Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο λαός; Reviewed by Momizat on . Σε κάθε κοινωνική συνάντηση, αφού περιγραφεί η τραγική μας κατάσταση, τίθεται συνεχώς τα ερωτήματα: "Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος"; "Ο Λαός είναι ανίκανος να Σε κάθε κοινωνική συνάντηση, αφού περιγραφεί η τραγική μας κατάσταση, τίθεται συνεχώς τα ερωτήματα: "Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος"; "Ο Λαός είναι ανίκανος να Rating: 0

Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο λαός;

Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο λαός;

Σε κάθε κοινωνική συνάντηση, αφού περιγραφεί η τραγική μας κατάσταση, τίθεται συνεχώς τα ερωτήματα:

Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος;

Ο Λαός είναι ανίκανος να ξεσηκωθεί;

Γιατί επιτέλους δεν επαναστατεί ο λαός;

“ο κόμπος έφτασε στο χτένι”;

“τι πρέπει να γίνει για να ξεσηκωθεί ο κόσμος, τελικά;”

 

Μία πρώτη διαπίστωση στο ερώτημα περί μη ξεσηκωμού είναι πολύ απλή και φανερή: ο κόσμος είναι φοβισμένος.

Σε περιόδους έκρηξης της φτώχειας και της ανεργίας, οι πολίτες τρέμουν καθώς νοιώθουν ανασφάλεια  και βλέπουν να εξανεμίζονται γρήγορα  τα όποια χρημάτων έχουν. Όταν αυτός ο φόβος κυριαρχήσει  στο λαό , τότε όποια μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό αλλά με μια κρυφή ελπίδα πως τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Έτσι, από την στιγμή που η σύνδεση της εκταμίευσης των “δόσεων” και των υποτιθέμενων οι επενδύσεων από το Κατάρ, τη Ρωσία την Κίνα κλπ θα δώσουν την λύση στη κρίση, ο λαός  έδειξε  έτοιμος πλέον να δεχτεί τον  ορυμαγδό των μέτρων, με την σκέψη ότι είναι τα τελευταία και θα του “ βγουν σε καλό.”

Η εξουσία φυσικά  γνωρίζει ότι ένας φοβισμένος λαός δεν ξεσηκώνεται ποτέ, έτσι κάνει ό,τι μπορεί για να τον εκφοβίζει περισσότερο με την βοήθεια βέβαια των ΜΜΕ(Θεέ μου τι τρομολαγνεία βλέπουμε  καθημερινά…).
Ένας λαός λοιπόν  σε κατάσταση σοκ, ο οποίος έχει βυθισθεί  στον φόβο και ζει με την ελπίδα πως η κάθε κατραπακιά που δέχεται θα είναι η τελευταία πως να ξεσηκωθεί αποτελεσματικά ;   Όπως ξεσηκώθηκε πριν ενάμιση χρόνο που είχαν βουλιάξει οι πλατείες με απλούς πολίτες όπου, μούντζωναν, πετούσαν ντομάτες κι αβγά, απειλούσαν θεούς και δαίμονες και φώναζαν “η χούντα δεν τελείωσε το ’73” και “να καεί να καεί το ………. η Βουλή”. Ήταν το περίφημο “κίνημα των αγαναχτισμένων” . Το ξεχάσαμε κιόλας (όπως και το κίνημα “Δεν πληρώνω” κλπ). Γιατί δεν έφεραν αποτέλεσμα ; Τι φταίει;

Ας σκεφτούμε όμως ,με μαθηματικό πλέον τρόπο, γιατί , εκτός του φόβου , δεν αντιδρά ο κοσμάκης;

1ο Ερώτημα: Ποιο όραμα και ποια ιδεολογία σήμερα υπάρχει; Οι γνωστές ιδεολογίες όπως ο καπιταλισμός, ο κομμουνισμός, ο σοσιαλισμός, ο φιλελευθερισμός ή ο νεοφιλελευθερισμός μπορούν να εμπνεύσουν;

2ο Ερώτημα:  Ποιος Ηγέτης ή Ηγετική Ομάδα ή επαναστατική ομάδα υπάρχει που να εκφράσει την κοινή βούληση όλων μας που είναι μόνο μία: να πάψει πλέον να μας τυραννά  αυτός ο εφιάλτης που ζούμε ;

3ο Ερώτημα:   Υπάρξει προοπτική βελτίωσης της παρούσας θέσης; Πιστεύει κανείς σε καλλίτερες μέρες ή ρωτάμε μόνο αν φθάσαμε η όχι στον πάτο; Η μόνη μας ελπίδα , δυστυχώς , είναι ότι θα σταματήσει ο κατήφορος όταν ¨πιάσουμε πάτο¨.

4ο Ερώτημα:   Υπάρχει συγκεκριμένος και ορατός εχθρός; Κανένας λαός δεν ξεσηκώθηκε  ποτέ με αντίπαλο τον κανένα ή έναν αόρατο εχθρό (π.χ. παγκοσμιοποίηση, αγορές, δανειστές κ.λ.π.) που δεν μπορεί να τον δει. Ξεσηκώθηκαν λαοί μόνο όταν είχαν  ορατό εθνικό ή ταξικό εχθρό.

Ανησυχητική  πολύ η παρούσα κατάσταση   αφού είναι ιστορικά και μαθηματικά δεδομένο το αξίωμα:  ένας λαός ή αντιδρά και  επαναστατεί σε μεγάλες κρίσεις  ή διαφορετικά αφανίζεται χωρίς να καταλάβει.( Να μην ξεχνάμε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε το 30% του ΑΕΠ και η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, αγγίζοντας στο 28%, ενώ οι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ δεν θα ξεπερνούσε το 14% μήπως αφανιζόμαστε και δεν το πήραμε χαμπάρι;)

Ο κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο Έλληνας με τη διεθνή ακαδημαϊκή, καθηγητική και επιστημονική καριέρα υποστηρίζει: «Οι Έλληνες έχουν χάσει εντελώς το ηθικό τους, την ψυχολογία τους και γενικά βρίσκονται σε κρίση αξιών. Γι’ αυτό φρόντισαν άλλοι, τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο λαός δεν είναι μονιασμένος, δεν αντιδρά στις καρπαζιές που δέχεται καθημερινά. Το ’40 μπορεί να πεινούσε ο Ελληνικός λαός αλλά έγραψε ιστορία. Σήμερα; Σήμερα ανέχεται τους Έλληνες πολιτικούς, σε ρόλο υποτακτικών των ξένων δανειστών, να τον εξοντώνουν με απάνθρωπα μέτρα. Και να το παίζουν και…πατριώτες.»

 

Μπορεί να γίνει λοιπόν κάτι;

Ας δούμε , με ελπίδα , τα εξής:

i). «Θα ‘ρθει μέρα, που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης, θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους, που οι πολλοί, μη κατέχοντες, θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει την ζωή των ολίγων κατεχόντων, κόλαση…». Αυτά τα είπε κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης . Μήπως κάτι ήξερε για το τι μπορεί να φοβούνται οι αγορές και οι δανειστές μας;

 

ii). «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπεσε παταγωδώς έξω στην περίπτωση της Ελλάδας». Αυτά τα είπε  πριν λίγο καιρό ο Π.Ρουμελιώτης ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Τώρα το αποδέχεται και το ΔΝΤ. Δείτε το σε συνδυασμό με τα  αμέσως παραπάνω .

 

iii). ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 20ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Στην χρεοκοπημένη, λόγω τραπεζών και εκεί, Ισλανδία ο λαός της όταν το κρότος χρεοκόπησε εξαιτίας της πτώχευσης των Τραπεζών της, οι πολίτες της χώρας δεν αρκέσθηκαν να διαμαρτύρονται, να βρίζουν ή να χειρονομούν εναντίον της κυβέρνησης. Απαίτησαν, και το πέτυχαν, την διενέργεια δημοσίου διαλόγου  για τα αίτια της χρεοκοπίας, με στόχο την εξυγίανση και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας μέσω της θέσπισης νέου Συντάγματος, το οποίο δεν θα ήταν Σύνταγμα εκ των άνω αλλά από την βάση, δηλαδή από το λαό. Απαίτησαν επίσης και την δίκαιη  τιμωρία των υπαιτίων της χρεοκοπίας και το πέτυχαν.

Έτσι εξελέγη 25μελές Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο ανέλαβε την σύνταξη σχεδίου νέου Συντάγματος κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης.

Στη δημόσια διαβούλευση συμμετείχε ενεργά μέσω του διαδικτύου μεγάλο μέρος των πολιτών και διαμορφώθηκε το σχέδιο Συντάγματος που τέθηκε σε συνταγματικό δημοψήφισμα , με σκοπό κατόπιν (και ανάλογα με το αποτέλεσμα) να τεθεί υπό την κρίση της βουλής , όπως προβλέπει το ισλανδικό Σύνταγμα. Το δημοψήφισμα διεξήχθη , στις 20 Οκτωβρίου 2012. Οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν εάν εγκρίνουν κάποιες από τις εξής 6 προτάσεις που περιλαμβάνονται σε ένα νέο σχέδιο Συντάγματος που εκπονήθηκε από το Ισλανδικό Συνταγματικό Συμβούλιο:

  1. Θέλετε οι προτάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου να αποτελέσουν την βάση ενός νέου σχεδίου Συντάγματος;
  2. Στο νέο Σύνταγμα, θέλετε οι φυσικοί πόροι που δεν ανήκουν σε ιδιώτες να κηρυχθούν εθνική περιουσία;
  3. Θα θέλατε να δείτε διατάξεις του νέου Συντάγματος που να αφορούν την ιδρυθείσα (εθνική) εκκλησία στην Ισλανδία;
  4. Θα θέλατε να δείτε μια διάταξη στο νέο Σύνταγμα που να επιτρέπει την εκλογή συγκεκριμένων ατόμων στην βουλή (Althingi) περισσότερο από ό, τι συμβαίνει σήμερα;
  5. Θα θέλατε να δείτε μια διάταξη το νέο Σύνταγμα , η οποία θα παρέχει την ίδια βαρύτητα ψήφου σε όλα τα μέρη της χώρας;
  6. Θα θέλατε να δείτε μια διάταξη στο νέο Σύνταγμα που θα δηλώνει ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εκλογικού σώματος είναι σε θέση να απαιτεί την διενέργεια δημοψηφίσματος; Υπερψηφίστηκαν και τα έξη σημεία.

Ακούσατε τίποτα για το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ισλανδία; . Προφανέστατα τα μεγάλα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους δεν νοιώθουν ιδιαίτερα ευχάριστα με τέτοιου είδους πρακτικές. Πρέπει πάση θυσία οι πολίτες να μείνουν στο «δεν γίνεται τίποτα» Στην Ισλανδία διδάχθηκε όλος ο κόσμος ότι οι πολίτες μπορούν να αντιδράσουν χωρίς κορώνες , χωρίς να καούν κάδοι ή να ξηλωθούν πεζοδρόμια. Οι αντιδράσεις τέτοιου τύπου ( δηλ πόλωση, φωνασκίες ,φθορές περιουσιών κλπ) συντηρούν την παρούσα κατάσταση.

ΟΙ  ΑΝΤΊΔΡΑΣΗ ΟΜΩΣ, ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ, ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ  ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΟΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ , ΟΠΩΣ ΕΔΩ, ΣΑΘΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΟ.

Οι πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές διενεργήθηκαν στις 27 Απριλίου 2013 και είχαν ως αποτέλεσμα τη δεινή ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού εξαιτίας της υποτέλειας που έδειξαν στις επιταγές της ΕΕ και της Αγγλίας .

Το ζήτημα της ικανότητας του λαού να ξεσηκωθεί  μαζικά με διαδικασίες , με στόχους και αποφασιστικά, είναι πολύπλευρο αλλά εφικτό.

ΜΑΛΕΚΑΣ ΒΑΙΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή