Γιατί ξεπουλάνε τα πάντα; – Μετά από δυο δεκαετίες ιδιωτικοποιήσεων το δημόσιο χρέος από 127 δις έχει εκτιναχθεί στα 388 δισ. ευρώ! Reviewed by Momizat on . Το δημόσιο χρέος αξιοποιείται ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Υποτίθεται ότι με την ιδιωτικοποίηση, αφενός θα εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία Το δημόσιο χρέος αξιοποιείται ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Υποτίθεται ότι με την ιδιωτικοποίηση, αφενός θα εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία Rating: 0

Γιατί ξεπουλάνε τα πάντα; – Μετά από δυο δεκαετίες ιδιωτικοποιήσεων το δημόσιο χρέος από 127 δις έχει εκτιναχθεί στα 388 δισ. ευρώ!

Γιατί ξεπουλάνε τα πάντα; – Μετά από δυο δεκαετίες ιδιωτικοποιήσεων το δημόσιο χρέος από 127 δις έχει εκτιναχθεί στα 388 δισ. ευρώ!

Το δημόσιο χρέος αξιοποιείται ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Υποτίθεται ότι με την ιδιωτικοποίηση, αφενός θα εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους, αφετέρου το κράτος θα απαλλαγεί από δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Αυτές θα γίνουν πιο… ανταγωνιστικές, θα υπάρξει… ανάπτυξη που θα μοιραστεί σε… όλους. 

Με αυτό τον τρόπο – όπως ισχυρίζονται τα προπαγανδιστικά επιτελεία της εκποίησης – το δημόσιο χρέος θα μειωθεί και μαζί του θα εκλείψουν και τα αίτια της λιτότητας. Μέχρι τότε, όμως, και για όσο θα υπάρχει δημόσιο χρέος, η λιτότητα είναι μια «αναγκαία» πολιτική.

Επομένως – σύμφωνα με την ίδια θεωρία – είναι προς το συμφέρον του λαού που υφίσταται την προ και μετά, την με ή χωρίς Μνημόνια λιτότητα , να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αφού έτσι θα μειωθεί το χρέος και θα πάψει να υφίσταται τη λιτότητα.

Οι ίδιες θεωρίες ξανακούστηκαν. Οι ίδιες θεωρίες ξανακούγονται πάλι.

Η ζωή τι λέει για όλα τα παραπάνω; Η ζωή λέει πως η αλήθεια – θαμμένη βέβαια από εκείνους που κανοναρχούν το δημόσιο λόγο και την ενημέρωση – είναι εντελώς διαφορετική.

Το αποδεικνύουν τα γεγονότα:

Στην Ελλάδα, ειδικά από το 2000 και μετά την είσοδό της χώρας στο ευρώ, έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που άλλοτε βαφτίστηκε «μετοχοποίηση», άλλοτε «αποκρατικοποίηση» κι άλλοτε «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Μετά τα Μνημόνια η ίδια πολιτική ντύθηκε έναν ακόμα ευφημισμό: Την αποκάλεσαν “σωτηρία”…

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που ήταν πάντα πολιτική της εκποίησης, είχαμε τα εξής:

Ξεπουλήθηκαν τα ναυπηγεία. Ξεπουλήθηκε ο ΟΤΕ. Ξεπουλήθηκε ο τραπεζικός τομέας. Ξεπουλήθηκε η «Ολυμπιακή». Ξεπουλήθηκαν από τους οδικούς άξονες μέχρι η διώρυγα της Κορίνθου. Ξεπουλήθηκε η ΕΥΔΑΠ. Ξεπουλήθηκαν τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Ξεπουλήθηκε ο ΟΠΑΠ. Ξεπουλήθηκε η ΔΕΠΑ. Ξεπουλήθηκε η ΕΥΑΘ. Ξεπουλήθηκαν τα λιμάνια. Ξεπουλήθηκε το αεροδρόμιο των Σπάτων. Ξεπουλήθηκαν όλα τα αεροδρόμια. Ξεπουλήθηκαν τα τρένα. Ξεπουλήθηκε η ΔΕΗ. 

Αυτοί – πρώην, νυν και επόμενοι – που προωθούν το ξεπούλημα των πάντων και παρουσιάζουν αυτή την πολιτική ως «ελιξίριο σωτηρίας» θα πρέπει να απαντήσουν:α) Αν όλες αυτές οι εκποιήσεις «αποτρέπουν» την εκτίναξη του δημόσιου χρέους τότε πώς εξηγείται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 127 δισ. ευρώ που ήταν την 1//1/2000, παρά το ξεπούλημα που ήδη έχει συντελεστεί, παρά τις αναδιαρθρώσεις και τα κόντρα «κουρέματα», μετά και από την λαφυραγώγηση της δημόσιας περιουσίας μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ, να έχει εκτιναχτεί στα 388 δισ. ευρώ!!! Να είναι  δηλαδή υπερτριπλάσιο από την εποχή που το κύμα της ιδιωτικοποίησης εκδηλώθηκε ως τσουνάμι του περίφημου «εκσυγχρονισμού» και της μνημονιακής λαίλαπας;

β) Αν η ιδιωτικοποίηση «μειώνει» το χρέος, τότε γιατί, μετά από τόσες ιδιωτικοποιήσεις, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα από τα 60 δισ. ευρώ που χρωστούσαν το 2000 να έχουν φτάσει σήμερα τα χρέη τους προς Εφορία και ΕΦΚΑ να ξεπερνούν τα 146,9 δισ. ευρώ; Δηλαδή το χρέος τους να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί; Αν, δε, στο χρέος αυτό, προστεθούν τα κόκκινα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ, που υπάρχουν είτε στις τράπεζες ή έχουν πωληθεί στα funds, οι συνολικές «κόκκινες» οφειλές ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ, δηλαδή έχουν υπερτραπλασιαστεί μέσα σε δυο δεκαετίες εκποίησης και ιδιωτικοποιήσεων. Εν ολίγοις:

Αν το ξεπούλημα το κάνουν για να μειώσουν τα δημόσια χρέη

(και όχι για να ενισχύσουν την κερδοφορία της ολιγαρχίας, που της παραδίδουν να ξεζουμίζει ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία, διασφαλίζοντας στους κεφαλαιοκράτες ασφαλείς όρους διοχέτευσης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους)

τότε γιατί όσο μεγαλώνει το ξεπούλημα, τόσο μεγαλώνει και το χρέος;!

Αν το ξεπούλημα γίνεται για να έρθει “ανάπτυξη για όλους”, τότε γιατί το μόνο που αναπτύσσεται είναι η φτώχεια, η ανασφάλεια, η μετατροπή των μισθών και των συντάξεων σε φιλοδωρήματα και οι εργασιακές σχέσεις σε σχέσεις ζούγκλας, εκβιασμού, τρομοκρατίας και φεουδαρχικού τύπου εκμετάλλευσης;

Δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος ή τα ελλείμματα.

Αντίθετα:

Οσο περισσότερο ξεπουλούν – στην Ελλάδα, στην ΕΕ, στην Αμερική, στην Γουαδελούπη,  – τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνεται!

Ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο προσφέροντας σίγουρες “επενδύσεις” για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των κεφαλαιοκρατών παραχωρώντας τους τομείς σίγουρους (ενέργεια, νερό, επικοινωνίες, μετακινήσεις, δάση, υγεία κτλ) από άποψη “πελατολογίου” και άρα κερδοφορίας.  

Το δημόσιο χρέος, με ή χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζει να συνιστά «ξεπούλημα του κράτους», να αξιοποιείται ως ένας «από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης» του κεφαλαίου μέσα από την κλοπή του λαού αφού πρόκειται για «το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού» (Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, Α’ τόμος, σελ. 779)

Επομένως, δεν ξεπουλούν λόγω του δημόσιου χρέους. Ξεπουλούν λόγω του ταξικού τους χρέους. Το ίδιο ταξικό χρέος που τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική φροντίδα, εργασιακά δικαιώματα, το ίδιο αυτό ταξικό χρέος τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό και από τη δημόσια περιουσία του.

Νίκος Μπογιόπουλος

Σχόλια (7)

 • Trikalinos

  Xαρακτηριστικό της Ελληνικής κοινωνίας, είναι η πλήρη άγνοια για οικονομικά θέματα…

  Το Κρατικό χρέος αυξάνεται διότι τα δάνεια με τα οποία δημιουργήθηκε είχαν μεγάλα επιτόκια και δεν είχαμε ποτέ ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πλην της περιόδου των Μνημονίων.
  Το χρέος θα αυξανόταν και πιο πολύ, αν δεν σταματούσαν τα ελλείμματα και δεν δανειζόμασταν με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο όπως τώρα. Για αυτό και στα μοντέλα το χρέος θα αυξάνεται, μέχρι να εξοφληθούν τα παλιά ακριβά χρέη, και το ΑΕΠ που θα αυξάνεται θα το κάνει βιώσιμο.

  Καθυστερήσαμε λόγω της καταστροφικής πολιτικής του 2015 και της πανδημίας, αλλά πλέον αν παραμείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης και σε αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις από το εξωτερικό, για να αυξάνεται το ΑΕΠ, θα το αποπληρώσουμε σε βάθος δεκαετιών. Υποθηκεύσαμε το μέλλον των παιδιών μας μεταπολιτευτικά με τους λαϊκιστές.

  Απάντηση
 • Διαβολικα καλος

  Ρε Trikaline ποσα θες να μας τρελλανεις? Τι μας λες δηλαδη..οτι τα μνημονια ηταν καλα τελικα που εκτοξευσαν το χρεος η κακα γιατι αυτος ηταν υποτιθεται ο στοχος??? Και για ποια καταστροφικη πολιτικη του 15 μιλας…οταν το τριτο μνημονιο υπερψηφιστηκε κι απο κεινους που εφεραν τα αλλα δυο!!! Υπαρχουν και καλα και κακα μνημονια?? Ολα μαζι δεν χρεωσαν το ιδιο τον λαο!!! Που μια χαρα ξερει απο οικονομια, οταν καλειται να τα βγαλει περα με κουτσουρεμενο μισθο, να φαει, να ντυθει, να σπουδασει παιδια και να ζησει αξιοπρεπως!!! Μονο που καποιοι του στερησαν αυτο το δικαιωμα της αξιοπρεπειας δηλαδη γιατι εξυπηρετουν μεγαλα συμφεροντα, Ο λαος πληρωσε και πληρωνει ενα δυσβασταχτο χρεος που δεν δημιουργησε ο ιδιος στο κατω κατω. Η μονη ευθυνη του λαου ειναι οτι δεν πηρε ακομη αποφαση να ξεσηκωθει και να τα ανατρεψει ολα. Πραγμα που ειναι θεμα χρονου βεβαια και να τους παρει αμπαριζα!!!

  Απάντηση
 • Trikalinos

  Από μακρο-οικονομικά δε γνωρίζει γιατί μάθαμε μεταπολιτευτικά να παίρνουμε δανεικά για τα ελλείμματα, και να φεσώνουμε τα παιδιά μας. Φυσικά και τα Μνημόνια ήταν σκληρά, μια και έπρεπε να γίνουν αλλαγές που δεν έγιναν δεκαετίες. Αλλά η χρεωκοπία θα ήταν καταστροφή.

  Η Αριστερά ήθελε με την χρεωκοπία να γίνει Οκτωβριανή Επανάσταση και να γίνουμε Κούβα της Μεσογείου, και οι ακροδεξιοί να ξαναβγάλουν τα τανκς και να ξαναέχουμε δικτατορία.

  Απάντηση
 • Διαβολικα καλος

  Δικαιολογεις επομενως αριστα τα μνημονια. Ηταν σκληρα αλλα αναγκαια! Ο λαος δεν δημιουργησε τα χρεη, δεν ειναι υποχρεωμενος να γνωριζει μακρο – οικονομικα και κληθηκε εν μια νυκτι να ανατρεψει την ζωη του. Με σκληρα μνημονια με φτωχοποιημενο το 40% των νοικοκυριων, το χρεος τετραπλασιαστηκε!!! Αντιφαση οικτρη που ακομα κι αν δεν μπορει να την αντιληφθει, την βιωνει!! Τα μνημονια ειναι απορροια των μεγαλων αντιφασεων του καπιταλισμου, μας επιβληθηκαν προκειμενου να μην πληρωσει την κριση το υπερσυσσωρευμενο κεφαλαιο.Κι ολα αυτα με τον φοβο μην γινουμε το ενα ..η το αλλο!! Δεν υπαρχουν δικαιολογιες. Αν μη τι αλλο ειναι το λιγοτερο αφελεις και γελοιες!!! Τι το χειροτερο να παθουμε??

  Απάντηση
  • Trikalinos

   Τα Μνημόνια ήταν πιο σκληρά από ότι έπρεπε διότι η ΕΕ δεν είχε μηχανισμό και κοιτούσε τις εσωτερικές εκλογές η Γερμανία, λόγω των δικών της λαϊκιστών. Η ΕΕ έφτιαξε κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική και εξωτερική πολιτική.
   Τα χρέη τα δημιούργησαν κυβερνήσεις που ψήφισε ο λαός μεταπολιτευτικά και έχει και αυτός ευθύνες, διότι επέλεγε την εύκολη λύση και τα “ΘΑ”.
   Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να πάθουμε με την άτακτη χρεωκοπία το 2015, το βλέπουμε στη Βενεζουέλα.

   Απάντηση
 • Διαβολικα καλος

  Aστειες υπεκφυγες!!! Και τα βαρη και οι ευθυνες στον λαο και στους λαους γενικοτερα?? Και τι καραμελα ειναι αυτη…Επιτελους τι ειναι οι λαικιστες?? Τα εκατομμυρια των ανθρωπων με την αγωνια της επιβιωσης?? Τι πρεπει να κανουν..να εχουν σκυφτο το κεφαλι για παντα?? Οσο για την ΕΕ μια χαρα μηχανισμους ειχε και εχει και φτιαχνει και καινουργιους, προκειμενου να βγει απο τα αδιεξοδα που εχει δημιουργησει η ιδια μη μπορωντας να αντιμετωπισει την παγκοσμια καπιταλιστικη κριση!!

  Απάντηση
 • Trikalinos

  Λαϊκιστές υπάρχουν από τότε που υπάρχει δημοκρατία. Από τον Κλέωνα στην Εκκλησία του Δήμου…
  Δεν υπάρχει τέλειο πολίτευμα, όπως δεν υπάρχει τίποτε τέλειο στις ανθρώπινες κοινωνίες.

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή