Γιατί η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα Reviewed by Momizat on . Πριν λίγες μέρες αποχαιρέτησα έναν πρώτο μου ξάδερφο, κάτοχο διδακτορικού, ο οποίος έφυγε για δουλειά στη Νορβηγία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδα και άλλους Πριν λίγες μέρες αποχαιρέτησα έναν πρώτο μου ξάδερφο, κάτοχο διδακτορικού, ο οποίος έφυγε για δουλειά στη Νορβηγία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδα και άλλους Rating: 0

Γιατί η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα

Γιατί η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα

Πριν λίγες μέρες αποχαιρέτησα έναν πρώτο μου ξάδερφο, κάτοχο διδακτορικού, ο οποίος έφυγε για δουλειά στη Νορβηγία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδα και άλλους πολλούς να φεύγουν, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και ανειδίκευτοι εργάτες, στην πλειοψηφία τους νέοι, στην πιο παραγωγική τους ηλικία.

Είδα όμως πολύ περισσότερους, σχεδόν όλους αυτούς που μένουν, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, επαγγελμάτων και κοινωνικών ομάδων, έναν ολόκληρο λαό, να βαυκαλίζεται από τα δυο μεγάλα κόμματα καθώς εναλλάσονται στην εξουσία, να απαξιώνεται και να ταπεινώνεται από τους ευρωπαίους εταίρους του, να εγκαταλείπεται από αυτούς που θα έπρεπε να τον προστατεύουν, να θυσιάζεται στο βωμό μιας εικονικής ανάπτυξης, να προβληματίζεται για το μέλλον των παιδιών του και να μαραζώνει αβοήθητος.

Επίσης, είδα άσπονδους φίλους να συγκυβερνούν ξεπουλώντας τη χώρα, παρατάξεις με αντίθετες ιδεολογίες και δόγματα να συμμαχούν, βουλευτές να αλλάζουν κόμματα σαν καφενεία, πολιτικούς να γλείφουν εκεί που έφτυναν, υπουργούς εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα να κυκλοφορούν ελεύθεροι και βουλευτές να φυλακίζονται χωρίς δίκη, σαν πολιτικοί κρατούμενοι.

Ακόμα, είδα «τσουκνίδες» να μεταμφιέζονται σε «ελιές» υποσχόμενες καρπούς, υπηρέτες της προπαγάνδας και φερέφωνα των ιδιωτικών καναλιών και των μεγαλοσυμφερόντων να δημιουργούν «ποτάμια» πολιτικού αντιπερισπασμού προς όφελος του δικομματισμού και τέλος, είδα διάφορους αυτόκλητους επίδοξους σωτήρες, με ζοφερό παρελθόν, να ερίζουν για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό που, προς μεγάλη μου απογοήτευση, δεν είδα ακόμα είναι το λαό να αντιδράει.

Οι επερχόμενες εκλογές δύνανται να αποτελέσουν το εφαλτήριο μιας κοινωνικής επανάστασης και παρ’ ότι δε διεξάγονται σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, αδιαμφισβήτητα θα καταγράψουν τάσεις, θα στείλουν μηνύματα, θα γκρεμίσουν παραδοσιακές πολιτικές παρατάξεις και ενδεχομένως θα αναδείξουν καινούριες δυνάμεις, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν την ευκαιρία για το λαό να απογαλακτιστεί από διηνεκείς κομματικούς δεσμούς, να εγκαταλείψει το φανατισμό, να απεξαρτηθεί από τις χρόνιες πελατιακές σχέσεις και τη ρουσφετολογία και να αποτινάξει το ζυγό της οικογενειοκρατίας που καταδυναστεύει τη χώρα εξ οφικίου.

Διότι, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, οι πρωταγωνιστές πρέπει να είναι τα πρόσωπα. Πρόσωπα ευρείας αποδοχής, που να εμπνέουν με το ήθος και την ακεραιότητά τους, απαλαγμένα από κομματικά στεγανά, γαλουχημένα με το πνεύμα και την ιδιοσυγκρασία της περιοχής, γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων, ικανά να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών και πρόθυμα να βάλουν πλάτη για τον τόπο.

Οι συνθήκες και οι καταστάσεις που βιώνει η χώρα από την εφαρμογή των μνημονίων, επιτάσσουν μια εθνική λαϊκή συσπείρωση. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, ίσως και ζήτημα επιβίωσης, οι πολίτες να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο της μισαλλοδοξίας και να ενεργήσουν με γνώμονα το κοινό όφελος, παραμερίζοντας τα προσωπικά μικροσυμφέροντα, κάνοντας την αρχή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται θάρρος και αποφασιστηκότητα όμοια με αυτή που επιδεικνύει ένα νήπιο στην προσπάθεια να κάνει τα πρώτα του βήματα, εγκαταλείποντας την ασφάλεια της περπατούρας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός ψυχολόγος Rollo May, «το αντίθετο του θάρρους στην κοινωνία μας δεν είναι η δειλία, είναι το βόλεμα».

Η ψήφος είναι επιλογή προσωπική, όμως οι συνέπειές της είναι για όλους. Σύμφωνα με τον Αβράαμ Λινκολν: «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.

 

Βασίλης Ντόβας

Ειδικός Marketing – Στέλεχος φαρμακοβιομηχανίας

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος «Τρίκαλα Συμπολιτεία»

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας