Γιατί οι Τούρκοι… αγοράζουν μαζικά σπίτια στην Ελλάδα Reviewed by Momizat on . Κάτι κινείται στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα μέσω... Τουρκίας! Φαίνεται πως το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην γειτονική χώρα αλλά και το σταθερά ταρ Κάτι κινείται στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα μέσω... Τουρκίας! Φαίνεται πως το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην γειτονική χώρα αλλά και το σταθερά ταρ Rating: 0

Γιατί οι Τούρκοι… αγοράζουν μαζικά σπίτια στην Ελλάδα

Γιατί οι Τούρκοι… αγοράζουν μαζικά σπίτια στην Ελλάδα

Κάτι κινείται στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα μέσω… Τουρκίας! Φαίνεται πως το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην γειτονική χώρα αλλά και το σταθερά ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της, ωθεί αρκερούς Τούρκους πολίτες στην αναζήτηση και την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα.

Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον η Süddeutsche Zeitung με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, παραθέτοντας επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του κτηματομεσιτικού κλάδου. «Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα» γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα του Μονάχου για να σχολιάσει: «Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έφερε απροσδόκητη πελατεία στους έλληνες εμπόρους ακινήτων. Όταν ένα σπίτι ή διαμέρισμα στην Ελλάδα αλλάζει ιδιοκτήτη, ο αγοραστής φαίνεται ότι κατάγεται όλο και πιο συχνά από την Τουρκία».

 

Όπως ομολογεί η συντάκτρια του άρθρου, «δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί, ωστόσο έμποροι ακινήτων επιβεβαιώνουν το φαινόμενο. ‘Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε μαζική αύξηση των τούρκων αγοραστών’, λέει ο Βασίλης Αξαρλής, ιδιοκτήτης της αθηναϊκής εταιρείας Ellika Real Estate. ‘Κυρίως μετά το πραξικόπημα άτομα από τη μεσαία τάξη της Τουρκίας άρχισαν να σκέφτονται την περίπτωση ενός ακινήτου στην Ευρώπη’. Ο Αξαρλής κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 1000%», σημειώνει η SZ.

Όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, ο Βασίλης Αξαρλής και οι συνάδελφοί του λένε ότι πολλοί τούρκοι αγοραστές είναι δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και διανοούμενοι και ζουν κατά κύριο λόγο σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Άγκυρα, όπου είναι περισσότερο διαδεδομένη η ευρωπαϊκή κουλτούρα, αναφέρει η Deutsche Welle.

«’Ένα σπίτι στην Ελλάδα είναι μια πύλη προς την Ευρώπη’, λέει ο Αξαρλής. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα ότι όποιος αγοράζει στην Ελλάδα ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, μπορεί να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα. Αυτή ισχύει για πέντε χρόνια και μπορεί, εφόσον δεν πωληθεί το ακίνητο, να ανανεώνεται χωρίς περιορισμό». Η SZ επισημαίνει ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την προσέλκυση επενδυτών.

Η συντάκτρια του άρθρου κλείνει σχολιάζοντας ότι «παρά τα όσα λέγονται για την εχθρότητα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί το εξής: ότι πολλοί Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα απλά υπέροχη. Άλλωστε ο αριθμός των Τούρκων που κάνουν διακοπές στις ελληνικές παραλίες πολλαπλασιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια».

economy365.gr

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή