Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή… Reviewed by Momizat on . Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου του Σάλμαν Ρούσντι ‘’Τζόζεφ Άντον’’ έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει με πικρία. Ένα πρόβλημα που δεν βρέθηκ Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου του Σάλμαν Ρούσντι ‘’Τζόζεφ Άντον’’ έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει με πικρία. Ένα πρόβλημα που δεν βρέθηκ Rating: 0

Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή…

Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή…

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου του Σάλμαν Ρούσντι ‘’Τζόζεφ Άντον’’ έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει με πικρία. Ένα πρόβλημα που δεν βρέθηκε λύση είναι η λογοκρισία. Στην Ελλάδα της κρίσης ανεβάσαμε το επίπεδο δυσκολίας και φτάσαμε στην αυτόλογοκρισία. Ξεχνώντας πως ζούμε σε μια χώρα όπου -ευτυχώς- βγαίνει κυβέρνηση μέσω εκλογών, λησμονούμε τη διαδικασία αυτή και ομιλούμε για Χούντα. Μπορώ να καταλάβω φυσικά τη σημασία της σύγκρισης αυτής όμως τολμώ να δηλώσω πως δεν μου έχει κλείσει ποτέ κανείς το στόμα ούτε βέβαια, για να το ελαφρύνω, μου απαγορεύτηκε να βγω με παρέα άνω των τριών ατόμων. Η αυτολογοκρισία που έχουν επιβάλλει στον εαυτό τους όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι το κακό. Κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους μιας ιδεολογίας, αρνούνται να μην υπακούσουν στις οδηγίες χρήσης της, έχουν διαλέξει στρατόπεδα και περιμένουν.
Όποιος τολμήσει και σηκώσει κεφάλι λιθοβολείται λεκτικά από τους επαγγελματίες ιδεολόγους. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…
Η ελεύθερη σκέψη θυσιάζεται στο βωμό της κομματικής ανάγκης. Ένα απίστευτα βαρετό σκηνικό κλισεδιάρικης επανάστασης στήνεται εν όψει δημοτικών εκλογών και το ‘’πόπολο’’ αδιαφορεί όσο ποτέ. Οι αηδιασμένοι από τα πολιτικά κόμματα πολίτες κατηγορούνται ως ‘’πολιτικά αδιάφοροι’’ τη στιγμή που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και μια ελπίδα να πιαστούν. Λες και η ζωή δεν είναι πολιτική από μόνη της. Η κοινωνία διαλυμένη όσο δεν πάει, κοινωνική ζωή στον αυτόματο πιλότο. Οι κυβερνώντες προσπαθούν να κρατήσουν τα ηνία και οι διεκδικητές πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες με έπαθλο το θρόνο. Αποτέλεσμα αυτών, διαλυμένη κοινωνία, μουδιασμένοι πολίτες. Άπιστοι στην κωμική Δημοκρατία των Πάνω και την ύποπτη Αλληλεγγύη των Κάτω.
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…
Χρήστος Κοτρώτσιος
συγγραφέας

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή