δημώδες λεξιλόγιο).

10. Και ποια είναι η λύση;

Να συμβάλει ο πλούσιος Βορράς στο να σταματήσουν οι πόλεμοι, τα αυταρχικά καθεστώτα, οι περιβαλλοντικές καταστροφές και η νεο-αποικιοκρατική εκμετάλλευση στον φτωχό Νότο. Μέχρι αυτό να επιτευχθεί, το εύκολο είναι να δημιουργηθούν νόμιμες πύλες μετανάστευσης προς την ΕΕ που θα ακυρώσουν τους διακινητές, να γίνει κατανομή του μεταναστευτικού πληθυσμού στις χώρες της ΕΕ ανάλογα με τις αναπτυξιακές τους ανάγκες και να ενισχυθεί η κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης