"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

32.8 C
Trikala

Γιατί να επιλέξω το 4ο Πειραματικο Λύκειο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» για το σχ. έτος 2023-24

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το 4ο Πειραματικό Λύκειο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» συνεχίζει τη λειτουργία του το σχ. έτος 2023-24 παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο νομό Τρικάλων. Όπως είναι γνωστό τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ) στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών και μεθόδων μέσω:

  • της πιλοτικής εφαρμογής νέου εκπαιδευτικού υλικού και διδακτικών εργαλείων
  • της ανάπτυξης ερευνητικών δράσεων
  • της υποστήριξης του πειραματισμού
  • της συνεργασίας με Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.

Σύμφωνα με τους παραπάνω στόχους κατά τη σχολική χρονιά που διανύουμε (2022-23) στο σχολείο μας εκπονήθηκαν και υλοποιήθηκαν σχέδια δράσης για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την εξωστρέφεια του σχολείου. Μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε  διαγωνισμούς (με σημαντικές διακρίσεις), συνέδρια, εκδηλώσεις, διακρατικές συνεργασίες, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα και ποικίλες δραστηριότητες. Λειτούργησαν όμιλοι αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας με θέματα τη ρομποτική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λαϊκή παράδοση, την προφορική ιστορία και την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, στους οποίους πήραν μέρος  μαθητές/τριες και από άλλα σχολεία. Επιπλέον, οργανώθηκαν δειγματικές διδασκαλίες με τη χρήση ΤΠΕ. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και εισηγήσεις επιστημόνων και κορυφαίων στελεχών της αγοράς, συνομίλησαν μαζί τους και δημιούργησαν τη δική τους εικονική επιχείρηση. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν κι άρχισαν να εφαρμόζουν – έχοντας διαρκή υποστήριξη από τους επιμορφωτές – πιλοτικά τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών που έχει εκπονήσει το ΙΕΠ και πρόκειται να εφαρμοστούν στα υπόλοιπα σχολεία την επόμενη διετία.

Επισημαίνεται ότι το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών είναι ίδιο με αυτό των υπόλοιπων Λυκείων της δημόσιας εκπαίδευσης, δηλαδή, οι μαθητές/τριες παρακολουθούν τα ίδια μαθήματα με τους μαθητές/τις μαθήτριες που φοιτούν στα άλλα Γενικά Λύκεια. Μετά τη λήξη του κανονικού ημερήσιου προγράμματος, όσοι μαθητές/τριες το επιθυμούν, μπορούν να πάρουν μέρος σε ομίλους αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας σκοπός των οποίων είναι η αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών σε ποικίλους γνωστικούς τομείς (Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Γλώσσα, Λογοτεχνία, Ξένες Γλώσσες, Θέατρο, Κινηματογράφος, αθλητισμός κ.ά.), η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, καλλιέργεια ενδιαφερόντων και κλίσεων, η δοκιμασία νέων γνωστικών αντικειμένων και διδακτικών πρακτικών, η εισαγωγή στο σχολικό πρόγραμμα νέων γνωστικών αντικειμένων και διδακτικών πρακτικών κ.ά..

Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πειραματικού Λυκείου γίνεται πρώτα –πρώτα με τους μαθητές/ήτριες (που επιθυμούν)  του συνδεδεμένου Πειραματικού του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων και στη συνέχεια πραγματοποιείται η κλήρωση των θέσεων που απομένουν, ώστε να δίνεται συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Δίνεται επίσης η δυνατότητα (20%) εισαγωγής για λόγους συγγένειας με ειδική κλήρωση. Στη Β΄ και τη Γ΄ τάξη, η κλήρωση διενεργείται τον Σεπτέμβριο μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που ενδεχομένως προκύψουν. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στη διαδικασία κλήρωσης, οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση.

Οι αιτήσεις για την Α΄ Τάξη του σχ. έτους 2023-24 συνεχίζονται μέχρι 27 Μαρτίου 2023και ώρα 14:00. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα όπου μπορείτε να υποβάλετε την ηλεκτρονική αίτηση για την εισαγωγή στα: α) Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.), Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) β) Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Σ.) για το σχολικό έτος 2023-2024 μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/ps-peis-es    ακολουθείστε τη διαδρομή: Αρχική / Εκπαίδευση / Εγγραφή σε σχολείο / Εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά σχολεία . Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του σχολείου: https://4lyk-trikal.tri.sch.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης