“Για την πόλη που θέλουμε” Reviewed by Momizat on . Αυτή τη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων δεν έμεινε στα τυπικά και οργάνωσε κάποιες καλές εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Πρόκειται για πανευρωπαϊκ Αυτή τη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων δεν έμεινε στα τυπικά και οργάνωσε κάποιες καλές εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Πρόκειται για πανευρωπαϊκ Rating: 0

“Για την πόλη που θέλουμε”

“Για την πόλη που θέλουμε”

Αυτή τη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων δεν έμεινε στα τυπικά και οργάνωσε κάποιες καλές εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Πρόκειται για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα. Φυσικά, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η χρήση ποδηλάτου και μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν σχετίζονται μόνο με τη δύναμη των πολιτών. Οι οποίοι, στα Τρίκαλα ειδικά, έχουν σχεδόν «επιβάλλει» τη χρήση ποδηλάτων και σε γενικές γραμμές, το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς – ελέω και κρίσης – έχει περιοριστεί στις απαραιτήτως αναγκαίες μετακινήσεις. Χρειάζεται, όμως, και η συμβολή των θεσμών και φορέων, που άμεσα σχετίζονται με τη χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς. Ταυτοχρόνως, απαιτείται η ενεργή διεκδίκηση πόρων, προκειμένου να εμφανίζονται συνεχώς τρόποι βελτίωσης, τόσο της καθημερινότητας, όσο και της δημιουργίας συνθηκών για πιο ανθρώπινες πόλεις. Ας θυμηθούμε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ, που εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης πόρων. Ή, την ανάγκη να δημιουργούνται περιπατητικές ή ποδηλατικές διαδρομές (όπως ήδη συμβαίνει) σε μια επίπεδη πόλη, όπως τα Τρίκαλα. Η ουσία είναι, ότι δράσεις με επετειακό στυλ δεν είναι οι μόνες που θα μπορούν να πραγματοποιούνται. Εκείνο που μετρά, είναι η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Και αυτή, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και τη διεκδίκηση από τους κάθε φορά κρατούντες, συγκεκριμένων τρόπων καλυτέρευσης πτυχών της καθημερινότητας.

Οι εκδηλώσεις

Ο Δήμος Τρικκαίων πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Τρικάλων, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων. Τις ονομάζει περιβαλλοντικές δράσεις και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα: από 16 /9/2013 έως και 22/9/2013.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2013, που φέτος έχει ως κεντρικό σύνθημα το «Καθαρός αέρας –είναι η δική σου κίνηση».

Συγκεκριμένα, οι δράσεις είναι:

Τη Δευτέρα 16/9/2013 και ώρα 10 π.μ. η Δημοτική Αρχή θα αποδώσει προς χρήση στους πολίτες το περιβαλλοντικό μονοπάτι στην «Πέριξ του Κάστρου περιοχή», με την επιθυμία να το εντάξουν στην καθημερινή αναψυχή τους, να το απολαύσουν και να προστατεύσουν αυτόν τον ζωτικής σημασίας από φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας χώρο, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων τη Δευτέρα 16/9/2013 θα εγκαινιάσουν τον περιπατητικό διάδρομο και πρώτοι θα χαρούν την πορεία στο περιβαλλοντικό μονοπάτι, που ο Δήμος Τρικκαίων υλοποίησε γύρω από το Κάστρο της πόλης των Τρικάλων.

Η ίδια πορεία θα πραγματοποιηθεί και τις επόμενες ημέρες από Τετάρτη 18/9 έως και Παρασκευή 20/9 από μαθητές και άλλων Δημοτικών Σχολείων.

Την Τρίτη 17/9/2013 μαθητές Δημοτικών Σχολείων θα επισκεφτούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Τρικκαίων, όπου με την παρουσία τροχονόμου και ειδικευμένου προσωπικού τα παιδιά θα μυηθούν στην κυκλοφοριακή αγωγή.

Την Παρασκευή 20/9/2013 θα πραγματοποιηθούν δωρεάν δρομολόγια από το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ.

Ειδικότερα:

  • ΦΗΚΗ – ΒΑΛΤΙΝΟ:  6:05 & επιστροφή 3:50
  • ΔΙΑΛΕΧΤΟ -ΜΙΚ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ:  6:50 & επιστροφή 3:10
  • ΖΗΛΕΥΤΗ ΠΑΛ/ΓΟΣ: 7:20 & επιστροφή 4:10
  • ΚΑΛΥΒΙΑ:  7:05 & επιστροφή 4:15
  • ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ:  6:30 & επιστροφή 4:10

Την Κυριακή 22/9/2013 και ώρα 11π.μ. θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοβόλτα για τους πολίτες του Δήμου Τρικκαίων με εκκίνηση από τον χώρο του Δημαρχιακού Καταστήματος.

Χορηγοί των εκδηλώσεων:

ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εργοστάσιο Γάλακτος Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ

Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης «ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε.»

Μπισκοτοβιομηχανία ΒΙΟΛΑΝΤΑ Α.Ε.

 Θανάσης Μιχαλάκης
(η φωτό προέρχεται από τους Ποδηλάτες Τρικάλων)

Αφήστε το σχόλιο σας