Για ένα κομμάτι… ξωτικά Reviewed by Momizat on . Με τόση ανεργία, με τόσους πτυχιούχους να βολοδέρνουν ανάμεσα σε ένα ιδιαίτερο και στην ενίσχυση από τους γονείς, με τόσους οικογενειάρχες να αδυνατούν να αντεπ Με τόση ανεργία, με τόσους πτυχιούχους να βολοδέρνουν ανάμεσα σε ένα ιδιαίτερο και στην ενίσχυση από τους γονείς, με τόσους οικογενειάρχες να αδυνατούν να αντεπ Rating: 0

Για ένα κομμάτι… ξωτικά

Για ένα κομμάτι… ξωτικά

Με τόση ανεργία, με τόσους πτυχιούχους να βολοδέρνουν ανάμεσα σε ένα ιδιαίτερο και στην ενίσχυση από τους γονείς, με τόσους οικογενειάρχες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, οι αιτήσεις για μια θέση εργασίας στον «Μύλο των Ξωτικών» σίγουρα δεν θα είναι έκπληξη, αν ανέλθουν σε πολλές χιλιάδες.

Με δελτίο Τύπου που εστάλη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η e-trikala Α.Ε. ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι αιτήσεις για μια θέση εργασίας. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η ερχόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου, αλλά δεν διευκρινίζεται, ποια ακριβώς ώρα. Οι ατιήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικώς, μέσω της διευθύνσεων www.milosxotikon.gr και www.trikalaity.gr. Δηλαδή, από τις ιστοσελίδες των “ξωτικών” και του Δήμου αντιστοίχως.

Η φόρμα, την οποία καλείται να συμπληρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος άνεργος ή υποαπασχολούμενος ή επισφαλώς εργαζόμενος, είναι πολύ απλή: ζητούνται προσωπικά στοιχεία, στοιχεία επικοινωνίας, πιθανή προϋπηρεσία στα “ξωτικά”, επίπεδο σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών.

Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος επιλέγει μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

– Θεματικά Εργαστήρια

– Ζωγραφική Προσώπου

– Κέντρο τουριστικής προβολής – Ξενάγηση (απαιτείται άριστη γνώση όλων των τουριστικών σημείων της περιοχής)

– Πωλητές/τριες

– Καθαριότητα

– Παρκαδόροι

– Γνώση πατινάζ

– Διαχείριση κοινού στην είσοδο των εργαστηρίων

– Διαχείριση κοινού στα ψυχαγωγικά παιχνίδια

Στο τέλος, υπάρχει και ειδικό πλαίσιο για προσθήκη επιπλέον παρατηρήσεων.

Μέχρι εδώ, καλά. Από δω και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα:

 1. Δεν διευκρινίζεται/αναφέρεται, ποιος θα είναι ο μισθός ή το μεροκάματο
 2. Δεν διευκρινίζεται/αναφέρεται, ποια θα είναι η διάρκεια της σύμβασης
 3. Δεν διευκρινίζεται/αναφέρεται, ποιος θα είναι ο τρόπος πληρωμής και πότε
 4. Δεν διευκρινίζεται/αναφέρεται, ποιος θα είναι ο τρόπος επιλογής
 5. Δεν διευκρινίζεται/αναφέρεται, αν θα είναι επιπλέον προσόν η προϋπηρεσία
 6. Δεν διευκρινίζεται/αναφέρεται, ποιος θα κάνει την επιλογή και με ποιο πλαίσιο προσόντων, βαθμολόγησης, κριτηρίων
 7. Δεν διευκρινίζεται/αναφέρεται, ποιο είναι το προσοντολόγιο. Παράδειγμα: τι σημαίνει γνώση πατινάζ; Από πού πιστοποιείται αυτό; Οποιος προσληφθεί σε αυτή την εργασία, από ποιον θα πληρωθεί; Από τον φέροντα το παγοδρόμιο στον μύλο ή από την e-trikala;
  Άλλο παράδειγμα: τι σημαίνει «άριστη γνώση όλων των τουριστικών σημείων της περιοχής»; Χρειάζεται ξεναγός με πτυχίο; Χρειάζεται ιστορικός; Ή χρειάζεται… απλός ταξιτζής;
  Άλλο παράδειγμα: Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος παρκαδόρος ή να εργαστεί στον τομέα της καθαριότητας;

Θεωρητικώς, η e-trikala, ως ανώνυμη εταιρία, λειτουργεί «ευέλικτα», ακριβώς για να μην έχει τα «βαρίδια» των προσλήψεων στους Δήμους. Οπου, για να προσληφθεί κάποιος, έστω με δίμηνη σύμβαση, απαιτείται μια μακρότατη σε χρόνο και σαφώς γραφειοκρατική διαδικασία. Η οποία, όμως, διασφαλίζει ορισμένα δεδομένα.
Αν, όμως, η κάθε δημοτική αρχή επιθυμεί να λέει, ότι οι προσλήψεις έγιναν με «καθαρό» τρόπο, τότε, θα μπορούσαν, είτε να τεθούν κριτήρια, που να ελέγχονται από αδιάβλητη επιτροπή, είτε να βρεθεί κάποια άλλη διαδικασία (αυτά ανήκουν στους ειδικούς). Ακόμη και η απλή ανάρτηση – διευκρίνιση προσοντολογίου, βαθμολόγησης, μισθού και λοιπών πληροφοριών και κριτηρίων, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τη δημοτική αρχή (την τωρινή και τις μελλούμενες), να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να θέσει τον «μύλο» σε διαδικασία μη αμφισβήτησης ή, έστω, μη ψιθύρων – ως προς αυτόν τον τομέα τουλάχιστον.
Λύσεις υπάρχουν. Τώρα, βέβαια, είναι πάρα πολύ αργά για αυτές.
Του χρόνου όμως;

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή