"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.9 C
Trikala

Γιατί ξεπουλάνε τα πάντα; – Μετά από δυο δεκαετίες ιδιωτικοποιήσεων το δημόσιο χρέος από 127 δις έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το δημόσιο χρέος αξιοποιείται ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Υποτίθεται ότι με την ιδιωτικοποίηση, αφενός θα εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους, αφετέρου το κράτος θα απαλλαγεί από δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Αυτές θα γίνουν πιο… ανταγωνιστικές, θα υπάρξει… ανάπτυξη που θα μοιραστεί σε… όλους. 

Με αυτό τον τρόπο – όπως ισχυρίζονται τα προπαγανδιστικά επιτελεία της εκποίησης – το δημόσιο χρέος θα μειωθεί και μαζί του θα εκλείψουν και τα αίτια της λιτότητας. Μέχρι τότε, όμως, και για όσο θα υπάρχει δημόσιο χρέος, η λιτότητα είναι μια «αναγκαία» πολιτική.

Οι ίδιες θεωρίες ξανακούστηκαν. Οι ίδιες θεωρίες ξανακούγονται πάλι.

Η ζωή τι λέει για όλα τα παραπάν

Η ζωή λέει πως η αλήθεια – θαμμένη βέβαια από εκείνους που κανοναρχούν το δημόσιο λόγο και την ενημέρωση – είναι εντελώς διαφορετική.

Το αποδεικνύουν τα γεγονότα:

Στην Ελλάδα, ειδικά από το 2000 και μετά την είσοδό της χώρας στο ευρώ, έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που άλλοτε βαφτίστηκε «μετοχοποίηση», άλλοτε «αποκρατικοποίηση» κι άλλοτε «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Μετά τα Μνημόνια η ίδια πολιτική ντύθηκε έναν ακόμα ευφημισμό: Την αποκάλεσαν “σωτηρία”…

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που ήταν πάντα πολιτική της εκποίησης, είχαμε τα εξής:

Ξεπουλήθηκαν τα ναυπηγεία. Ξεπουλήθηκε ο ΟΤΕ. Ξεπουλήθηκε ο τραπεζικός τομέας. Ξεπουλήθηκε η «Ολυμπιακή». Ξεπουλήθηκαν από τους οδικούς άξονες μέχρι η διώρυγα της Κορίνθου. Ξεπουλήθηκε η ΕΥΔΑΠ. Ξεπουλήθηκαν τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Ξεπουλήθηκε ο ΟΠΑΠ. Ξεπουλήθηκε η ΔΕΠΑ. Ξεπουλήθηκε η ΕΥΑΘ. Ξεπουλήθηκαν τα λιμάνια. Ξεπουλήθηκε το αεροδρόμιο των Σπάτων. Ξεπουλήθηκαν όλα τα αεροδρόμια. Ξεπουλήθηκαν τα τρένα. Ξεπουλήθηκε η ΔΕΗ. 

Αυτοί – πρώην, νυν και επόμενοι – που προωθούν το ξεπούλημα των πάντων και παρουσιάζουν αυτή την πολιτική ως «ελιξίριο σωτηρίας» θα πρέπει να απαντήσουν:

α) Αν όλες αυτές οι εκποιήσεις «αποτρέπουν» την εκτίναξη του δημόσιου χρέους τότε πώς εξηγείται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 127 δισ. ευρώ που ήταν την 1//1/2000, παρά το ξεπούλημα που ήδη έχει συντελεστεί, παρά τις αναδιαρθρώσεις και τα κόντρα «κουρέματα», μετά και από την λαφυραγώγηση της δημόσιας περιουσίας μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεπεράσει τα 400 δις.

 Να είναι  δηλαδή υπερτριπλάσιο από την εποχή που το κύμα της ιδιωτικοποίησης εκδηλώθηκε ως τσουνάμι του περίφημου «εκσυγχρονισμού» και της μνημονιακής λαίλαπας;

β) Αν η ιδιωτικοποίηση «μειώνει» το χρέος, τότε γιατί, μετά από τόσες ιδιωτικοποιήσεις, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα από τα 60 δισ. ευρώ που χρωστούσαν το 2000 να έχουν φτάσει σήμερα τα χρέη τους προς Εφορία και ΕΦΚΑ να ξεπερνούν τα 146,9 δισ. ευρώ;

Δηλαδή το χρέος τους να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί; Αν, δε, στο χρέος αυτό, προστεθούν τα κόκκινα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ, που υπάρχουν είτε στις τράπεζες ή έχουν πωληθεί στα funds, οι συνολικές «κόκκινες» οφειλές ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ, δηλαδή έχουν υπερτραπλασιαστεί μέσα σε δυο δεκαετίες εκποίησης και ιδιωτικοποιήσεων. Εν ολίγοις:

Αν το ξεπούλημα το κάνουν για να μειώσουν τα δημόσια χρέη (και όχι για να ενισχύσουν την κερδοφορία της ολιγαρχίας, που της παραδίδουν να ξεζουμίζει ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία, διασφαλίζοντας στους κεφαλαιοκράτες ασφαλείς όρους διοχέτευσης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους)τότε γιατί όσο μεγαλώνει το ξεπούλημα, τόσο μεγαλώνει και το χρέος;!

Αν το ξεπούλημα γίνεται για να έρθει “ανάπτυξη για όλους”, τότε γιατί το μόνο που αναπτύσσεται είναι η φτώχεια, η ανασφάλεια, η μετατροπή των μισθών και των συντάξεων σε φιλοδωρήματα και οι εργασιακές σχέσεις σε σχέσεις ζούγκλας, εκβιασμού, τρομοκρατίας και φεουδαρχικού τύπου εκμετάλλευσης;

Δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος ή τα ελλείμματα.

Αντίθετα:

Οσο περισσότερο ξεπουλούν – στην Ελλάδα, στην ΕΕ, στην Αμερική, στην Γουαδελούπη,  – τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνεται!

Ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο προσφέροντας σίγουρες “επενδύσεις” για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των κεφαλαιοκρατών παραχωρώντας τους τομείς σίγουρους (ενέργεια, νερό, επικοινωνίες, μετακινήσεις, δάση, υγεία κτλ) από άποψη “πελατολογίου” και άρα κερδοφορίας.  

Το δημόσιο χρέος, με ή χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζει να συνιστά «ξεπούλημα του κράτους», να αξιοποιείται ως ένας «από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης» του κεφαλαίου μέσα από την κλοπή του λαού αφού πρόκειται για «το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού» (Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, Α’ τόμος, σελ. 779)

Επομένως, δεν ξεπουλούν λόγω του δημόσιου χρέους. Ξεπουλούν λόγω του ταξικού τους χρέους. Το ίδιο ταξικό χρέος που τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική φροντίδα, εργασιακά δικαιώματα, το ίδιο αυτό ταξικό χρέος τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό και από τη δημόσια περιουσία του.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ξέχασες να πεις πόσο είναι το ΑΕΠ παράλληλα , πόσο μειώθηκαν οι κρατικές εταιρείες και φορείς που δημιουργούν το χρέος και ποιός πλήρωσε για το κόστος μιας πανδημίας και τον πληθωρισμό ενός πολέμου, με ΕΥΡΩ αντί για ΔΗΜΗΤΡΕΣ.
    Άντε στο καφενείο για πρέφα.

    • Πάμε καλά, πολύ καλά σας λέω. Είμαστε πρώτοι παγκοσμίως σε ανάπτυξη. Τι θέλετε, να είμαστε πιο …πρώτοι; Ε, δεν γίνεται.
      Με αυτή την κυβέρνηση έχει μπει γερό πρόγραμμα.
      Θα τα φτιάξει ο Μητσοτάκης.
      Εάν δεν ήταν και ο πόλεμος, θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια.
      Ευτυχώς έχουμε ευρώ αντί ΔΗΜΗΤΡΕΣ.
      7:12 σήμερα ΣΧΟΛΙΟ; Μπράβο. Αυτό λέγεται ευσυνείδητος υπάλληλος. Σε καμαρώνει ο Υπουργός… Συνέχισε, έχεις μέλλον.

        • Εσύ με κάποια Δήμητρα έχεις προηγούμενα, είναι φανερό. Προσπάθησε να το ξεπεράσεις, η ζωή συνεχίζεται.

          • Εσύ έχεις κανένα αποκούμπι στο Λονδίνο, όπως η συντρόφισσα της Φιλοθέης, Σφε?
            Ο Βέλο επίσης έχει το ρευστό σε γερμανική τράπεζα, δεν είναι χαζός!

            • Έχω …κουμπί στο Παρίσι, όπως ο σύντροφος του Ν.Ψυχικού κύριε.
              Ο Νέρο έχει ομόλογα σε Ελβετική τράπεζα, είναι μουρλός.
              (ο φίλος μου κ. Περικλής, με τον οίκο γαλήνης, με προειδοποίησε: στην αρχή τους πας με τα νερά τους, διότι σε …νικάνε εύκολα, μην τους υποτιμάς, είναι και πολλοί).

  2. Δεν είναι μόνο αυτά από τη δημόσια περιουσία που ξεπουλήθηκαν αλλά πρέπει να προστεθούν και πολλά ακίνητα του δημοσίου όπως κτίρια κλπ και τώρα οι υπηρεσίες που στεγάζονται σε αυτά πληρώνουν ενοίκια.
    Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα μας φέρει σίγουρα σε άτακτη χρεοκοπία.
    Υπήρξε και άλλος δρόμος, αντί του ξεπουλήματος, η εξυγίανση και τα κέρδη στο δημόσιο, τότε το χρέος θα ήταν κάτω από 100 δις, αλλά πολλοί οι λόγοι που δεν εφαρμόστηκε και όλοι εκ του πονηρού.
    Ορισμένοι που επιμένουν ότι είναι διαχειρίσιμο οφείλουν να αποδείξουν με αριθμούς.
    Αχ, αν ξυπνούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που επειδή ήθελε υπό κρατικό έλεγχο τις δημόσιες επιχειρήσεις και κυρίως τις τράπεζες και για αυτό τον αποκάλεσαν και σοσιαλμανή, … το τι είχε να γίνει…‼‼‼‼

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης